A Cavs Curryék nyomában, Rondo TD-üzemmódban

ADORJÁN ISTVÁN, HEGEDŰS RÓBERT, GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)ADORJÁN ISTVÁN, HEGEDŰS RÓBERT, GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)
Vágólapra másolva!
2015.11.14. 09:25
null
LeBron James (labdával) és a Cleveland tovább robog (Fotó: Reuters)
Sorozatban nyolcadik győzelmét könyvelhette el a Cleveland az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, miután LeBron Jamesék New Yorkban is nyertek. Ty Lawson visszatérése Denverbe nem sikerült, a Nuggets ismét megverte a Houstont, a Boston elkapta az Atlantát, a Thunder Westbrook tripla-duplájával verte a Phillyt, a Pacers pedig szoros hajrá után múlta felül a Minnesotát. Zach Randolph kosara döntött a Memphis–Portlanden, lendületbe jött a Sacramento, a Chicago visszavágott a Charlotte-nak, a Toronto viszont nem adott esélyt a New Orleansnak – íme a részletek!

 

Indiana Pacers–Minnesota Timberwolves 107–103

Menekülés a győzelembe. A sziporkázó és novemberben 27,4 pontot átlagoló Paul George (8/17 mezőnyből, 4/6 tripla, 9 lepattanó, 1 eladott labda) remekül kezdte a mérkőzést, így a Pacers is. A hazaiak bár elvesztették az első negyedet, a második és harmadik játékrészben hengereltek, s már 27 pontos előnyt birtokoltak. Itt azonban mintha behúzták volna náluk a féket, George a negyedik negyedben csak négy pontot szerzett, bő nyolc perc alatt négy pontra futotta a Pacers erejéből. A végjátékban viszont a szintén kiemelkedően játszó Ellis (11/17 mezőnyből, 5 gólpassz, 2 eladott labda) kettőt villant: előbb 40 másodperccel a lefújás előtt kosarat szerzett, majd kivédekezett egy támadást, ezzel megmentette csapatát.

Két támadáson múlt a siker. Hihetetlennek mondható felzárkózást produkált a vendég gárda, melyet a harmadik negyed végén indított, LaVine (11/22 mezőnyből, 4/7 tripla) és Wiggins (10/19 mezőnyből) élenjárásával nem kevesebb, mint 27 pontos hátrány ledolgozásába kezdett bele a T'wolves. Ezt a tetemes különbséget a végjátékig sikerült egészen egy pontra faragni, de győzelem kapuján már nem léphettek be a vendégek, mert előbb Ellis-t nem tudták feltartóztatni védő oldalon, majd –3-nál saját támadásuk eladott labdával végződött.

A Pacers legjobb dobói: George 29/12, Ellis 24/3, Mahinmi 12
A Timberwolves legjobb dobói: LaVine 26/12, Wiggins 26/3, Towns 12

Orlando Magic–Utah Jazz 102–93

Nagy különbség volt a felek között. Az Orlando az első pillanattól kezdve kézben tartotta a találkozót, négy perc alatt1 16-2-re lépett meg és hamar húsz pont környékére tornázta a különbséget. A második játékrészben Trey Burke vezérletével közelebb zárkózott a Jazz, de a fordulás után ismét masszívan húsz egység felett járt a Magic előnye és bár az utolsó percekben nagyon sokat ledolgoztak a vendégek, igaz esélyük nem volt a győzelemre.

Hiába uralta a festéket a Jazz. Ugyan a lepattanózást szűken megnyerte az Orlando, a festékből 42-24-re győztek a vendégek, ami elég nagy különbség – ezt azonban a hazaiak büntetőkkel és kinti dobásokkal bőven ellensúlyozták. A Jazz kulcsemberei nagyon gyengén teljesítettek, egyedül Hayward, valamint a második negyedben 11 pontot szóró Trey Burke dicsérhető, míg a túloldalon gyakorlatilag a teljes kezdőötös (Frye bekerült, Fournier kettest játszott) remekelt.

A Magic legjobb dobói: Fournier 21/6, Harris 19/9, Vucsevics 16, Payton 16/6
A Jazz legjobb dobói: Hayward 16/3, Burke 16/3, Burks 11/3

Boston Celtics–Atlanta Hawks 106–93

A fordulás után feljavult a Celtics. Az első félidőben sem játszott rosszul a Boston, de akkor még nem estek be a dobásaik, így egállal érkeztek meg a nagyszünethez a csapatok – innentől aztán rákapcsoltak a hazaiak, Thomas egymaga 17 pontot szórt a harmadik negyedben, a Celtics pedig tíz pont felett előnyt épített ki. Ezúttal is nagyon gyorsan próbáltak játszani Sullingerék, több mint száz dobást vállaltak, emellé nagyon jól lepattanóztak és keményen védekeztek, ez pedig végül elégnek bizonyult – Kelly Olynyk szerint ha többet dobsz rá, mint az ellenfél, jobb esélyeid vannak a győzelemre.

Hiányzott a mester az Atlantának. Mike Budenholzer családi okok miatt nem lehetett itt a csapattal, a Hawks pedig nem is volt olyan éles, mint ahogy megszokhattuk – a harmadik negyedben nyolc labdát adtak el Teague-ék, nem ültek a triplák és 50-35-re veszítették el a lepattanózást. Érdekes módon a kezdőötös nem működött, a csapat akkor játszott a legjobban, amikor Schröder, Sefolosha és Justin Holiday is fent volt a pályán – a vereséggel együtt is 8-3 Korverék mérlege.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 23/12, A. Johnson 19/3, Olynyk 15/9
A Hawks legjobb dobói: Millsap 14/3, Horford 13/3, Bazemore 12

New York Knicks–Cleveland Cavaliers 84–90

Megint a James-Williams duó. Sem Love, sem a kezdőbe visszatérő JR Smith nem állt a helyzet magaslatán a dobásbiztonságot illetően, ketten együtt 5/20-as mezőnymutatót hoztak össze, így ismét James-re (12/21 mezőnyből, 7/10 büntető, 6 gólpassz) és Williams-re (7/13) hárult a feladat, hogy hozzák a meccset. A záró negyedbeli váltás, melyet védekezésben bemutatott a vendég gárda megfordította a találkozó menetét és nehéz dobásokat vállaló, értékesítő James fordított, Williams pedig magabiztos dobásaival beteljesítette a Cavaliers sikerét, mely sorozatban 8. győzelmét könyvelte el, pedig összesen 13 büntetőt hibáztak el játékosai.

Elfogyott az energia. Ugyan a találkozó eleje nem alakult a legjobban hazai szempontból, de ezt követően a Knicks, pontosabban Anthony akarata érvényesült. Hiába helyezett rá James nyomást, a hazaiak vezére 22 pontot hintett az első félidőben (4/5 tripla) és együttese vezetett. Annak ellenére, hogy a dobóhatékonyságuk alig érte el a 36%-ot és a negyedik negyedben csak 12 pontot szereztek, eséllyel pályáztak a győzelemre a vendéglátók, viszont hiába egyenlített az utolsó percen belül Afflalo, másodjára már nem tudta megtenni ugyanezt. Nagy lehetősége volt a visszavágásra a New Yorknak, de a Cavs fontos embereit nem tudták megállítani a döntő pillanatokban.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 26/12, Afflalo 14/3, Porzingis 11/3
A Cavaliers legjobb dobói: James 31, Williams 20/6, Mozgov 11

Toronto Raptors–New Orleans Pelicans 100–81

Ennyit számít Carroll? A kiscsatárral még szinte tökéletesen működött a Toronto játéka, majd amikor kidőlt, szenvedőssé vált és jöttek is a vereségek – ezúttal visszatért és a második félidőben könnyed győzelmet is aratott a Raptors. A félidei egál után a fordulás után 7/11 hármast süllyesztettek el a hazaiak, az utolsó negyedben csavartak még egyet a védekezésükön és 6/21 dobást engedélyeztek a vendégeknek. Carroll egyébként 11 pontot tett hozzá, de Valanciunas (20 pont, 10 pattanó, 2 blokk), DeRozan (15 pont, 11 gólpassz) és Lowry volt a fővezér támadásban, a Toronto ezzel 7-3-ra javult.

Elfogyott a Pelicans a végére. Eric Gordon 30 pontot rámolt be és Jrue Holiday is idei legjobbját nyújtotta, ez azonban másfél negyedig volt elég – innentől a Toronto akarata érvényesült és a hazaiak fokozatosan fölénybe is kerültek. Az utolsó negyedben már alig-alig passzoltak a Pelicans játékosai, főleg egy-egyezni próbáltak, Ryan Anderson öt pontot tudott hozzátenni és gyakorlatilag reménytelenül kaptak ki – Anthony Davis nélkül még a szokásosnál is nehezebb...

A Raptors legjobb dobói: Lowry 20/12, Valanciunas 20, DeRozan 15
A Pelicans legjobb dobói: Gordon 30/12, Holiday 19/6, Ajinca 10

Chicago Bulls–Charlotte Hornets 102–97

Visszavágott a Bulls. A két csapat korábbi találkozóján azt csinált a Hornets, amit akart, most viszont jóval szigorúbban védekezett a Chicago – uralták a festéket Gasolék és ha szorosan is, a találkozó nagy részében vezettek. Az utolsó negyedet egy 11-2-es futással nyitotta a hazai csapat és bár Jeremy Lamb zsinórban beszórt nyolc pontot, az utolsó percben elrontotta az egyenlítő hármast, így a 27 pontos Butler vezérletével hozta a meccset a Chicago. A dobóhátvéden kívül csak Rose (4/14 mezőnyből, 8 gólpassz) kapott 30 percnél többet, de ki kell emelnünk az így is 18 pattanóval, valamint 6 gólpasszal záró Joakim Noah-t, aki óriási szerepet játszott a hazai sikerben.

Batum extrája kevésnek bizonyult. A Charlotte francia kiscsatára (aki itt dobóhátvédet játszik) 28 pontot szórt 5/6-os triplamutatóval és próbálta a hátán vinni csapatát, mellette azonban senki nem tudott igazán hatékony lenni. Al Jeffersont teljesen levették a pályáról Noah-ék, a Walker-Lamb páros alig több, mint 30%-kal dobott mezőnyből, csak a tripláknak és a mindössze hét eladott labdának köszönhették a vendégek, hogy meccsben voltak a végéig.

A Bulls legjobb dobói: Butler 27, Gasol 19, Gibson 12
A Hornets legjobb dobói: Batum 28/15, Lamb 15/6, Williams 14/9

Memphis Grizzlies–Portland Trail Blazers 101–100

Randolph kosara döntött. Ugyan a 31 egységig jutó Marc Gasolra épített a találkozó során a Memphis és négy perccel a vége előtt még tizenegy ponttal vezetett is a hazai csapat, McCollum vezérletével felzárkózott, kiegyenlített, majd a vezetést is átvette a Portland. 12 másodperccel a vége előtt Aminu triplájával alakult 99-100-ra az eredmény, az utolsónak hitt dobást Courtney Lee hibázta el a sarokból, a támadópattanó azonban előbb Jeff Green, majd Zach Randolph kezébe került – az erőcsatár visszatette az utolsó pillanatban, ezzel megnyerte a meccset a Grizzlies.

Egy jó Lillard hiányzott. Nagy formában játszott eddig a Portland irányítója, ám ezen a mérkőzésen nagyon nem ment neki – 15 dobásból szedett össze 11 pontot, 0/5-tel zárt a triplavonalon túlról és a hajrában sem lehetett rá számítani. Az ő gyengébb estéje mellett a 22 eladott labda is gyilkosnak bizonyult (a Memphis hét ilyet vétett) és bár McCollum nagy negyedik negyedével egy hajszálra voltak a győzelemtől, végül elszenvedték sorozatban negyedik vereségüket is. Érdekesség, hogy Mario Chalmers bemutatkozott Memphisben és bár tartott a szurkolóktól, ovációval köszöntötték – 19 perc alatt 11 ponttal és jó játékkal hálálta ezt meg.

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 31/3, Randolph 15, Jeff Green 14
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 26/6, Aminu 16/6, Crabbe 12/6

Oklahoma City Thunder–Philadelphia 76ers 102–85

Westbrook újabb tripla-duplája. Kevin Durant távollétében a Thunder energiabombája nem tétlenkedett, ismét magára vállalt mindent – bár a dobás nem ment neki (8/22), 17 lepattanóval és 11 gólpasszal húzta csapatát. A 17 lepattanó brutális egy irányítótól, ezt a szegmenst simán nyerte is az OKC, mellette főleg Ibaka (11 pont, 7 blokk) villogott, de most nem játszott olyan olajozottan a hazai csapat, a harmadik negyed elején még csak egy ponttal vezetett, biztossá pedig csak a záró etapban tette a sikert. Westbrookhoz még egy adalék: jelenleg ő vezeti a ligát a gólpasszokat tekintve és sorozatban hat mérkőzésen érte el a tízet ebben a mutatóban...

Egy negyedet bírt a Philly. Jahlil Okafor profi pályafutása legrosszabb meccsét játszotta (3/18-at dobott mezőnyből), de az első tizenkét percet így is hat ponttal nyerte a Sixers. A lendület ezt követően elfogyott, hiába dupla-duplázott a visszatérő Noel, hiába játszott jól Christian Wood, ez a gárda egyszerűen nem NBA-szintű ebben a formában, csak vannak NBA-szinten is jó játékosaik – védekezésben voltak biztató jelek, de támadásban teljesen reménytelen volt a vendégcsapat.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 21/6, Waiters 14/3, Kanter 13
A 76ers legjobb dobói: Wood 15/3, Noel 13, Stauskas 11/6, Sampson 11

Dallas Mavericks–Los Angeles Lakers 90–82

Kobe jól tért vissza. Némi pihenő után idei leghatékonyabb meccsét játszotta a Lakers legendája, 32 perc alatt 19 pontot szórt be 7/15-ös mezőnymutatóval – ennek ellenére nem a támadójátékkal, hanem a védekezéssel tartotta magát meccsben a vendégcsapat. A 33%-os mezőnymutató botrányos, de még így is kosáron belül volt a Los Angeles nyolc perccel a vége előtt és több esélye is volt – azonban főleg Roy Hibbert gyenge estéje miatt nem tudtak fordítani. A center 30 perc alatt kipontozódott, egyetlen kosarat szerzett, ráadásul védekezésben sem tudott hasznos lenni, Pachulia azt csinált ellene, amit akart – 82 ponttal persze sehogy sem lehet meccset nyerni...

Gyengén játszott a Dallas. Mintha az ellenfélhez idomult volna a texasi csapat, a Clippers elleni 55%-os mezőnymutató után most 36%-kal dobtak a hazaiak, Dirk Nowitzki és Wesley Matthews kevés hasznos dolgot csinált, ellenben Parsons idén először lépett pályára mindkét félidőben. A kulcs Zaza Pachulia volt, a center 18 ponttal és 16 lepattanóval vezette csapatát, a padról Powell is dupla-duplázott, ma pedig ennyi is elégnek bizonyult – a Mavs mérlege ezzel pozitívba fordult.

A Mavericks legjobb dobói: Pachulia 18, D. Williams 13, Powell 10
A Lakers legjobb dobói: Clarkson 21/9, Bryant 19/9, L. Williams 10/3

Denver Nuggets–Houston Rockets 107–98

Nemes denveri elégtétel. Ty Lawson visszatérése adott pikáns ízt az összecsapásnak, hiszen az irányító hat év alatt sem szerettette meg magát a Nuggets drukkereivel - nem is kapott tapsot, ráadásul új csapatát meg is verték. A hazaiaknál Lawson utódja, Mudiay most rengeteget hibázott, hiába osztott ki 11 gólpasszt, mellette 9 labdát elszórt, mezőnyből pedig egy 1/10 jött össze – ennek fényében még nagyobb a denveri siker értéke. Danilo Gallinari ugyanis parádésan dobott (7/9 mezőny, 10/10 büntető), de a többiek is igyekeztek, Mudiay rövidzárlata ellenére 45% felett céloztak. A meccs hősei a kispadról jöttek: Will Barton karriercsúcsot jelentő 26 ponttal jelentkezett, Jameer Nelson pedig 13 egységet tett a táblára – ráadásul kritikus pillanatokban álltak a sereg élére.

Nem működött a Houston. A Denverből hiányzott a két kezdőcenter, Lauvergne és Nurkic, a vendégek mégsem tudtak építeni Dwight Howardra (12 pont, 10 pattanó, 5 fault, 6 eladott labda) – Lawson nagyon indiszponált volt (0 pont, 0/7 mezőny, 7 gólpassz), de a csapatszinten kiosztott 19 assziszt is árulkodó. James Harden hiába tette a dolgát, és a kispadról hiába hozott extrát Terrence Jones (23 pont, 7 pattanó), melléjük senki nem lépett fel, ez pedig a hajrában visszaütött. 87-86-ra még felzárkózott a Houston, ekkor azonban jött Barton két óriási triplája, majd Nelson kosarai adták meg a kegyelemdöfést. 9 meccs után a Denver 5-4-gyel, a Rockets 4-5-tel áll, mindkettő meglepetés...

A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 27/9, Barton 26/12, Faried 14.
A Rockets legjobb dobói: Harden 28/3, T. Jones 23/9, Ariza 13/6.

Sacramento Kings–Brooklyn Nets 111–109

Munkában a cseresor. Rudy Gay gyomorrontás miatt a szó szoros értelmében végigülte a meccset, hiányában DeMarcus Cousins kerek 40 pontot gurított és szedett 13 pattanót, Rajon Rondo pedig sorozatban 2. meccsén tripla-duplázott (23 pont, 14 gólpassz, 10 pattanó) – mégsem ők nyerték meg a meccset. Cousins a végjátékra kipontozódott, Rondo pedig az utolsó percben kihagyott három büntetőt, utóbbiakkal jött fel a Nets 2 pontra. A negyedik negyed hősei Marco Belinelli (14 pont) és a szezonban eddig láthatatlan Ben McLemore (15) voltak: előbbi egy 2+1-gyel és egy triplával tolta meg a szekeret a játékrész elején, utóbbi pedig egy triplával, a végjátékban pedig 2 jó büntetővel segített a Cousins-Rondo párosnak.

Kezd összeállni a Brooklyn. Gay nélkül nem kellett nagyon gondolkodni, kiket kellene lefogni az ellenfélnél, de a Netsnek ez nem jött össze. Ellenben támadásban nagyon pofásan nézett ki a csapat, hatan érték el a 10 pontos határt, Jarrett Jack Rondo „szorításában" remekelt (21 pont, 12 gólpassz), Brook Lopez is dupla-duplázott (17 pont, 10 pattanó, 4 blokk), 47%-kal dobtak mezőnyből, és náluk fergetegesnek számító 8/21-gyel tripláztak. A végjátékban azonban hiába faultoltak okosan és jöttek vissza 2 pontra, az utolsó pillanatokban Wayne Ellington eladta a labdát kosárra dobás helyett – a mutatójuk így már 1-8.

A Kings legjobb dobói: Cousins 40/6, Rondo 23/6, McLemore 15/9.
A Nets legjobb dobói: Jack 21/3, B. Lopez 17, T. Young 16.

NBA, ALAPSZAKASZ
Indiana Pacers–Minnesota Timberwolves 107–103
Orlando Magic–Utah Jazz 102–93
Boston Celtics
–Atlanta Hawks 106–93
New York Knicks–Cleveland Cavaliers 84–90
Toronto Raptors–New Orleans Pelicans 100–81
Chicago Bulls–Charlotte Hornets 102–97
Memphis Grizzlies–Portland Trail Blazers 101–100
Oklahoma City Thunder–Philadelphia 76ers 102–85
Dallas Mavericks–Los Angeles Lakers 90–82
Denver Nuggets–Houston Rockets 107–98
Sacramento Kings–Brooklyn Nets 111–109

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik