Carmelo Anthony: újra 40 pont felett; Knicks: újabb vereség

Vágólapra másolva!
2014.02.25. 09:50
null
Carmelo Anthony újra 40 pont felett (Fotó: Reuters)
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) hajnali mérkőzésein a Dallas veteránja, Dirk Nowitzki volt a főszereplő – hiába szerzett 44 pontot az ellenfél Knicks sztárja. A Clippers bő 24 óra alatt 125 és 123 pontot tett le az asztalra, ráadásul mindkétszer idegenben, de csoportriválisuk, a Warriors sem tétlenkedett. A Boston egyéves negatív sorozatban van, de még így is jobbak a Philadelphiánál, amely képes volt 130 pontot kapni a sereghajtótól.

 

 

Philadelphia 76ers–Milwaukee Bucks 110–130

Szezonrekord a sereghajtótól. Eddig 117 volt a legtöbb, amit idén egy meccsen dobott a Bucks, ma viszont a Philadelphia – szokásához híven – nem sok ellenállást fejtett ki a periméteren, és ebben az évadban már negyedszer kapott legalább 130 pontot. A Bucksban OJ Mayo vezette a táncot (25 pont, 7 tripla), de rajta kívül még hatan termeltek 10 pont felett. A kispad is szezoncsúcsot döntött: november elsején 66 pontig jutottak, ma viszont 72-ig.

Formában a Bucks. A liga legalján helyet foglaló Milwaukee ezzel a sikerrel az elmúlt 10 meccsén harmadik győzelmét aratta, ami azt tekintve, hogy ezzel együtt is 20% alatt van a győzelmi mutatójuk, kifejezetten jónak mondható. Persze a legrosszabb pozíció nincs veszélyben, a mai győzelemmel is négy meccsel előzik a Philly-t.

A Philly feladta a szezont? Zsinórban 11. vereségét szenvedte el a gárda, ennek köszönhetően az Orlando már előttük van a tabellán, és csak a Milwaukee mérlege rosszabb az övékénél. Nem nagyon lehetett látni az akaratot a társaságon védekezésben, így hiába tapsolhatott az egyre fogyó hazai drukkerhad 110 pontnak – a második negyedben a Bucks 43-16-ra gyalázta le a 76erst, innentől kezdve csak a különbség mértéke volt kérdéses.

A 76ers legjobb dobói: Young 28/9, Carter-Williams 20, Wroten 19.
A Bucks legjobb dobói: Mayo 25/21, Iljasova 20, Sessions 16/3.

Detroit Pistons– Golden State Warriors 96–104

Pontzuhatag után kosárínség. Félidőben 63-60-ra vezetett a vendégcsapat, fordulás után viszont nagyon visszaestek a dobásmutatók mindkét oldalon, a Warriors 41-36-ra nyerte a második félidőt.

Szétesett a Pistons játéka. A hazaiaknál hiába dobott legalább 11 pontot mindegyik kezdőjátékos és nyerték a festékek szerzett pontok különversenyét 54-26-ra, a kispadról alig 15 egység érkezett – a kezdők pedig szép lassan elfáradtak. Különösen Brandon Jennings és Josh Smith szenvedett a dobásokkal, mindketten 40 százalék alatt maradtak, amit a kettejük által kiosztott 17 gólpassz sem tudott kompenzálni. A gárda két húzóemberéről van szó, a csapattársaik közül ma senki nem tudott előlépni, ennek is köszönhető az újabb vereség – ezzel négy meccsnyi távolságra kerültek a 8., még playoff-helyet birtokló Atlantától.

A kinti dobások és a kispad jelentették a különbséget. Amíg a Pistons mindössze 4 hármast dobott, addig a Warriors 13-at, a vendégek kispadjáról pedig 42 egység érkezett, így Andre Iguodala gyengébb napját (2/10 mezőnyből, 4 pont, 2-2 lepattanó és gólpassz) is elbírta a csapat, amelynek minden győzelemre szüksége van. Hiába állnak ugyanis a hatodik helyen, a középmezőny annyira sűrű nyugaton, hogy a kilencedik Grizzlies is csak két vereséggel számlál többet náluk.

A Pistons legjobb dobói: Monroe 23, Singler 18/6, Smith 18.
A Warriors legjobb dobói: Curry 19/9, Thompson 19/6, O'Neal 16.

New York Knicks– Dallas Mavericks 108–110

Nowitzki megnyerte. A hajrában 108-100-as Mavs-vezetés után egy 8-0-s futást produkált a Knicks, Anthony triplájával kiegyenlítettek. A hét triplát beszóró Carter a legrosszabbkor hibázott, így a győzelemért támadhatott a Knicks, de lejárta támadóidő, így a labda visszakerült a Dallashoz, Nowitzki pedig nagyon nehéz szituációból engedett el egy tempót, ami a dudaszó pillanatában előbb a gyűrűre, majd onnan a gyűrűbe pottyant - Anthony ezt egy kínos mosollyal vette tudomásul.

Anthony pazar formája is kevés. A tavalyi pontkirály brutális számokat produkál az utóbbi időben, ezúttal is eljutott 44 pontig hét triplával, közte az egált jelentő hármassal az utolsó percben, ráadásul leszedett 9 lepattanót is. Nincs azonban partnere, ezúttal Tyson Chandler 12 pontja (5/5 mezőnyből) és 12 lepattanója, valamint a gyengén dobó Smith 15 egysége jelentette a legfőbb támogatást.

Szárnyal a Mavs, meddig zuhan a Knicks? A Dallas legutóbbi tíz meccséből nyolcat megnyert és a nyugati 7. helyen állnak, fél meccsre a Golden State-től, a New York viszont az utolsó tíz találkozójából nyolcszor kikapott és már csak távcsővel látják a keleti nyolcadik Atlantát.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 44/21, Smith 15/3, Chandler 12
A Mavericks legjobb dobói: Carter 23/21, Ellis 22/6, Calderon 20/15

New Orleans Pelicans–Los Angeles Clippers 110–123

Nem látszott a back-to-back. A Clippers tegnap még Oklahomában nyert rangadót, de ez sem akadályozta meg őket abban, hogy újra pontzuhatagot zúdítsanak - ezúttal a Pelicansre. 51%-kal céloztak mezőnyből, a triplavonal mögül pedig 57%-kal (16 hármast értékesítettek). A kilenc pályára lépő Clipper közül heten lépték túl a tíz pontot, és senki nem vállalt 17 dobásnál többet (azt is Crawford, amiből 12 tripla volt), de a 34 gólpassz is mutatja, hogy mennyire együtt van a társaság.

Nem igazán jött be az Evans-projekt. A bedobót a Kingstől hozták el a nyáron, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket; a legutóbbi három meccsen 9/34-es mezőnymutatót szenvedett össze, ezúttal 4/13-mal jutott el 8 pontig. A hazaiaknak amúgy sem igazán ment, Holiday és Anderson hiányában Anthony Davisen (26 pont, 11 lepattanó) és Alexis Ajincán (19 pont, 12 lepattanó) kívül senki nem tudott érdemben hozzászólni - Eric Gordon például tíz pontot szerzett lepattanó nélkül, egyetlen gólpasszal.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 26, Ajinca 19, Morrow 13/6
A Clippers legjobb dobói: Crawford 24/21, Griffin 22, Paul 19

Utah Jazz–Boston Celtics 110–98

A Celticsnek nem volt esélye. Már az első negyedben 9 pontot vert ellenfelére a fantasztikusan dobó Jazz, majd fokozatosan növelték előnyüket: 55 százalékkal tüzeltek mezőnyből. A hárommeccses kényszerpihenőből visszatérő Derrick Favors végül 8/9-es, Marvin Williams 8/10-es mezőnymutatóval zárt, de a cseresorból csapata legeredményesebbjévé előlépő Alec Burks is 67 százalékkal dobott.

Egy éve nem tud nyerni Nyugaton a Boston. Utoljára 2013. február 25-én győzött egy nyugati csapat otthonában a Celtics, azóta ez volt a 18. vereségük. Érdekessé, hogy szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt éppen Utahban győztek.

Jared Sullinger nagyon hiányzott. A Jazz jó dobószázalékában benne volt a Celtics kezdőcenterének hiánya is, mivel a palánk közelében nem akadt olyan játékosuk, aki megálljt parancsolt volna a Utah nagyembereinek. Az újonc center, Kelly Olynyk hiába dobott 21 pontot, védőoldalon nagyobb szükség lett volna az extra teljesítményre.

Régi szép idők. A Celtics mestere, Brad Stevens és a Jazz 10 gólpasszt kiosztó swingmanje, Gordon Hayward számára különleges este volt a mai. 2010-ben a Butler Egyetem Stevensszel a kispadon és Haywarddal a pályán a Jazz csarnokában győzte le a Syracuse-t és a Kansas State Egyetemet, és került be nagy meglepetésre az NCAA Final Fourba. Aktualitása is lehetett a mai találkozónak, ugyanis a pletykák szerint Stevens a nyártól szeretné a Celticsben tudni egykori játékosát.

A Jazz legjobb dobói: Burks 21/3, Favors 20, Williams 19/6.
A Celtics legjobb dobói: Green 21/6, Olynyk 21/3, Rondo 18.

NBA
ALAPSZAKASZ

Philadelphia 76ers–Milwaukee Bucks 110–130
Detroit Pistons–Golden State Warriors 96–104
New York Knicks–Dallas Mavericks 108–110
New Orleans Pelicans–Los Angeles Clippers 110–123
Utah Jazz
–Boston Celtics 110–98

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik