Bajnokesélyesek: ETO, Vidi - jövőre, veletek, ugyanitt?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.07.25. 18:08
null
A Győri ETO és a Videoton ismét a bajnoki címért küzdhet (Fotó: Czerkl Gábor, archív)
A labdarúgó NB I pénteken induló, 2013–2014-es szezonját felvezető sorozatunk negyedik részében az előző kiírás 1–4. helyezettjével foglalkozunk. A két fővárosi együttes, az MTK és a Bp. Honvéd keretében egyre több az akadémista, míg a trónkövetelő Videoton és a címvédő ETO célja az, hogy – a mostani leszereplés után – jövőre is nemzetközi kupában induljon. A kérdés csak az: a BL-ben vagy az El-ben.

 

MTK BUDAPEST: MINDEGYIK CSAPATRÉSZBŐL KULCSEMBEREK TÁVOZTAK, ÚJ TULAJ NEM JÖTT

Ha csak azt nézzük, hogy az MTK-tól a nyáron meghatározó labdarúgók távoztak – a védelemből a két szélsőhátvéd, Rafa Wolfe és Hidvégi Sándor, a középpályáról Zsidai László, a támadók közül Tischler Patrik; de Nikházi Márk és Balajti Ádám is viszonylag sok (16, illetve 23) bajnoki mérkőzésen lépett pályára az előző szezonban, míg Vadnai Dániel sorsa még kérdéses –, a helyükre pedig jóval kevesebb hasonló kvalitású játékos érkezett (ráadásul a Pécsről igazolt Horváth Zsolt talpközépcsonttörés miatt rögtön két hónapra kidőlt), akkor egyértelműen a keret gyengüléséről beszélhetünk, ezzel együtt arról, hogy a fővárosi kék-fehérek az előttünk álló idényben nem a dobogós helyezésekért küzdenek majd, hanem „megbújnak" valahol a középmezőnyben, sőt még hátrafelé is kell pillantgatniuk...

Ám az MTK-val kapcsolatban semmi biztosat nem szabad előre kijelenteni. Hiszen ki gondolta volna mondjuk három évvel ezelőtt, hogy a hetedik forduló után még ezüstérmes pozícióban álló kék-fehérek az évad végén dicstelenül búcsúznak az NB I-től, mint ahogy arra sem számíthattak sokan, hogy a másodosztályból visszatérő újonc MTK a legutóbbi szezonban hónapokon keresztül a második helyen áll, s így első számú üldözője lesz a bajnoki aranyat végül nagy fölénnyel megszerző Győrnek.

Garami József szakmai igazgató ugyanis minden egyes felkészülési időszakban képes az akadémiáról „előszedni" és a csapatba építeni olyan játékosokat, akik pótolni tudják a távozókat. A 74 éves szakembernek nagy rutinja van ebben, s minden bizonnyal most is sikerül megoldania ezt a nem könnyűnek ígérkező feladatot. A Videotontól érkező Fejes András a védelmet, az FTC-től kölcsönvett Batik Bence, valamint a 20. születésnapját augusztusban ünneplő spanyol Harrak Ayub a középpályát erősítheti, és a tavalyinál is több szerepet kaphatnak a '91-es, '92-es, '93-as születésű játékosok (például Poór Patrik, Pölöskei Zsolt, Vass Patrik), akik már az előző szezonban is bizonyítottak.

SZAVAZÁS

Hányadik helyen végez az NB I-ben az MTK?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Leginkább az okozhat gondot, hogy a keret szűk, s ha a sérülékeny csatárok (Pál András, Csiki Norbert) az idén is sokat kihagynak, akkor törheti a fejét Garami mester, hogy kikkel pótolja a hiányzókat.

Az MTK vezetősége pedig a nyáron azon törte a fejét, hogy miként tudná stabilizálni a futballklub anyagi helyzetét. Júliusban az a kérdés hozta lázba a szurkolókat, hogy lesz-e új tulajdonosa az együttesnek, ám hiába tárgyaltak a felek, a felvidéki Csörgő György – aki Garami Józsefet más beosztásba helyezte volna végül nem vette meg az MTK futballcsapatát. Pénzre viszont a működéshez szükség van. Domonyai László klubigazgató a szerdai szurkolói ankéton azt mondta, hogy augusztusra, a tévés közvetítési díjak megérkezése után már nem lesz tartozása az MTK-nak, ám a vezetők nem vártak addig, s csütörtökön korrekt összegért eladták Tischler Patrikot a Puskás Akadémia FC-nek.

Az anyagi gondok tehát megoldódni látszanak – a futballistáknak meg csak egy feladatuk van: játsszanak.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ MTK BUDAPESTNÉL
Érkezők: Batik Bence (Ferencváros – kölcsönbe), Beszterczei Attila (Szigetszentmiklósi TK – kölcsönből vissza), Deutsch Bence (Szigetszentmiklósi TK – kölcsönből vissza), Djordje Djurics (szerb, FC Tatabánya – kölcsönből vissza),Fejes András (Videoton FC – kölcsönbe, tavasszal Siófokon játszott), Frank Richárd (FC Tatabánya – kölcsönből vissza), Harrak Ayub (spanyol, szabadon igazolható), Horváth Zsolt (Pécsi MFC), Kornis Attila (Szigetszentmiklósi TK – kölcsönből vissza), Sasa Macura (ausztrál-horvát, Szigetszentmiklósi TK – kölcsönből vissza), Tóth Ferenc (Veszprém FC – kölcsönből vissza)
Távozik/távozhat:Balajti Ádám (Debreceni VSC, kölcsönből vissza, onnan Mezőkövesd), Beszterczei Attila (FC Tatabánya – kölcsönbe),Deutsch Bence (Pécsi MFC – kölcsönbe), Hidvégi Sándor (Ferencváros), Kornis Attila (Szigetszentmiklósi TK – ismét kölcsönbe), Nikházi Márk (Diósgyőri VTK), Rácz Ferenc (Pécsi MFC),Tischler Patrik (Puskás Akadémia FC), Vadnai Dániel (DVSC-Teva, Haladás, Beitar Jerusalem – Izrael?),Rafe Wolfe(jamaicai, Győri ETO FC), Zsidai László (Debreceni VSC)
Kiszemeltek: Dusan Milosevic (bosnyák, szabadon igazolható)

 

 

BP. HONVÉD: LÉGIÓSOK ÉS AKADÉMISTÁK KÜLÖNÖS EGYVELEGE

Mikor e sorokat írjuk, még a Honvéd Vojvodina elleni El-visszavágója előtt vagyunk, így azt majd csak este tudjuk meg, hogy a kispestieknek sikerült-e kivívniuk a továbbjutást az újvidéki 2–0-s vereség után – azt viszont senki sem veheti el tőlük, hogy az előző selejtezőkörben 13–1-es összesítéssel kiütötték a montenegrói Cselik Niksicset.

Azt persze láttuk, hogy a Cselik rendkívül gyenge csapat, és erősebb ellenféllel szemben (lásd Vojvodina!) már a Honvéd fiataljai sem fickándoztak, ám az tény, hogy a kispestieknek vannak tehetséges akadémistái, és Rossi mester egyre nagyobb szerepet szán neki.

A Bp. Honvéd érdekes összetételű csapat, hiszen Kispesten a magyar középkorosztály gyakorlatilag hiányzik (Kemenest és Délczeget lehet ide sorolni, Ivancsics Gellért és Novák Alexisz távozott, Debreceni András szerződése pedig lejárt), a keretet a 13 légiós mellett zömében az akadémiáról kikerült fiatalok alkotják. A már eddig is a felnőtteknél játszó „gyerekek" mellé Bobál Dávid, Botka Endre és Kozma Richárd került fel az ifjúsági csapatból, igazolni pedig csak légióst igazoltak a piros-feketék: kölcsön után végleg megszerezték az olasz Raffaele Alcibiadét, érkezett a szintén olasz Emanuele Testardi és Andrea Mancini (utóbbi Roberto Mancini fia), valamint a ghánai Emmanuel Mensah.

SZAVAZÁS

Hányadik helyen végez az NB I-ben a Bp. Honvéd?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Marco Rossi „olasz módra" igen jól megtanította védekezni a gárdát, a Honvéd rendkívül masszív, védelme nehezen feltörhető (legalábbis itthon, az NB I-ben), és a csapat az előre való játékban is egyre kreatívabb. Leandro Martínez és Davide Lanzafame távozása ugyan nagy veszteség – utóbbi tizenhat hónapos eltiltást kapott az olasz szövetségtől, mert fogadási csalási ügybe keveredett –, és nem is lesz könnyű pótolni őket, de az olasz harmadosztályból érkező Testardi a Cselik ellen rögtön három gólt vágott, és az El-meccseken szinte üstökösként robbant be az akadémista Filip Holender, aki – ha fejlődése nem torpan meg – sok szép perccel ajándékozhatja meg a kispesti szurkolókat.

A szakértők ugyan nem tartják a Honvédot dobogóra esélyes csapatnak, de ha a kispestiek úgy futballoznak, mint a tavaszi szezonban (kérdés: Lanzafame és Martínez nélkül tudnak-e úgy játszani?), akkor ott lehetnek az első három között.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A BUDAPEST HONVÉDNÁL
Érkezők: Raffaele Alcibiade (olasz, Juventus – Olaszország, kölcsön után végleg), Czár Richárd (First Wienna – Ausztria, kölcsönből vissza), Emmanuel Mensah (ghánai, United Soccer Training Academy – Ghána), Nagy Krisztián (Kazincbarcika – kölcsönből vissza), Andrea Mancini (olasz, Real Valladolid B – Spanyolország, kölcsönben), Emanuele Testardi (olasz, Sampdoria – Olaszország, legutóbb Südtirol, kölcsönben – Olaszország – kölcsönbe), Vólent Roland (Kazincbarcika – kölcsönből vissza). Az ifjúsági csapatból felkerült: Bobál Dávid, Botka Endre, Kozma Richárd
Távozik/távozhat: Debreceni András (Újpest, Beitar Jerusalem – Izrael?), Csillag Dárius (Kecskeméti TE), Czár Richárd (Soproni VSE, kölcsönbe), Mamadou Diakité (francia-mali, Crotone – Olaszország),Ivancsics Gellért (Lombard Pápa), Davide Lanzafame (olasz, Catania – Olaszország, kölcsönből vissza), Marshal Mfon Johnson (nigériai, ?), Leandro Martínez (argentin-olasz, Győri ETO FC), Novák Alexisz (Siófok FC),Henry Etiosa Odia (nigériai, Dacia Chisinau – Moldova), Nikola Pantovics (szerb, Békéscsaba – kölcsönbe), Claudiu Pascariu (román, ?), Souleymane Tandia (szenegáli, ?), Vólent Roland (Siófok, kölcsönbe)
Kiszemeltek:

A BUDAPEST HONVÉD NYÁRI MÉRKŐZÉSEI

Június 22. Bp. Honvéd–Rimavská Sobota (Rimaszombat; szlovákiai) 3–0 (Délczeg, Vernes, Kozma)
Június 26.
Bp. Honvéd–DAC (Dunaszerdahely; szlovákiai) 1–2 (Diaby)
Június 29. Bp. Honvéd–Piast Gliwice (lengyel) 0–1
Július 4., Niksics
Európa-liga, 1. selejtezőkör
Cselik Niksics (montenegrói)–Bp. Honvéd 1–4 (Holender 2, Délczeg, Diaby)
Július 11.,
Európa-liga, 1. selejtezőkör
Bp. Honvéd–Cselik Niksics (montenegrói) 9–0 (Testardi 3, Holender, Diaby, Diarra, Délczeg, Alcibiade, Kozma R.)

Július 18., Újvidék,
Európa-liga, 2. selejtezőkör

Vojvodina (Újvidék; szerb)–Bp. Honvéd 2–0
Július 25., 20.30
Európa-liga, 2. selejtezőkör
Bp. Honvéd–Vojvodina (szerb)

 

VIDEOTON FC: VILLÁMSEBESEN ELSZÁLLTAK A NEMZETKÖZI KUPAÁLMOK

Amikor májusban, a Magyar Kupa döntőjének szünetében a televíziónak nyilatkozó Csányi Sándor MLSZ-elnök csapataink nemzetközi kupaszereplésével kapcsolatban azt mondta, hogy „amelyik együttes kiesik az első körben, az kárt okoz a magyar labdarúgásnak", kevesen gondolták, hogy pont a Videoton lesz az első ilyen „károkozó". Azaz éppen az a gárda, amely az előző kiírásban bejutott az Európa-liga csoportkörébe, így sokat tett azért, hogy javuljon a magyar futball UEFA-koefficiense.

Nos, a jó kupaszereplésről szőtt fehérvári álmok – annak ellenére, hogy a verhetőnek titulált montenegrói hatodik helyezett Mladoszt Podgoricát sodorta a sors a Videoton útjába – pillanatok alatt szertefoszlottak, a sors iróniájaként pedig nem sokkal a Vidi kiesése után az Európai Labdarúgó-szövetség nyilvánosságra hozta, hogy az egyes klubok mekkora összeget kapnak a 2012–2013-as El-szereplésükért, így még inkább rögzülhetett Fehérváron, hogy az idén miről maradtak le: a tavalyi teljesítményért ugyanis 1 870 695 euró, azaz nagyjából 550 millió forint jár a klubnak.

A Videoton tehát az idén kimarad ebből az európai futballüzletből, az átigazolási bizniszből viszont nem: immár szokás szerint aktív résztvevője volt a piacnak, és mindent megtett azért, hogy a csapat szurkolói minél nehezebben megtanulható-kiejthető nevű játékosokkal ismerkedhessenek meg (és itt nem a kölcsönből visszatérő Kleinheisler Lászlóra gondolunk...).

SZAVAZÁS

Hányadik helyen végez az NB I-ben a Videoton?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Érkezett egy spanyol kapus, Juan Jesús Calatayud Sánchez (így már három külföldi kapuvédője van a csapatnak: Calatayud, Pajovics és Tujvel), a védelembe a bissau-guineai Muhammad Youssuf Cande (művésznevén „Mamadu"), a középpályára a nigériai Chukwuchebem Moris Enete, míg a csatársorba a Zöld-foki Köztársaságban született, legutóbb a portugál Bragában futballozó José Luís Mendes de Andrade (azaz Zé Luís). Az eddig kölcsönben szereplő Vítor Gomest és Arturo Álvarezt végleg megszerezte a Vidi, csakúgy, mint Juhász Rolandot a belga Anderlechttől. És visszatért Sándor György Szaúd-Arábiából, vele mindenképpen erősödik a fehérváriak középpályássora.

A kulcsemberek közül az utóbbi időszakban klubcsapatában sokat hibázó kapus, Mladen Bozsovics, valamint a szerb Nikola Mitrovics távozott. Az El-mérkőzés tapasztalataiból kiindulva kijelenthető: a „krusevaci Gattusónak" becézett védekező középpályás nagyon hiányzik a Videotonból, úgy tűnik, a két évvel ezelőtt Újpestről elcsábított Mitrovics nemcsak a lila-fehéreknél, hanem a fehérváriaknál is jelentős űrt hagy maga után. Lencse László, Milan Perics és Vaskó Tamás a második csapat keretével készül – ha nem sikerül eladni vagy kölcsönadni őket ebben az átigazolási időszakban, akkor az NB III-ban induló Videoton II kifejezetten erős gárda lesz...

És hogy milyen lesz a Videoton első csapata?

Az El-kudarc ellenére a szakemberek a bajnoki cím megszerzésére esélyesnek tartják a Vidit, és abban mindenki egyetért: az idén nem kerülnek olyan helyzetbe a fehérváriak, hogy a nemzetközi kupaszerepléssel járó kettős terhelés miatt az őszi szezonban nagy hátrányt szednek össze a riválisokkal szemben...

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A VIDEOTONNÁL

Érkezők:Arturo Álvarez (amerikai-salvadori, Pacos Ferreira – portugál, kölcsön után végleg), Juan Calatayud (spanyol, RCD Mallorca – Spanyolország), Vítor Gomes (portugál, Rio Ave – portugál,kölcsön után végleg), Fejes András (Siófok – kölcsönből vissza), Izing Martin (FC Tatabánya – kölcsönből vissza), Juhász Roland (Anderlecht – Belgium, kölcsön után végleg), Kleinheisler László (Puskás Akadémia FC – kölcsönből vissza), Lencse László (Aszterasz TripoliszGörögország, kölcsönből vissza), Milan Perics (szerb, Ferencváros – kölcsönből vissza), Sándor György (al-Ittihad FC – Szaúd-Arábia, kölcsönből vissza), Mamadu (bissau-guineai, Desportivo Aves – portugál), Chukwucheben „Moris” Enete (nigériai, Puskás Akadémia), Zé Luís (zöld-foki-szigeteki, Braga – Portugália, kölcsönbe), Vaskó Tamás (Kecskemét, kölcsönből vissza)

Távozik/távozhat: Mladen Bozsovics (montenegrói, Tom Tomszk – Oroszország), Fejes András (MTK Budapest – kölcsönbe), Kaká (brazil, Deportivo La Coruna – Spanyolország), Izing Martin (?), Lencse László (?),Nikola Mitrovics (szerb, Maccabi Tel-Aviv – Izrael?), Uros Nikolics (szerb, Puskás Akadémia – kölcsönbe), Papp Máté (Dunaújváros PASE – kölcsönbe), Milan Perics (szerb, ?), Héctor Sánchez (spanyol, ?), Vaskó Tamás (?)
Kiszemeltek: Nildo Petrolina (brazil, Beira-Mar – Portugália)

 

GYŐRI ETO FC: A CÍMVÉDÉSÉRT FOLYÓ HADJÁRATRÓL MÁR SEMMI SEM VONJA EL AZ ERŐKET...

Harminc év után szerzett bajnoki aranyérmet az NB I-ben a Győri ETO, három évtized elteltével indulhatott ismét a legrangosabb nemzetközi kupában, és rögtön elvesztette az első párharcot: az izraeli Maccabi Tel-Aviv ellen kettős vereséggel esett ki. Kétségtelen tény, hogy a sorsolásnál nem volt szerencséje, erős csapatot kapott ellenfélnek, és érthető Tarsoly Csaba tulajdonos kifakadása is, aki szerint gyalázatos teljesítményt nyújtott az ETO.

A megtörténteken – azaz a BL-ből való azonnali kiesésen – viszont változtatni már nem lehet, el lehet sütni az óriási közhelyet, miszerint „az élet megy tovább", s az ETO-nak Bajnokok Ligája- vagy Európa-liga-szereplés híján nincs más dolga, mint a hazai bajnokságra és az itthoni kupákra koncentrálni.

A bajnoki címvédés nem lesz egyszerű feladat, s nem azért, mert olyan nagyon megerősödtek volna a riválisok, vagy gyengült volna az ETO (egyik sem igaz), hanem inkább azért, mert nem biztos, hogy még egy olyan szezont tudnak futni a zöld-fehérek, mint az előző kiírásban.

SZAVAZÁS

Hányadik helyen végez az NB I-ben a Győri ETO?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az egy évvel korábban veretlenül bajnokságot nyert Debrecen is megtapasztalhatta, hogy a szerencse forgandó, ami a 2011–2012-es idényben bejött az Lokinak (ha úgy tetszik, a kapufáról „minden befelé pattant"), az az előző szezonban a visszájára fordult, és nem tudni, hogy a BL-ből való – többek szerint is szégyenteljes – kiesés után miként tudja összeszedni magát az ETO, s ebben az évadban is képes lesz-e olyan mérkőzéseket megnyerni, olyan meccseken vesztett helyzetből visszajönni, amelyeken nem játszott jobban, mint ellenfele, a végén mégis begyűjtötte a pontokat.

Sok változás nem történt a keretben (legalábbis eddig, de még tart az átigazolási szezon), a csapat együtt maradt, meghatározó játékosok nem távoztak, s bár az érkezési oldalon sem találunk sok labdarúgót, a Honvédtól szerződtetett Leandro Martínez nagyon kellett a csatársorba (ő szerezte a csapat egyetlen gólját a BL-selejtezőben), és a kameruni válogatott Patrick Mevoungou érkezésével több variációs lehetősége lesz a szakmai stábnak a középpálya védekező szekciójában.

Az ETO-t ebben az idényben is a bajnoki címre esélyes csapatok között emlegetik, s mivel úgy tűnik, hogy az élmezőny mögött elég nagy szakadék lesz, igen sokat kellene botladoznia a csapatnak ahhoz, hogy a dobogóról lemaradjon.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A GYŐRI ETO-NÁL
Érkezők:Kiss Máté (Siófok, kölcsönből vissza), Leandro Martínez (argentin-olasz, Bp. Honvéd), Patrick Mevoungou (kameruni, Admira Wacker), Nacsa Péter (Lombard Pápa, kölcsönből vissza), Simon András (Haladás, kölcsönből vissza), Windecker József (Siófok, kölcsönből vissza), Rafe Wolfe(jamaicai, MTK)
Távozik/távozhat:Jarmo Ahjupera (észt, Újpest), Rati Alekszidze (grúz, Dila Gori – Grúzia), Valentin Babic (horvát, NK Osijek – Horvátország?), Marián Had (szlovák, ?), Giorgi Kvilitaia (grúz, ?), Molnár Péter (szlovákiai, Paks), Simon András (?), Zámbó Bence (Kaposvár, kölcsön után végleg)

 

LABDARÚGÓ NB I, 2013–2014
1. FORDULÓ
Július 26., péntek
19.00 Lombard Pápa–Puskás Akadémia FC (Tv: MTVA)
Július 27., szombat
16.30 Újpest FC–MVM Paks (Tv: Sport1)
19.00 Pécsi MFC–Ferencváros (Tv: Sport1)
19.00 MTK Budapest–Mezőkövesd
21.00 Győri ETO FC–Diósgyőri VTK (Tv: MTVA)
Július 28., vasárnap
16.30 Videoton–Haladás (Tv: MTVA)
18.30 KTE-Phoenix Mecano–Bp. Honvéd (Tv: Sport2)
20.30 Debreceni VSC-Teva–Kaposvári Rákóczi (Tv: Sport2)

SZAVAZÁS

Melyik csapat nyeri a labdarúgó NB I 2013–2014-es szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik