NBA: nem ért győzelmet LaVine 51 pontja a Chicagónak – videó

Vágólapra másolva!
2023.10.29. 12:31
null
Zach LaVine akcióban a Pistons ellen (Fotó: Getty Images)
Hét mérkőzést rendeztek hajnalban az NBA alapszakaszában: hiába jutott el 51 pontig Zach LaVine a Bullsban, győzött a Pistons és az Indiana, a Raptors ellen aratta első idei sikerét a Philadelphia, magabiztos volt a New Orleans és a Washington, gálázott a Minnesota, valamint a Phoenix.

Detroit Pistons–Chicago Bulls 118–102

Parádésan játszottak a fiatalok. Mindkét gárda pihenőnap nélkül érkezett erre az összecsapásra, de mindkettő győztesként hagyhatta el a parkettet az előző játéknapon. A kérdés az volt, hogy melyik csapat tudja átmenteni a formáját? Nos, ez a hazai Pistons lett, amely végig remek csapatjátékot mutatva magabiztos sikert aratott a Bulls ellenében. Az autóvárosiak keretében öten is átlépték a tíz dobott pontos határt, közülük leginkább Cade Cunningham (25 pont, 4 lepattanó, 10 gólpassz), Jalen Duren (23 pont, 15 lepattanó) és a kispadról érkező triplagyáros, Alec Burks (18 pont, 6/10 tripla) emelkedett ki. Mellettük az újonc Ausar Thompson (9 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz) is remekelt, aki az utolsó nyolc percben kiváló védekezésével kapcsolta ki az ellenfél legjobbját. Sikerével a Detroit megszakította a Bulls elleni tizenöt meccses nyeretlenségi sorozatát.

LaVine 51 pontja sem volt elég. Azt követően, hogy Zach LaVine betlizve, mindössze 8 pontig és 3/14-es mezőnymutatóig jutott a Toronto ellenében, ezúttal egy teljesen más arcát mutatta. Meg sem állt ugyanis 51 pontig (19/33 mezőnyből, 7/13 tripla), ám mindemellett egyetlen gólpasszt sem osztott ki, így huszonhét évvel Michael Jordan a Heat ellenében jegyzett 50 pontos és nulla gólpasszos teljesítménye után, az első olyan Bulls játékos lett, aki megismételte ezt a „bravúrt”. Merthogy nem profitált a csapata ebből a klasszis teljesítményből, hiszen a Bulls végig futott az eredmény után, s bár Demar DeRozan (20 pont, 4 gólpassz, 7/13 mezőnyből) szintúgy remekül dobott, kettőjük mellett mindössze Nikola Vucsevics (12 pont, 4 lepattanó) kapott néhány labdát – hármójukon kívül ugyanis senki sem lépte át az öt dobott pontot.

embed_kod=
|
nso_uj_cikk_embed
nso_uj_cikk_embed
mceBlockPasteEnd

 

A Pistons legjobb dobói: Cunningham 25/3, Duren 23, Burks 18/18
A Bulls legjobb dobói:
LaVine 51/21, DeRozan 20, Vucsevics 12/3

Cleveland Cavaliers–Indiana Pacers 113–125

Mitchell sem vállalta a játékot. Nagyon meggyőző volt az első mérkőzésén a Pacers, amely arra készült, hogy Clevelandből is elorozza a győzelmet, pláne annak tudatában, hogy a Cavs pihenőnap nélkül lépett pályára. Jarrett Allen és Darius Garland játéka továbbra is kérdéses volt, s végül nemhogy ők, de még az Oklahoma City ellen 43 pontig jutó Donovan Mitchell (combhajlító) is kihagyta a meccset. Mindezek ellenére Evan Mobley (33 pont, 14 lepattanó) vezetésével jobban kezdett a hazai gárda, viszont a második felvonást tizenhét ponttal nyerte meg a Pacers, hogy aztán Caris LeVert (31 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz) és Max Strus (21 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz) hathatós közreműködésével 93–92-re már újra a Cavs vezessen. Mielőtt azonban felocsúdtak volna, riválisuk két gyors triplával fordított, majd pontot is tett az összecsapás végére.

Nesmith karriercsúcsa döntött. A páros negyedekben olyannyira magabiztosan játszott a Pacers, hogy ez végül sikert és a veretlenség megőrzését jelentette. A padról érkező Aaron Nesmith (26 pont, 9 lepattanó) pályafutása egyik legjobb teljesítményét nyújtva vezette övéit, miközben Tyrese Haliburton (21 pont, 8 lepattanó, 13 gólpassz) és Buddy Hield (10 pont, 4 gólpassz) mindig a lehető legjobbkor talált be a triplavonalon kívülről, sőt előbbi lassan a liga legjobb irányítójává avanzsálva kulcsfontosságú pillanatokban szolgálta ki remekül a társakat. A negyedik negyedben mindig a legjobb megoldást választva bizonyította el az ellenfelet, amely nagyot küzdött, de összességében, három meghatározó kezdője nélkül nem volt esélye a győzelemre.

A Cavaliers legjobb dobói: Mobley 33/3, LeVert 31/12, Strus 21/12
A Pacers legjobb dobói:
Nesmith 26/15, Haliburton 21/12, Turner 20/3

Toronto Raptors–Philadelphia 76ers 107–114

Jól kezdett a Raptors. Először látogatott a Philly mestereként korábbi sikerei színhelyére Nick Nurse, nem mellékesen azzal a tudattal, hogy James Harden kálváriája ellenére is a Sixers a mérkőzés esélyese. A Raptors pihenő nélkül érkezett a feldobásra, ráadásul fáradtan, hiszen a Chicago ellen hosszabbításban szenvedett vereséget. Mindez nem tükröződött vissza az első félidőben – még úgy sem, hogy OG Anunoby izomgörcsök miatt nem vállalta a játékot –, Scottie Barnes (24 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) szórta a kosarakat, míg Dennis Schröder (15 pont, 4 lepattanó, 10 gólpassz) a kiszolgálásban jeleskedett. Gary Trent Jr. (17 pont) és a padról érkező újonc, Gradey Dick (16 pont, 4/6 tripla) is hozzátette a magáét, a nagyszünetet követően azonban kiütközött a két csapat közötti differencia.

Alakul az új sztárpáros. Már a második negyedben volt egy nagy futás a Sixersnek, amit a Toronto még visszavert, a harmadik felvonásban viszont már a vendégek akarata érvényesült, s lényegében ekkor el is dőlt a találkozó végkimenetele. Harden hiánya egyelőre nem nagyon látszik, sőt Joel Embiid (34 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz) és Tyrese Maxey (34 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz, 7/9 tripla) révén születőben van az új sztárpáros, pláne úgy, hogy közben Kelly Oubre Jr. (18 pont, 5 lepattanó) is jól száll be a padról és Tobias Harris (15 pont) is hozzáteszi a maga pontjait. Ironikus volt, hogy az első philadelphiai győzelmét éppen egykori sikerei színhelyén, Torontóban aratta Nick Nurse.

A Raptors legjobb dobói: Barnes 24/6, Trent Jr. 17/9, Dick 16/12
A 76ers legjobb dobói:
Maxey 34/21, Embiid 34/3, Oubre Jr. 18

New Orleans Pelicans–New York Knicks 96–87

Magabiztos hazai siker. A Pelicans kis túlzással parádés játékkal nyerte meg az első mérkőzését a Grizzlies ellen, míg a Knicks back-to-backben érkezett a jazz fővárosába. Hazai oldalon továbbra is maródi Trey Murphy, Jose Alvarado és Naji Marshall, ennek ellenére kiélezett mérkőzésre volt kilátás; nos nem lett az. Brandon Ingram (26 pont, 7 lepattanó) vezérletével már az első negyedben tetemes előnyt épített fel a házigazda, s mivel Zion Williamson (24 pont, 5 lepattanó) és CJ McCollum (12 pont, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés) személyeiben társai is akadtak, így lényegében végig magabiztosan vezetve őrizték meg makulátlanságukat. A New York a harmadik negyedben indított ugyan egy 8–0-s rohamot, ám mivel ezen az estén nem nagyon ültek a dobásai, így ezt hamar visszaverte a New Orleans, sőt a záró játékrész legelején egy 10–1-es futással le is zárta az összecsapást. A vendégeknél RJ Barretten (18 pont) kívül lényegében mindenki pocsékul célzott, s bár a helyi kötődésű Mitchell Robinson (8 pont, 15 lepattanó) nagyot küzdött a festékben, ezzel együtt sem volt esélye Tom Thibodeau csapatának.

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 26/3, Williamson 22, McCollum 12/6
A Knicks legjobb dobói:
Barrett 18/3, Brunson 14/3, Randle 10, Quickley 10

Washington Wizards–Memphis Grizzlies 113–106

Nem volt sansza a Memphisnek. A Wizards és a Grizzlies is az első sikerének reményében lépett parkettre ezen az estén. A vendég gárdán volt nagyobb nyomás, hiszen mint ismert, Ja Morant az eltiltását tölti, Brandon Clarke sérült, Steven Adams pedig egész idényre kidőlt, így nem meglepő, hogy a „macikká” avanzsált memphisiek két fiaskóval kezdték az idényt. Jobban jött ki az öltözőből a hazai egylet, s bár az első negyed végén próbált visszakapaszkodni a vendég gárda, Corey Kispert (22 pont, 5/10 tripla) hármasaira, na meg a második tizenkét percben szerzett 16 pontjára nem volt válasza. Nem mellékesen Jordan Poole (27 pont, 4 lepattanó) és Kyle Kuzma (21 pont, 13 lepattanó) is hozta a pontjait, sőt Wes Unseld Jr. csapata még azt is elbírta, hogy utóbbi tíz kísérletéből mindössze egyszer talált be a triplavonalon kívülről. A vendégeknél Desmond Bane (26 pont, 5 gólpassz), Ziaire Williams (16 pont, 10 lepattanó) és Jaren Jackson Jr. (16 pont, 5 lepattanó) is igyekezett, ám ez csak arra bizonyult elegendőnek, hogy a záró játékrészben még egyszer visszakapaszkodjanak, de a győzelem ezzel együtt is kicsúszott a kezeik közül.

A Wizards legjobb dobói: Poole 27/12, Kispert 22/15, Kuzma 21/3
A Grizzlies legjobb dobói:
Bane 26/12, Williams 16/12, Jackson Jr. 16/6

Minnesota Timberwolves–Miami Heat 106–90

Reid okozta a Miami vesztét. A kérdés adott volt: melyik csapat kerüli el az újabb vereséget és ezáltal azt, hogy belekerüljön egy negatív spirálba? Furcsa ilyet mondani, de nagyobb szüksége volt a győzelemre a hazaiaknak, akiknek a sorsolása nem kecsegtet túl sok jóval. Az első negyedben még érvényesíteni tudta akaratát a vendég gárda, melynek keretéből hiányzott Jimmy Butler, aki nemes egyszerűséggel pihenőt kapott. Tyler Herro (22 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) próbálta átvenni a vezér szerepkörét, amiben Bam Adebayo (19 pont) igyekezett a segítségére lenni, ám kettőjükön kívül senki sem jutott el tíz dobott pontig. Ezt kihasználva pedig a Timberwolves a középső két felvonásban lezárta a meccset. Naz Reid (25 pont, 8 lepattanó) a padról beszállva bizonyult tarthatatlannak, de Anthony Edwards (19 pont, 7 gólpassz) és Rudy Gobert (14 pont, 14 lepattanó) is kiválóan szerepelt. A Minnesota elsősorban a palánkok alatt múlta felül ellenfelét, pláne annak ismeretében, hogy az említetteken kívül még Karl-Anthony Towns (12 pont, 10 lepattanó) is ott szorgoskodott.

A Timberwolves legjobb dobói: Reid 25/12, Edwards 19/9, Conley 14/6, Towns 14/3
A Heat legjobb dobói:
Herro 22/12, Adebayo 19, Robinson 8/6, Jovic 8/6, Cain 8

Phoenix Suns–Utah Jazz 126–104

Igazolta a papírformát a Suns. A Clippers elleni bravúrgyőzelem után a Jazz a Sunst is szerette volna meglepni, a Phoenix azonban Bradley Beal és Devin Booker kettőse nélkül is esélyesebbnek számított. Ennek megfelelően a hazai csapat már az első negyedben tíz pontos előnyt épített fel, amit a folytatásban csak még tovább növelt, így egyetlen másodpercig sem volt veszélyben a sikere. Ezt az is jól bizonyítja, hogy tizenhárom játékosa is pontot szerzett az összecsapás során. A prímet Kevin Durant (26 pont, 4 lepattanó, 7 gólpassz) vitte, de Eric Gordon (21 pont, 4 gólpassz) is húsz fölé jutott. A Utah hamar elengedte ezt a meccset, így ott is megkapták a játékperceiket a cserék.

A Suns legjobb dobói: Durant 26/3, Gordon 21/9, Allen 17/9
A Jazz legjobb dobói:
Markkanen 19/15, Sexton 14, Fontecchio 13/9

NBA, ALAPSZAKASZ
Detroit Pistons–Chicago Bulls 118–102
Cleveland Cavaliers–Indiana Pacers 113–125
Toronto Raptors–Philadelphia 76ers 107–114
New Orleans Pelicans–New York Knicks 96–87
Washington Wizards–Memphis Grizzlies 113–106
Minnesota Timberwolves–Miami Heat 106–90
Phoenix Suns–Utah Jazz 126–104

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik