32 pontos pofont kapott Atlantában a Suns, ismét a Jazz az élen

Vágólapra másolva!
2021.05.06. 09:44
null
32 pontos pofont kapott Atlantában a Suns (Fotó: Getty Images)
A fáradt Phoenixnek nem volt esélye a Hawks ellen, a Utah viszont hozta a kötelezőt – egy pont döntött a Bucks–Wizardson, tovább száguld a Sixers, remekelt a Celtics és a Blazers, Denverben kapott ki a New York.

 

Orlando Magic–Boston Celtics 96–132

Beállított egy rekordot a Magic.
A hazaiaknál a szezon során először jutott szóhoz a közelmúltban szerződtetett Sindarius Thornwell, ezzel ő lett a 28. játékos, aki idén lehetőséget kapott náluk, és ezzel beállították a Grizzlies 2018–2019-es rekordját, soha egy csapatnál sem lépett pályára ennél több kosaras egy idényben. Emellett is meg lehet látni a pozitívumokat a Celtics elleni vereségükben, a vezetőség örülhet annak, hogy nem romlottak tovább a csapat esélyei egy jó drafthelyre, és annak is, hogy a fiatal játékosaik közül többen is jó teljesítménnyel rukkoltak elő. Mo Bamba ezúttal mindössze 1/7 triplát süllyesztett el, de így is eljutott 19 pontig, amihez hozzátett 15 lepattanót, 4 blokkot és 3 labdaszerzést is, míg mellette R.J. Hampton (18 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) is sokoldalúan játszott. A pontszerzésből az egyaránt 20 egységig jutó Dwayne Bacon és Moritz Wagner is kivette a részét, ezen a 4 játékoson kívül viszont senki sem tudott különösebb veszélyt jelenteni a Celtics gyűrűjére, a többiek 8/34-es mezőnymutatót szenvedtek össze. Cole Anthony számára különösen rosszul sikerült ez az este, 2/10-zel dobott csak mezőnyből, ráadásul egy sérülést is összeszedett, amikor belenézett Bamba vállába.

Kemba Walker visszatért. Jaylen Brown nélkül, de a visszatérő Kemba Walkerrel a soraiban várhatta ezt a találkozót a Celtics, és az irányító számára ideális ellenfélnek bizonyult a Magic, könnyedén belerázódott a játékba és 6/9 triplát bebombázva 32 pontot szerzett. Mellette Jayson Tatum (27 pont, 7 lepattanó) is hozta a kötelezőt, Evan Fournier jó teljesítménnyel tért vissza korábbi csapata otthonába, a 18 pontja mellett 5 lepattanót és 4 gólpasszt jegyzett. Különösebb megerőltetés nélkül nyertek a vendégek, az 1. negyed után 12, a nagyszünetben 18 ponttal vezettek, és a fordulás után is növelni tudták az előnyüket, így a kispadról érkezők is nagyobb lehetőséget kaphattak. Ezzel leginkább Payton Pritchard (14 pont) tudott élni, de Taco Fall játéka is említésre méltó, aki bő 5 perc alatt jutott el 2 pontig, 3 lepattanóig és 4 blokkolt dobásig. A Celtics ezzel a győzelmével ugyanúgy 35–31-re áll, mint a Miami Heat, a két csapat harca továbbra is kiélezett a 6. helyért.

A Magic legjobb dobói:
Wagner 20/9, Bacon 20, Bamba 19/3
A Celtics legjobb dobói: Walker 32/18, Tatum 27/12, Fournier 18/6

Cleveland Cavaliers–Portland Trail Blazers 105–141

Anderson Varejao újra az NBA-ben.
A Cavaliersben korábban 11,5 szezont lehúzó brazil center 10 napos szerződést kapott a minap, miután 4 éve nem játszott már az NBA-ben. Varejao 7 perc alatt mind a 4 dobását elhibázta, egyetlen pontját büntetőből szerezte, ehhez viszont hozzá tudott tenni 6 lepattanót és egy-egy gólpasszt, illetve blokkolt dobást. Az ő visszatérésén kívül nem igazán örülhettek bárminek is a hazaiak szurkolói a meccs közben, Kevin Love (18 pont, 8 lepattanó) ugyan a Cavaliers legeredményesebb játékosaként zárt, de vele a pályán -45-ben voltak 26 perc alatt. Collin Sexton 15 kísérletből jutott 15 pontig, Isaac Okoro 2/9 dobását süllyesztette el, míg a bokasérüléssel küzdő Darius Garland ezúttal sem lépett pályára. Dean Wade (16 pont, 5 lepattanó), Cedi Osman (14 pont) és Jarrett Allen (9 pont, 13 lepattanó) is elfogadható teljesítményt nyújtott, de ez is csak szépségtapasznak volt elegendő. A Cavs és a Magic továbbra is fej-fej mellett halad a 4. legjobb lottery helyezés megkaparintásáért, mindketten 21–45-re állnak.

Hozta a kötelezőt a Blazers. A mindössze egyetlen ponttal megnyert 1. negyed után bedarálta ellenfelét a Portland, így továbbra is küzdenek azért, hogy el tudják kerülni a play-int, jelenleg ugyanannyi győzelemmel állnak, mint a Mavericks és a Lakers, és mindössze egy vereséggel gyűjtöttek többet, mint a két rivális. Damian Lillard (32 pont, 9 gólpassz) bekezdett a mérkőzés elején, 16 pontot szerzett a nyitó negyedben, majd a 3. negyedben újabb 14 egységet pakolt fel a táblára, így nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az ő 31 percénél többet senkinek se kelljen pályán töltenie a vendégeknél, és így valamennyire rá tudtak pihenni a Lakers elleni rangadójukra is. A palánkok alatt is dominálni tudott a Blazers, Jusuf Nurkic (15 pont, 11 lepattanó, 3 gólpassz, 4 blokk) és Enes Kanter (18 pont, 13 lepattanó) is rendesen megdolgoztatta a Cavaliers magasait, Carmelo Anthony 8 dobásból jutott el 16 pontig, így az is belefért ezúttal, hogy CJ McCollum (10 pont, 5 gólpassz) mindössze 3/14-es mezőnymutatóval zárjon, ahogyan az sem okozott gondot, hogy Norman Powell térdsérülés miatt nem játszott, ennek ellenére is 57.6 százalékkal céloztak a vendégek mezőnyből, illetve 16/33 triplát is elsüllyesztettek.

A Cavaliers legjobb dobói: Love 18/12, Wade 16/9, Sexton 15
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 32/18, Kanter 18, Anthony 16/6

Atlanta Hawks–Phoenix Suns 135–103

Nem adott esélyt az Atlanta.
A frissebb, energikusabb hazaiak parádés játékkal lépték át a(z így már nem) ligaelsőt, bár eldönteni csak az utolsó negyedben tudták a küzdelmet – az első játékrész 42 dobott pontja ellenére látótávolságon belül maradt a Suns, a záró etap 38–15-ös eredménye viszont szétnyitotta az ollót. Nate McMillan készült arra, hogy a Phoenix fáradt lesz, ezért úgy tervezte meg a mai játékot, hogy minél hosszabb labdabirtoklásokat produkáljon csapata, mozogjon sokat, késztesse munkára a vendégeket védekezésben – ez tökéletesen be is jött, a negyedik negyedre már térden jártak Chris Paulék. Mindehhez hozzájött az is, hogy McMillan elég nagy lendülettel rotált, 26 percnél senki nem játszott többet, így mindig friss lábakkal futhatták szét ellenfelüket – végül heten is 13–18 pont között dobtak náluk, mindenki hozzátette a magáét. Összességében 63 százalékos mezőnymutatóval, 50 százalékos triplázással és 35 gólpasszal zárták a mecset, dominálni tudtak elöl, ezzel pedig ráestek a New York nyakára, egyúttal kicsit meglógtak a Boston, Miami páros elől a tabellán.

Visszaütött az előző este. Egy nappal korábban hosszabbításra kényszerült a Suns a Cleveland ellen és ezen a mérkőzésen most visszaütött az, hogy ott nem pörögtek eléggé és nem zárták le időben a küzdelmet. A védekezésre már az első három negyed során sem volt erejük, képtelenek voltak megállítani az Atlantát, de a záró etapra támadásban is elfogytak: kilenc és fél percig nem szereztek mezőnykosarat, addigra teljességgel elkészültek az erejükkel. Devin Booker így is dobott 30 pontot, de rajta kívül csak Mikal Bridges érte el a tízes határt, vereségükkel pedig visszacsúsztak a tabellán a Jazz mögé – most a New Yorkot fogadják, jövő héten pedig még öt mérkőzés vár rájuk, melyben lesz egy back-to-back-to-backjük is.

A Hawks legjobb dobói: Capela 18, Young 16, Bogdanovics 16/12, Gallinari 16/3, Williams 16/6
A Suns legjobb dobói: Booker 30/3, Bridges 18/6, Paul 9/3

Indiana Pacers–Sacramento Kings 93–104

A végére még feljavult a Sacramento.
Pocsék szezont zár le hamarosan Luke Walton együttese, de az elmúlt időszakban a sérülések ellenére összeszedte magát és elkezdte gyűjtögetni a győzelmeket – most is Fox, Haliburton és Barnes nélkül tudott nyerni a társaság, ráadásul egy back-to-back második felén, idegenben. A kulcs mindenképpen a védekezés volt, éppen az, amiben értékelhetetlen munkát végeztek Hieldék idén, most viszont teljességgel lebontották a Pacers játékát – már az első félidőben is ők diktáltak, a nagyszünetben kilenc ponttal vezettek, a harmadik negyedben pedig el is döntötték a meccset, amikor húsz egységnyire növelték a különbséget. Egyénileg Marvin Bagley III (31 pont, 12 lepattanó) és Delon Wright (23 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz, 6 labdaszerzés) emelhető ki leginkább, utóbbi a Fox, Haliburton páros sérülése miatt kapott sok lehetőséget és tökéletesen élt is vele, előbbinek pedig mindenki nagyon örült a csapatnál – komoly sérülések után szedte össze magát mostanában és így a szezon végére kifejezetten jó formába lendült.

Nem jó a Pacers.
Az utóbbi öt meccsből negyedszer kapott ki a továbbra is tartalékos Indiana, amelynél Turner, Brogdon és Lamb sem állt rendelkezésre. Az elmúlt időszakban általában a védekezésük volt értékelhetetlen, ezúttal viszont a támadójátékuk esett össze, Caris LeVert (14 pont 18 dobásból) betlizett, de Domantas Sabonis (17 pont, 13 lepattanó, 8 gólpassz) sem tudta egymaga kirángatni a gödörből csapatát – összesen 22 labdát adtak el, 28–11-re kaptak ki a leindítások terén és 62 pontot engedtek a festékből, ezek nem férhettek bele. Összességében reális esélyük nem volt a győzelemre és jelenleg csak a Wizards veresége miatt nem tizedikek Keleten - vasárnap játszanak Westbrookékkal, ott ez a pozíció talán el is dőlhet.

A Pacers legjobb dobói: Sabonis 17, LeVert 14/6, McDermott 11/3, McConnell 11, Martin 11/3
A Kings legjobb dobói: Bagley 31, Wright 23/9, Hield 16/12

Houston Rockets–Philadelphia 76ers 115–135

Ezt is kipipálta a Philly.
Nem hibázott a keleti listavezető, könnyedén hozta a kötelezőt és immár sorozatban hatodik győzelmét húzta be, úgyhogy két meccsre növelte előnyét a konferencia élén. A várakozásoknak megfelelően nem volt komoly kérdés ezen a mérkőzésen, a vendégek ugyan nem szakadtak meg védekezésben, de támadásban olyan könnyen szerezték a kosaraikat, hogy azt csináltak, amit csak akartak – 24 pont volt a legnagyobb előnyük és bár a Rockets sokáig látótávolságon belül maradt, de összességében nem forgott veszélyben a Rivers-legénység sikere. Emiatt aztán nem is kellett túlerőltetni a játékosokat, 22-25 percet játszott a kezdő, Joel Embiid viszont ennyi idő alatt is összerakott egy 34 pontos, 12 lepattanós estét – a Houstonnál összesen heten (!) léptek pályára, teljességgel elfogyott a keret, bár közülük négyen is elérték a húszpontos határt és Kelly Olynyk (27 pont, 11 lepattanó, 8 gólpassz, 3 blokk), vagy Kenyon Martin Jr. (23 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz, 2 blokk) számai kifejezetten jól is néznek ki. A Sixers hátralévő sorsolása meglehetősen könnyű, Pelicans és Pistons otthon, majd Pacers és Heat idegenben, végül pedig a Magic kétszer, megint otthon - ha nem történik váratlan fordulat, akkor ezt az első kiemelést ebből a helyzetből nem illik elrontani.

A Rockets legjobb dobói: Olynyk 27/9, Martin Jr. 23/6, Lamb 22/12
A 76ers legjobb dobói: Embiid 34, Milton 19/9, Harris 15/3

Milwaukee Bucks–Washington Wizards 135–134

Nagy győzelem a Buckstól.
A Brooklyn ellen megnyert rangadó másnapján, back-to-back, ráadásul Khris Middleton nélkül lépett pályára a jó formában lévő Milwaukee, amely alaposan meg is szenvedett ezért a sikerért – kezdve onnan, hogy mindjárt az első negyedben rájuk rúgta az ajtót a Wizards és tizenegy pontos hátrányba kerültek. A parádés második negyedükkel aztán mindezt eltüntették, a nagyszünetben egál volt az állás, de egyszer sem vezettek nyolc pontnál nagyobb különbséggel, mert bár támadásban remekeltek, de védekezésben nem tudtak mit kezdeni a fővárosiak két fő playmakerével, így záporoztak a kosarak. A végjátékra aztán már Jannisz Adetokunbót (23 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz, 6 eladott labda) is elvesztették, aki szűk két perccel az órán egy támadóhibával kipontozódott, de találtak megoldást: Forbes triplája után Connaughton dobott back-to-back hármasokat, fél percnél előbb Jrue Holiday, majd Connaughton osztott ki egy-egy blokkot Daniel Gaffordnak, hat másodpercnél pedig Brook Lopez zsákolt vissza egy támadópattanót kétpontos különbségnél. Ennyi clutch megmozdulás után jött egy komolyabb hiba is, az utolsó pillanatban Holidaytől elvette a labdát Russell Westbrook, de már csak egy elhajított félpályásra volt idejük a vendégeknek, ami nem esett be, így fáradtan, Middleton és a végén Jannisz nélkül, kulcsjátékokat bemutatva harcolta ki a győzelmet a Bucks.

Egy pontnyival kevés lett a Wizards játéka.
A Washington hétvégén nagyon hasonló körülmények között kapott ki a Dallastól, ott is egy pontzáporos meccs végén, egyetlen ponttal maradt alul úgy, hogy volt még dobása a győzelemhez - ezúttal ez a dobás már elég esélytelenül érkezett, de így is az utolsó pillanatig volt esélyük a sikerre. Bradley Beal (42 pont, 14/24 mezőnyből, 11/14 büntető) és Russell Westbrook (29 pont, 12 lepattanó, 17 gólpassz) párosa most is tarthatatlannak bizonyult, ketten együtt könnyedén alkottak a Bucks védekezése ellen, voltak olyan időszakaik, amikor abszolút az történt a pályán, amit ők akartak, de a végén sorozatban három fontos triplát kaptak és egy ponttal rövidebbnek bizonyultak a kelleténél - a játékuk működött és Beal nem is volt elégedetlen a meccsükkel, de hozzátette, hogy tudnak ők jobbak is lenni, amit a hátralévő hat találkozójukon be is akarnak bizonyítani.

A Bucks legjobb dobói: Holiday 29/12, Adetokunbo 23, DiVincenzo 19/15
A Wizards legjobb dobói: Beal 42/9, Westbrook 29, Bertans 13/6

Minnesota Timberwolves–Memphis Grizzlies 135–139

A Memphis nyerte a dobópárbajt.
Az utóbbi meccsek alapján számíthattunk arra, hogy szoros pontesőt hoz majd ez a derbi és így is lett, melyből ezúttal a vendég Memphis jött ki jobban, köszönhetően a jó első félidejének és jó hajrájának. A Grizzlies a nagyszünetig jobban játszott, két negyedet követően tíz ponttal vezetett és bár a folytatásban visszaesett, de egészen a negyedik játékrész hajrájáig őrizgette az előnyét - ott aztán 123–123-nál egyenlített a Wolves, egálról indult a végjáték. Itt jött el Ja Morant ideje, aki előbb kiosztott egy gólpasszt, majd dobott egy fontos kettest, aztán 128–127-es Minny-vezetésnél bebombázott egy triplát, végül megnyert egy feldobást és a gyűrűbe küldött még egy duplát – az utolsó szót aztán fél percnél Desmond Bane triplája mondta ki, természetesen azt is Morant készítette elő. A Memphis fiatal vezére végül 37 ponttal és 10 gólpasszal zárt, pazar teljesítménnyel vezette fontos győzelemre gyenge formában érkező csapatát, amely így ismét megelőzte a Golden State-et és feljött a nyugati nyolcadik helyre.

Edwards nagy napja sem volt elég. Támadásban a Minnesota is felvette a kesztyűt, a kulcsjátékosai hozták magukat, de most közülük is kiemelkedett az újonc Anthony Edwards, aki 42 ponttal beállította karriercsúcsát - 17/22 mezőnykísérlete és 8/9 triplája vágódott a gyűrűbe, leszedett hat lepattanót, kiosztott hét gólpasszt, abszolút tarthatatlannak bizonyult. Az ő parádéja mellett a harmadik negyed végén faultgondokba kerülő Karl-Anthony Towns (22 pont 24 perc alatt) és a kezdőben remeklő D'Angelo Russell (22 pont, 14 gólpassz) is igyekezett, a hajrában már a vezetést is átvették, de mivel védekezni egyáltalán nem tudtak, így a Memphis végül túldobta őket Morant vezetésével – Chris Finch vezetőedző szerint Edwards miatt mégsem lehet teljesen rossz a szájízük, hiszen az újonc megint megmutatta, hogy mire képes, ez pedig sok jót jelenthet még a csapat számára.

A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 42/24, Towns 22/9, Russell 22/6
A Grizzlies legjobb dobói: Morant 37/3, Bane 22/12, Anderson 20/9

Denver Nuggets–New York Knicks 113–97

Jokics megalapozta, Rivers befejezte.
Nem volt sok kérdés ezen a mérkőzésen, a rangadónak induló találkozót ugyanis már az első negyedben két kézzel ragadta magához a Denver: a hazaiak MVP-jelöltje, Nikola Jokics egymaga 24 (!) pontot termelt ennyi idő alatt, csapata pedig 34–12-re nyerte a játékrészt. Jokics elképesztő teljesítménye a későbbiekben is meghatározta a meccset, a Knicks onnantól érthetően csak rá figyelt, így az éppen New Yorkban nem kellő, így nemrég a Nuggetshez aláíró Austin Rivers is bosszút állhatott korábbi csapatán: a hátvéd a padról beszállva 25 pontot és 6/9 triplát jegyzett, szétlőtte a New Yorkot. A Denver egyébként összességében nem dobott jól, végül 40 százalék alatt maradt a társaság, de 64–42-re nyerte a lepattanózást és 18–6-ra a támadópattanózást, ezzel pedig ellensúlyozni tudta a gyengébb dobóformát annyira, hogy a remek első negyed után ne legyen kétséges a győzelme. A hazaiak 31 ponttal is vezettek, egy másodpercig sem voltak hátrányban és szép sikerrel javítottak a Lakers elleni vereség után – most a Jazzhez utaznak rangadózni, aztán back-to-back fogadják a Brooklynt, kemény hétvégéjük lesz.

Tanul ebből a Knicks.
Tom Thibodeau, a vendégek vezetőedzője úgy értékelt, hogy vagy nyernek, vagy tanulnak, ez most az utóbbi lesz – nem voltak készen a meccs elején, nem voltak elég fizikálisak, de megtanulhatják, hogy egy bajnokesélyes hogyan ugrik neki a mérkőzésnek. Julius Randle is ezt emelte ki, szerinte sem voltak igazán felkészülve a feldobáskor, onnantól pedig hiába tudtak ők is keményen, agresszíven védekezni, lehetetlen helyzetben voltak ilyen hátránnyal – ők is csak 38 százalékkal tüzeltek mezőnyből, ezúttal az egyéni extrák is elmaradtak, úgyhogy 13-ból 12 győzelem után be kellett érniük egy vereséggel. A nyugati túrát így is 2–1-gyel kezdték, de most mennek Phoenixbe, aztán Los Angelesbe a Clippers, Lakers pároshoz, úgyhogy hamar bizonyíthatják, hogy mit tanultak...

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 32, Rivers 25/18, Porter Jr. 17/9
A Knicks legjobb dobói: Quickley 18/9, Randle 14, Bullock 14/9, Barrett 14/12, Rose 14/6

Utah Jazz–San Antonio Spurs 126–94

Megint Jazz.
Két napja találkoztak már a felek, akkor is magabiztosan nyert a Utah és most sem adott sok esélyt ellenfelének Quin Snyder alakulata, sőt, ezúttal sokkal simábban tudott győzni – a nagyszünetben már 24 pont volt közte, abszolút nem volt kérdés a győztes kiléte. A hazaiaknál Jordan Clarkson (30 pont, 12/16 mezőnyből 25 perc alatt) és Bojan Bogdanovic (24 pont, 10/13 mezőnyből 26 perc alatt) is rendkívül hatékonyan dolgozott, csapatként 56 százalékkal céloztak mezőnyből, 44 százalékkal tripláztak, emellett pedig a védekezésük is „éles” volt, így hamar megtörték a San Antoniót – a második félidőben már bőven jutott idő pihenni, rotálni, nem kellett erőlködnie senkinek. Ezzel a sikerrel és a Suns vereségével a Utah vissza is vette a liga első helyét, most még lesz egy rangadójuk a Denverrel, de aztán a Rockets, Warriors, Blazers, Thunder, Kings sorral zárják az alapszakaszt, mondhatjuk, hogy az ő kezükben van az első kiemelés.

Zuhan a Spurs.
Sorozatban ötödször szenvedett vereséget a San Antonio, ezzel pedig már csak másfél meccs az előnye a Pelicans előtt a nyugati tizedik helyen – ráadásul a hátralévő hét találkozóból kettő lesz a Suns, egy a Nets, egy a Bucks, egy a Blazers és egy a Knicks ellen, nem túl kedvező ez a sorsolás így a végére. DeMar DeRozan szerint most komoly hullámvölgyben vannak, de még nem adják fel, vannak meccseik, amiken javíthatnak és a céljuk az, hogy megőrizzék playin-tagságukat – ezen az estén mindenesetre esélyük sem volt, akaratban, támadásban, védekezésben, semmiben nem tudták felvenni a Jazz tempóját. Maga DeRozan egyébként összesen hat pontot szerzett, ez is jól jelzi, hogy most mennyire nem volt önmaga az együttes, de következőleg a Sacramentóval szemben muszáj lenne nyerni, ismerve a további ellenfeleket...

A Jazz legjobb dobói: Clarkson 30/6, Bogdanovic 24/9, Ingles 14/9
A Spurs legjobb dobói: Samanic 15/6, Vassell 14/3, Eubanks 14/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Utah Jazz
–San Antonio Spurs 126–94
Orlando Magic–Boston Celtics 96–132
Cleveland Cavaliers–Portland Trail Blazers 105–141
Minnesota Timberwolves–Memphis Grizzlies 135–139
Milwaukee Bucks–Washington Wizards 135–134
Atlanta Hawks–Phoenix Suns 135–103
Indiana Pacers–Sacramento Kings 93–104
Houston Rockets–Philadelphia 76ers 115–135
Denver Nuggets–New York Knicks 113–97

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik