A Heat lett Kelet bajnoka, vége a Boston idényének

Vágólapra másolva!
2020.09.28. 07:15
null
A Miami Heat lett a bajnok keleten (Fotó: Getty Images)
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) rájátszásában, a keleti finálé hatodik mérkőzésén a Miami Heat 125–113-ra nyert a Boston Celtics ellen, ezzel eldőlt, hogy a háromszoros bajnok lesz a Los Angeles Lakers ellenfele a nagydöntőben.

 

Miami Heat–Boston Celtics 125–113

A végén még rátett egy lapáttal a Miami. Az előző mérkőzés második félidejében eléggé összezuhant a Heat, erre a meccsre viszont megint nagyon felszívta magát Erik Spoelstra csapata és ismét jól kezdett – az első negyedben elkezdtek beesni a hármasok, úgyhogy elég hamar sikerült kilencpontos előnyt felépíteni. Persze ez sokat még nem jelentett, de alapnak nem volt rossz, ebből lehetett menedzselni a kisebb bostoni futásokat és bár a Celtics hamar visszajött egálra, de a maga javára nem tudta átbillenteni az összecsapást – maximum hat ponttal vezetett az egész meccs folyamán, egyáltalán nem tudott fölénybe kerülni. A záró etap eleje volt egy kicsit meleg a Miami számára, ott egy 10–2-es bostoni futás után időt kért Spoelstra 90–96-nál, de ez elégnek is bizonyult, onnantól gyakorlatilag az történt, amit ők akartak: 98–100 után beindult a henger, Tyler Herro nagy dobásai mellett főleg Bam Adebayo volt tarthatatlan, aki őrületes fordulatszámon pörgött, sorra hozta a nagy dobásokat, osztotta a gólpasszokat, míg a Celtics gyakorlatilag bedobta a törölközőt. 98–100-ról négy perc alatt 116-102 lett, majd Duncan Robinson ötödik hármasa végleg eldöntötte a küzdelmet. Az utolsó perc már a Heat ünnepléséről szólt, Spoelstra csapata gyakorlatilag most játszott legjobban az egész szériában – az eddigi gondok után közel 50 százalékkal tripláztak, mezőnyből 56 százalékkal dobtak, volt 30 gólpasszuk és egy-két megingástól eltekintve végig az ő szájízük szerint alakultak a dolgok. Az utolsó negyed főleg parádésra sikerült, így 2014 után először lesznek ott a nagydöntőben - mindössze három vereséggel hozták le Keletet ebben a playoffban.

Nem tudott válaszolni a Celtics. Ezen a találkozón nem volt igazi átütőerő a Bostonban, próbálkoztak, a negyedik negyed elején vezettek is, de igazából nem tudtak a Heat fölé nőni, pedig ez többször is előfordult már ebben a párharcban. Bam Adebayo nagyon sok volt nekik ezen a mérkőzésen (32 pont, 14 lepattanó, 5 gólpassz, 11/15 mezőnyből), Jimmy Butler (22 pont, 8 gólpassz) és Tyler Herro (19 pont, 7 gólpassz) is lebontotta őket, ráadásul most a Miami kiegészítői is megvillantak: Robinson 5/7, Andre Iguodala pedig teljesen valószínűtlenül 4/4 triplát küldött a gyűrűbe. Ezzel szemben a Celtics nem tudott szintet lépni, csak 43 százalékkal dobtak mezőnyből és 32 százalékkal tripláztak, jóval kevesebb büntetőt harcoltak ki és bár 13–2-re nyerték a támadópattanózást, de ezúttal a védekezésük szétesett – a széria során először, az egész PO-ban pedig másodszor kaptak 120 pont felett, elsőre egy dupla hosszabbításos meccsen történt ez meg velük a Toronto ellen. Jaylen Brown (26 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Jayson Tatum (24 pont, 7 lepattanó, 11 gólpassz) számaira nem lehetett panasz, bár utóbbi megint elég gyengén kezdett és végül csak 9/26-ot dobott mezőnyből – mellettük Kemba Walker és Marcus Smart is dobott 20-20 pontot, de ők sem voltak túl hatékonyak és ezúttal Gordon Hayward sem tudott igazán hozzátenni. Brad Stevens és Walker végül sportszerűen nyilatkoztak: szerintük nincs itt mit sajnálni, nagyon jó csapat a Miami, megérdemlik a döntőt, sőt, a csapat Twitterén olyan poszt jelent meg, hogy „hajrá Heat, verjétek meg LA-t”...

A Heat legjobb dobói: Adebayo 32, Butler 22, Herro 19/3
A Celtics legjobb dobói: Brown 26/9, Tatum 24/9, Walker 20/9, Smart 20/12

NBA, RÁJÁTSZÁS
KELETI FŐCSOPORT, DÖNTŐ, 6. MÉRKŐZÉS
Miami Heat–Boston Celtics 125–113
(33–27, 29–33, 26–26, 37–27)
A párharc végeredménye: 4–2 a Miami Heat javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik