A Győri ETO lett a Szuperkupa-győztes

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.07.13. 20:20
null
Ibrahima Sidibe (vörösben) küzd a labdáért Vladimir Djordjeviccsel (Fotó: Szabó Miklós)
A bajnok Győri ETO labdarúgócsapata és a Magyar Kupa-győztes DVSC-Teva csapott össze a 2013-as Szuperkupáért. A bajnoki aranyérmes magabiztosan kihasználta a debreceni védelem megingásait, így megérdemelten nyert három nullára. Az ETO korábban még nem győzött a Szuperkupában.

Adamo Coulibaly találatával nyerte meg a Debrecen a Győri ETO ellen a Magyar Kupa döntőjét, de hol van már a francia támadó, és hol van már az a Loki? A bajnok ETO ugyanis egyben maradt a Bajnokok Ligája-selejtezőkre, sőt, Rafe Wolfe, Patrick Mevoungou és Leandro Martínez érkezésével még erősödött is, de a DVSC-től alapemberek távoztak, miközben nem kevesebb, mint nyolc új labdarúgót igazoltak a debreceniek.

A találkozó számított az új idény első magyar tétmérkőzésének, egyben a két csapat számára nemzetközi főpróbának, hiszen a Debrecen a norvég Strömsgodset otthonában lép pályára csütörtökön az Európa-liga-selejtező 2. fordulójában, míg a Győr az izraeli Maccabi Tel-Avivot fogadja szerdán a BL-kvalifikáció 2. körében. Az igazi tétnek természetesen a presztízs, a dicsőség számított, no és nem mellékesen a győztes ötmillió forinttal is gazdagodhatott.

Felbukkant a nézőtéren a Maccabi edzője, Paulo Sousa is, aki azt láthatta, hogy a két csapat óvatosan kezdte a mérkőzést, az első (amúgy rossz) kapura lövésre negyedórát kellett várnunk, és úgy tűnt a lanyha iramot elnézve, hogy az első formás és veszélyes támadásra nem került sor a félidő előtt.

JÖTTEK-MENTEK
A Győrtől a Debrecenhez:
1987, Melis Béla
A Debrecentől a Győrhöz:
2007, Igor Bogdanovics, k.
2007, Böőr Zoltán
2006, Bojan Brnovics, 400 ezer euró
2006, Virágh Aladár, kölcsönbe
2003, Vincze Gábor
1988, Bücs Zsolt
1987, Mörtel Béla

Néhány veszélyes beadás és pár kemény összecsapás azért elszórakoztatta a megjelent párezer nézőt, majd 30 perc után egy látványos akcióból kis híján megszerezte a vezetést a Debrecen, de Bódi Ádám lövését blokkolták, majd egy kontrából a Győr kerülhetett volna előnybe – ha a nyáron érkezett Patrick Mevoungou három szabadon álló társa közül az egyikhez oda tudja passzolni a labdát.

Mevoungou mérgében egy percre rá kis híján bombagólt rúgott, majd nem sokkal később mégiscsak részt vehetett egy gólörömben: a debreceni védők hibát hibára halmoztak, Nemanja Andrics erőszakosságának köszönhetően Nikola Trajkovics került helyzetbe, és közelről a kapus lábai között a hálóba talált. 1–0!

Nem sokkal a félidő vége előtt már kettővel ment a Győr: a debreceni védők csak nyomozták a labdát Varga Roland passza után, Andrics pedig ezúttal Koltai Tamásnak osztott ki egy gólpasszt. 2–0!

A pihenő rosszat tett a feleknek, mert a második játékrészt sem tüdőrepesztő iramban kezdték. Mindkét mester két-két cserével próbálta meg feldobni fiait, a győriekhez Pátkai Máté és Leandro Martínez, a debreceniekhez Kulcsár Tamás és Pölöskey Péter szállt be. Kondás Elemér beküldte Ferenczi Jánost is, de helyzetig egészen a 73. percig kellett várnia, ekkor Bódi szabadrúgását nem sokkal terelte a bal alsó mellé Joel Damahou.

A hajrában nem tudott már újítani a Debrecen, sőt, Verpecz István hatalmas hibája után a csereember Kalmár Zsolt is betalált. 3–0!

Először lett Szuperkupa-győztes az ETO, magabiztos győzelemmel készült a Pintér Attila-legénység a BL selejtezőire, míg a kupagyőztes DVSC sem támadásban, sem védekezésben nem tudott maradandót alkotni, és bizony a tűz is hiányzott játékából.




Az eddigi Szuperkupa-mérkőzések:
1992: Újpest–Ferencváros 3–1
1993: Ferencváros–Kispest-Honvéd 2–1
1994: Ferencváros–Vác 2–1
1995: Ferencváros – mérkőzés nélkül
2002: Újpest–Zalaegerszegi TE 3–1
2003: MTK Hungária FC–Ferencváros 2–0
2004: Ferencváros – mérkőzés nélkül
2005: DVSC–Matáv-Sopron 2–4, 3–0
2006: DVSC–FC Fehérvár 1–0, 1–2
2007: DVSC–Budapest Honvéd 1–1, 3–0
2008: MTK Budapest–DVSC 0–0, 11-esekkel 3–2
2009: DVSC–Budapest Honvéd 1–0
2010: DVSC–Videoton 1–0
2011: Videoton–Kecskeméti TE 1–0
2012: Videoton–DVSC 1–1, 11-esekkel 5–3
2013: Győri ETO FC–DVSC 3–0

ÖSSZESEN
5: Debreceni VSC
4: Ferencváros
2: Újpest, MTK, Videoton
1: Győri ETO FC



LABDARÚGÓ MAGYAR SZUPERKUPA
GYŐRI ETO–DEBRECENI VSC-TEVA 3
–0
Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 2000 néző. Vezette: Andó-Szabó
Győri ETO:
Kamenár – Wolfe, Djordjevics, Lang, Dinjar – Kamber (Pátkai, 60.), Mevoungou – Koltai (Kalmár, 83.), Trajkovics, Varga R. (L. Martínez, 56.) – Andrics. Vezetőedző: Pintér Attila
A kispadon:
Sztevanovics (k.), Pilibaitis, Nicorec, Svec
DVSC:
Verpecz – Nagy Z., Morozov, Brkovics, Korhut – Bódi Á., Zsidai (Ferenczi J., 72.), Damahou, Se. Bouadla – Szakály P. (Kulcsár T., a szünetben) – Sidibe (Pölöskey P., 66.). Vezetőedző: Kondás Elemér
A kispadon:
Polekszics, Trninics, Lázár P., Czvitkovics
Gólszerző:
Trajkovics (33.), Koltai (45.), Kalmár (86.)


PERCRŐL PERCE

90. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

85. PERC ELDŐLT, KALMÁR IS BETALÁL! Morozov hazaadása után Verpecz odarúgja a labdát egy kacska mozdulattal Kalmár Zsoltnak, aki az ötös elől, nyolc méterről jobbal a bal alsóba teker. 3–0!

83. perc Kalmár Zsolt váltja Koltait.

76. perc Joel Damahou lekönyökli Trajkovicsot, sárga. Dinjar távoli szabadrúgását kitolja a léc alól Verpecz, majd Mevoungou 15 méteres lövését becsúszva blokkolja Nagy.

73. perc HELYZET!
A szabadrúgást Bódi íveli a kapu elé, ott Damahou „belefut” a labdába, a játékszer pedig a bal alsó mellett csorog ki, alig pár centiméterre.

73. percLeandro Martínez odalép Korhut bokájára, sárga.

72. perc Ferenczi János váltja Zsidai Lászlót.

70. perc
Morozov ment becsúszva az ötösön Andrics beadása után.

66. perc
Sidibét Pölöskey Péter váltja.

65. perc
Dinjar bal oldali szabadrúgását fejjel menti Mevoungou.

60. perc Kamber le, Pátkai Máté be.

59. perc
Nagy jobb oldali beadása után Sidibe megmássza Wolfét, majd tíz méterről a léc fölé bólint.

57. perc
Selim Bouadla passza után Sidibe lőhet az ötös jobb sarka elől, de öt méterről két és fél méterrel a rövid alsó mellé lő.

56. perc Varga le, Leandro Martínez váltja.

54. perc
Ismét Wolfe lő 16-ról, ismét fölé. Előtte Andrics futtatta Koltait, de a beadás itt is pontatlan.

52. perc
Kulcsár lágy beívelése Kamenáré.

50. perc Damahou ment Trajkovics indítása után kapuja előtt, majd Bódi ad be rosszul ígéretes helyzetből.

49. perc Korhut Mihály odalép Kambernek, sárga.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Kulcsár Tamás váltja Szakályt.

"Négy világbajnoki selejtezőt játszunk az ősszel, sok mindenre választ kaphatunk – így a szünetben az m1 kamerái előtt Egervári Sándor, szövetségi kapitányunk. – Van esélye bárkinek bekerülni a keretbe, egyébként egy huszonöt-huszonnyolc fős kerettel dolgoztunk az elmúlt években, ebből valamennyi játékosra számítunk. Kíváncsiak vagyunk, hogyan épülnek fel a sérültek, és hogyan jönnek ki a formahanyatlásból. Az egyéni felkészültségük alapján vizsgáljuk a játékosokat a következő hetekben. Telefonon tartom a kapcsolatot a külföldön játszókkal, a tétmérkőzéseket pedig egy szoftverrel ki tudjuk elemezni. Remélem, sikerül megfelelőképpen felkészülni, és ha százszázalékosan érkeznek a játékosok a mérkőzésekre, elérhetjük céljainkat, amelyeket mi és a szurkolók kitűztünk magunk elé. Kötelező egy világversenyre kijutni végre, elvárom a játékosaimtól, hogy a maximumot hozzák, hogy végre érzelmi alapon tudjanak szurkolni a magyarok egy válogatottnak egy nagy tornán."

45. PERC VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK.

A gólszerzőről pedig Brkovics maradt le.

45. PERC ISKOLAJÁTÉK, KETTŐ NULLA, KOLTAI! Varga ad be jobbról egy ajándéklabdát (Korhut futás közben elesett Kamber passza láttán), Morozov középen csak nézi, Nagy lemarad Andricsról, aki az ötös bal sarka elől középre gurít, Koltai Tamás pedig hét méterről a bal alsó sarokba gurít. 1–0!

43. perc
Bouadla kornerét Varga hárítja lábbal, beadását Kamenar kézzel.

38. perc NEM SOK KELLETT VOLNA!
Bódi bal oldali beadását Lang fejjel tisztázza Sidibe elől, de érkezik Damahou, aki jobbal milliméterekkel lő a bal felső mellé 16-ról.

32. PERC VEZET A GYŐR, TRAJKOVICS! Nemanja Andrics csúszik oda keményen a tizenhatos bal oldala előtt Igor Morozovnak, miután Nagy Zoltán egy kósza előreívelés mellé ugrik, a labda Nikola Trajkovics elé került, aki az ötös bal sarka elől ballal a kapus lábai között a hálóba lő. Dusan Brkovics csúszik-mászik, de már nem ér oda a támadóhoz: 1–0!

29. perc
MAJDNEM! Ezt jobban csinálta Mevoungou: 18-ról éppen csak a bal felső mellé tüzel. Verpecz rajta volt a lövésen.

26. perc
SZÉP! Szakály és Bouadla játszik össze gyönyörűen a balon, végül Bódi Ádám lő 16-ról, a bevetődő Lang Ádámról éppen csak a kapu mögé pattan a labda. EZ MEG BORZALMAS! A rossz szöglet után kontrázik a Győr, öt támadó jut két védőre, illetve négy támadóra jut egy borzalmas Patrick Mevoungou-passz. Kirúgás...

24. perc
Végre valami érdekes: Kamber szabadfogásban lebirkózza Sidibét a félpályánál. A szabadfogás büntetése szabadrúgás.

18. perc
ÖNGÓLHELYZET! Szakály visszagurítását Damahou lövi rá 18-ról, a közbelépő Vladimir Djordjevicsről a bal sarok mellé pattan a labda. A szöglet után Sidibe fejelne a rövid ötös elől, Wolfe szintén fejjel nagyot ment, éppen csak megelőzi.

14. perc Kamber lő 23-ról, középről, laposan és szintén középre. Nem gond Verpecz Istvánnak.

13. perc
Kemény Szakály-Wolfe légi rangadó. A védő a szenvedő fél, szabadrúgás és utolsó figyelmeztetés a középpályásnak.

12. perc
A Nikola Trajkovics-korner után Ibrahima Sidibe fejeli ki a labdát.

11. perc
Varga Roland adhatna be a tizenhatos jobb oldalától, de Korhut Mihály szögletre ment előle.

9. perc
Djordje Kamber megabedobását Damahou tisztázza fejjel az ötös előtt.

5. perc
Egy távoli Szakály Péter-szabadrúgás suhan el a léc fölött.

4. perc
Rafe Wolfe lő a tizenhatos jobb sarka elől a túlsó felső mellé jó egy méterrel.

3. perc
Joel Damahou ment fejjel kapuja elől egy bal oldali szabadrúgás után.

1. perc
Koltai Tamás ível be jobbról, de elmegy a labda a támadók előtt az ötösön.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A debreceniek tiszta vörösben, a győriek sárgászöld-feketében.

Kezdők, kispadok: Győri ETO: Kamenár – Wolfe, Djordjevics, Dinjar, Lang – Kamber, Mevoungou – Koltai, Trajkovics, Varga R. – Andrics. A kispadon: Sztevanovics (k.), L. Martínez, Kalmár, Pilibaitis, Pátkai, Nicorec, Svec. DVSC: Verpecz – Nagy Z., Morozov, Brkovics, Korhut – Bódi Á., Zsidai, Damahou, Se. Bouadla – Szakály P. – Sidibe. A kispadon: Polekszics, Trninics, Ferenczi J., Lázár, Pölöskey P., Kulcsár T., Czvitkovics.

A meccs tétje a Szuperkupa cím mellett a Magyar Labdarúgó-szövetség által felajánlott ötmillió forintos pénzdíj is.

A két fél az elmúlt bő egy évben négyszer találkozott egymással tétre menően. A Debrecen a bajnokságban tavaly előbb májusban idegenben (2–1-re), majd júliusban hazai pályán (4–1-re) is megverte a Győrt, ezt követően viszont novemberben már kikapott (2–0-ra) az ETO Parkban. A Magyar Kupa döntőjében, semleges pályán, Kispesten azonban megint a DVSC győzött, vagyis négyből háromszor a hajdúságiak örülhettek.

Eltiltott viszont kettő is, mindkettő győri: Lipták Zoltán és Marek Strestík.

Sérültek nincsenek.

A KÉT CSAPAT NYÁRI ÁTIGAZOLÁSAIRÓL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

„Nekünk mindegyik mérkőzés tétmérkőzés, nemcsak a Szuperkupa, hanem az előkészületi meccsek is, hiszen ahol a csapat pályára lép, ott mindig győztesen szeretné azt elhagyni. Így lesz ez most is: akik játéklehetőséget kapnak, azért tartoznak az ETO keretéhez, hogy amikor rájuk kerül a sor, akkor megmutassák, mire képesek és hogyan tudnak futballozni ezért a szurkolótáborért, ezért a klubért. Nagyon bízom benne, hogy a szombati találkozót és ezzel együtt a Szuperkupát meg tudjuk nyerni, hiszen a klub történetében ilyen még nem volt – fogalmazott a győriek honlapjának a Debrecen elleni meccs kapcsán Pintér Attila, az együttes vezetőedzője.

Győrben jóval kisebb volt a mozgás, ugyanis az alapemberek közül senki nem távozott, és eddig csak három új futballista érkezett. Az MTK-tól megszerzett jamaicai Rafe Wolfe jelentős erősítésnek számíthat a védelemben, jó eséllyel kiszoríthatja az eddigi jobbhátvédet, Michal Svecet. A védekező középpályás Patrick Mevoungounak és a támadó Leandro Martíneznek azonban jóval több vetélytárssal kell megküzdenie a csapatba kerülésért.

„Minden sorozattal úgy vagyunk, hogy amelyikben elindulunk, szeretnénk megnyerni, így készülünk a Szuperkupára is – nyilatkozta a mai összecsapás kapcsán Kondás Elemér, a DVSC-Teva vezetőedzője az mlsz.hu-nak. – A Győr elleni találkozó a negyedik hétnek a vége, amióta megkezdtük az edzéseket, és be volt kalkulálva a felkészülésbe. Úgy gondolom, nagyon jó mérkőzés lesz, egyúttal a nemzetközi szereplés előtt mindkét csapatnak kiváló felkészülési lehetőség is. A kezdőcsapatban mindkét oldalon lesznek változások a kupadöntőhöz képest, tehát annak eredményéből nem szabad kiindulni. Igyekszünk erre a meccsre jól felkészülni és sikeresek lenni.”

A DVSC-Teva régen látott átalakuláson ment keresztül a legutóbbi szezon befejezése óta, hiszen nyolc új játékos érkezett, miközben a korábbi alapemberek közül Adamo Coulibaly, Dajan Simac és Luis Ramos is távozott.

Mint ismeretes, a Debrecen a norvég Strömsgodset otthonában lép pályára csütörtökön az El-selejtező 2. fordulójában, míg a Győr az izraeli Maccabi Tel-Avivot fogadja szerdán a BL-kvalifikáció 2. körében.

A Debreceni VSC nyer hatodszor is (2005, 2006, 2007, 2009 és 2010 után), vagy a Győri ETO először? Ez az egyik fő kérdés a Puskás Stadionban 20.30-tól rendezendő Szuperkupa-meccs előtt, a másik pedig – szurkolói szempontból legalább ennyire érdekes –, hogy mit mutatnak a két csapat új szerzeményei, illetve egyáltalán milyen formában van a DVSC és az ETO a jövő heti nemzetközi kuparajtja előtt.

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A GYŐRI ETO–DEBRECENI VSC-TEVA LABDARÚGÓ SZUPERKUPA-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik