Kövesdből tényleg nem lesz Eger; ki lesz az új Marics Pápán?

Vágólapra másolva!
2013.07.22. 15:16
null
Épül a stadion Mezőkövesden (Fotó: mse-zsory.hu)
A labdarúgó NB I 2013–2014-es szezonjának közelségét jelzi, hogy ma megkezdjük szokásos nyári felvezető sorozatunkat, amelyben azt vizsgáljuk meg, hogyan sikerült a csapatoknak a felkészülés, mennyire erősödött vagy éppen gyengült a gárda az átigazolási időszak során. Négyrészes összeállításunkat ma a két újonccal, a Mezőkövesddel és a Puskás Akadémiával, illetve az előző idényben még éppen bennmaradó Lombard Pápával és a 13. helyen végző Pakssal foglalkozunk.

ÉPÜL A FUTBALL MEZŐKÖVESDEN

„Mezőkövesdből nem lesz Eger.” Ezt a mondatot sokszor hangoztatták az elmúlt hónapokban az NB II Keleti csoportját megnyerő kövesdi klubnál. Először az NB II 19. fordulóját követően beszélt erről Tállai András klubelnök a Nemzeti Sport Online-on megjelent portréban, amikor a csapat jövőjéről volt szó. A sportvezető-politikus hangsúlyozta, ha feljut a csapat az élvonalba, azonnal megkezdik a stadion felújítását, a villanyvilágítás telepítését, hogy mielőbb hazai pályán játszhasson az együttes, és ne kelljen (az egész szezonban) albérletben futballoznia, ahogy az NB I-től tavasszal utolsó helyen búcsúzó egrieknek kellett.

Véber György csapata a pályán teljesítette az NB I-es tagság feltételeit, vagyis az NB II Keleti csoportjának megnyerésével megteremtette az élvonalbeli indulás lehetőségét, a munkálatok pedig valóban el is kezdődtek. Az építkezést a kormány is támogatta a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalék átcsoportosításával, mintegy 400 millió forinttal. Ezzel biztosítva látszik, hogy Kövesdből tényleg nem lesz Eger – a hevesi megyeszékhelyen hasonló segítség hiányában máig nem újították fel a stadiont és nem állították fel az élvonalbeli pályához elengedhetetlen világítótesteket, ott csak a gödrök kiásásáig jutottak, arra volt pénz…

Mezőkövesden viszont ötezer néző befogadására alkalmas, világítással felszerelt stadiont építenek. Ha a munkálatok a tervezett ütemben befejeződnek, akkor a Mezőkövesd az NB I 4. fordulójában, augusztus 17-én a Lombard Pápa ellen már az új stadionban léphet pályára. Addig egyszer, a DVSC-Teva ellen kellene otthon játszania a csapatnak, de az augusztus 4-i találkozó pályaválasztói jogát felcserélték, így azt a meccset Debrecenben rendezik. Az első NB I-es találkozóját szombaton 19 órától játssza a borsodi alakulat az MTK otthonában.

SZAVAZÁS

Hányadik helyen végez az NB I-ben a Mezőkövesd?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

És hogy milyen bennmaradási esélyekkel vág neki az újonc a szezonnak? Véber György vezetőedző nyilatkozata alapján a keret adva van a sikeres szerepléshez, innen már minden rajta, vagyis a szakmai stábon múlik.

„Hét új fiú érkezett hozzánk. Mennyiségben és minőségben is jobb lett a végeredmény, mint amit reméltem. Meggyőződésem, hogy a vártnál jobban erősítettünk, adva van a rutin, az NB I-es tapasztalat, ez a keret méltó az első osztályhoz” – nyilatkozta a szakember a nyári felkészülés közben a Nemzeti Sportnak.

Az újonnan érkezők névsora – Balajti Ádám, Búrány Zoltán, Hegedűs Dávid, Horváth Tamás, Gévay Zsolt, Melczer Vilmos – valóban erősítésnek tűnik, az meg majd a pályán eldől, hogy ez mire lesz elég. Az nem jó hír a csapat számára, hogy az Egerben vezéregyéniségnek számító Németh Norbert szerződtetése kútba esett (az okokat most inkább nem részletezzük…), az viszont jó előjel, hogy hat edzőmeccséből ötöt megnyert a csapat, többek között az élvonalbeli Paksot is megverte 3–1-re, csak a DVTK-tól kapott ki, 1–0-ra.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A MEZŐKÖVESD-ZSÓRYNÁL
Érkezők: Balajti Ádám (DVSC-Teva, kölcsönbe, legutóbb MTK Budapest), Búrány Zoltán (Haladás), Éles Szilárd (DVSC-Teva, kölcsön után végleg), Hegedűs Dávid (Kaposvári Rákóczi), Horváth Tamás (Újpest FC), Gévay Zsolt (Gyirmót FC Győr), Melczer Vilmos (szabadon igazolható, legutóbb Siófok), Szabó Viktor (BKV Előre – kölcsönből vissza)
Távozik/távozhat: Bényei Balázs (Békéscsaba Előre ?), Farkas János (?), Kardos Norbert (Gyirmót FC Győr – kölcsönből vissza), Kemény Tamás (?), Lipusz Norbert (Ceglédi VSE), Nagy Péter (?)
Kiszemeltek:

FELCSÚTI ÉRETTSÉGI

A másik újoncnál, a Puskás Akadémia FC-nél nem volt nagy jövés-menés, így Benczés Miklós vezetőedzőnek nem kellett új csapatot építenie a nyáron. A másodosztály Nyugati csoportját magabiztosan megnyerő alakulatnál bíznak a jelenlegi keretben, egy-egy hiányposztot azonban mindenképpen be akartak tölteni.

„Úgy gondolom, a teljes siker az lenne, ha a 2014-es őszi szezonban is az NB I-ben szerepelnénk Ha vannak hiányposztok, azokat megpróbáljuk magyar játékosokkal feltölteni. Ha velük nem tudunk megállapodni, mert külföldre szeretnének szerződni vagy jelenleg magasabban kvalifikált csapatban, előnyösebb feltételekkel futballozni, akkor elképzelhető, hogy a helyükre külföldi focista érkezik” – beszélt a keret lehetséges változásairól Benczés Miklós vezetőedző a felkészülés kezdete előtt.

SZAVAZÁS

Hányadik helyen végez az NB I-ben a Puskás Akadémia?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Ennek tükrében nem meglepő, hogy csak Bertus Lajos Kecskemétről és a szlovák kapus, Lubos Hajdúch érkezett erősítésként, rajtuk kívül azok a fiatal felcsúti akadémisták lesznek még új fiúk a csapatban, akiknek a szezon során fokozatosan lehetőséget adhat a szakember, de hogy pontosan kikről lehet majd szó, arról egyelőre nem beszélt nyilvánosan a vezetőség. Nekik, ahogy az egész klubnak is, a mostani az érettségi éve lesz

A távozók oldalán már többen vannak: Nagy Dániel és Papp Szilárd az élvonalból kieső Siófokot erősíti a jövőben, Soós János pedig a szintén NB II-es Békéscsabában folytatja pályafutását. A fiatal Kleinheisler László és a nigériai Chukwucheben„Morris” Enete a Videotonhoz került, bár Benczés Miklós szerint nem céljuk a fehérváriakat erősíteni.

„Csak sportszakmai jellegű a kapcsolatunk a Videotonnal, egyébként teljesen független gazdasági társaságok vezetik a klubokat. Két különböző célért harcoló együttesről beszélünk. Eredményesen akarunk szerepelni, szeretnénk kiharcolni a bennmaradást, a Videoton pedig Magyarország egyik topcsapata és Európa legjobb száz egyesülete között van. Mi a pályán csak egy klubot akarunk segíteni, az pedig a sajátunk” – fogalmazott a szakember.

A felkészülési mérkőzésekből kiindulva a felcsútiak üde színfoltjai lehetnek a július 26-án rajtoló NB I-nek, hiszen mindössze az „alapozás” kezdetén, a Gyirmóttól szenvedtek vereséget, többi edzőmérkőzésüket mind megnyerték. Benczés Miklós legutóbb kijelentette, amíg nyitva van az átigazolási piac, előfordulhat, hogy érkezik még labdarúgó a PAFC-hoz, ráadásul a szakvezető elveszítette egyik alapemberét, Szakály Dénest, aki lábtörés miatt négy hónapig harcképtelenné vált.

Egyelőre tehát nem végleges az újonc kerete, de mindenképpen jó eséllyel indul harcba a bentmaradásért, még úgy is, hogy az új stadionja még nem készült el, így ősszel Fehérváron, a Videoton pályáján játssza hazai mérkőzéseit.

A felcsútiak ma 18 órától az angol élvonalbeli West Bromwich ellen tesztelhetik az érettségüket, majd pénteken 19 órától a Lombard Pápa vendégeként következik az éles bevetés.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A PUSKÁS AKADÉMIA FC-NÉL
Érkezők:Bertus Lajos (Kecskeméti TE), Lubos Hajdúch (szlovák, Kaposvári Rákóczi)
Távozik/távozhat:Chukwucheben „Morris” Enete (nigériai, Videoton FC), Kleinheisler László (Videoton – kölcsönből vissza), Nagy Dániel (Videoton – kölcsönből vissza, onnan Siófok), Papp Szilárd (Siófok), Soós János (Békéscsaba Előre)
Kiszemeltek:

KI LESZ AZ ÚJ MARICS PÁPÁN?

Az előző idényben éppen bennmaradó pápaiak láthatóan azzal a céllal kezdték az átigazolási szezont, hogy a nyáron a szerb támadó, az elmúlt évadban nyolc gólig jutó Goran Marics mellé megtalálják azt a csatárt, aki gólérzékeny, és átlendítheti a csapatot egy-egy hullámvölgyön. A cél érthető volt, már csak azért is, mert a legutóbbi szezonban a kieső Eger után (25 gól) a Lombard szerezte a második legkevesebb gólt (26-ot). Ezért érkezett a csapathoz a klubbal partnerségi viszonyt ápoló BKV Előrétől Eszlátyi István és a Ferencvárostól a kevés játéklehetőség miatt elvágyódó Orosz Márk is, akivel Szegeden már dolgozott együtt Tóth Bálint vezetőedző.

SZAVAZÁS

Hányadik helyen végez az NB I-ben a Lombard Pápa?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Azzal azonban nem számolhattak Pápán, hogy Marics a felkészülés közben keresztszalag-szakadást szenved, így a szakvezetőnek újabb csatárra volt szüksége. Ekkor érkezett a Szombathelyi Haladással nem hosszabbító, 36 éves Kenesei Krisztián.

Hogy a felsoroltak, illetve a nyáron megtartott Georges Griffiths alkotta négyesből ki lesz az új Marics, és hogy hatékonyabb lesz-e a pápai csatársor a tavasszal látottakhoz képest, az most még erősen kérdéses. A felkészülési időszakban ugyanis az osztrák másodosztályú Mattersburg (0–1) és hazai második ligás ZTE (0–0) ellen például gólt sem szerzett az együttes, ugyanakkor a bosnyák élvonalbeli Slavija Sarajevót 5–0-ra megverte.

Az érkezési oldalon többek között más posztokon szereplő, szerb, szlovák macedón légósokat is találunk, és nagy erősítést jelenthet a Honvédtól megszerzett támadó középpályás, Ivancsics Gellért. A védő Zoran Supic régi ismerős lehet, a 2010–2011-es szezonban már szerepelt Pápán, míg a szlovák Peter Struhár korábban megfordult Nyíregyházán is Hozzájuk hasonlóan védő az Egerből megszerzett Jaszmin Mecinovics, míg Novica Makszimovics védekező középpályás posztra érkezett.

Utóbbi Maróti Béla posztját töltheti be, aki tavasszal sokat volt sérült, a klub nem ragaszkodik hozzá, csapatot keres magának. Rajta kívül nincs más korábbi kulcsjátékos a távozók között. Az utolsó pillanatokban ugyanis meghiúsult a védő, Dlusztus András Lengyelországba szerződése. Lovrencsics Gergő már tavaly nyáron elhagyta Pápát, de akkor még kölcsönbe. Miután azonban a Lech Poznan érvényesítette opcióját, és ki is fizette a támadó vételárát, most már végleg a lengyel csapat játékosának tekinthető.

Vele talán előrébb léphetne a csapat, de nélküle, az előző évekhez hasonlóan várhatóan továbbra is a bennmaradásért küzd majd a Lombard Pápa.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A LOMBARD PÁPÁNÁL
Érkezők: Eszlátyi István (BKV Előre), Horváth Gábor (BKV Előre), Ivancsics Gellért (Bp. Honvéd), Kenesei Krisztián (Haladás), Jaszmin Mecinovics (macedón, szabadon igazolható – legutóbbi Egri FC), Novica Makszimovics (szerb, FK Novi Szad – szerb), Nagy Tamás (DVTK), Orosz Márk (Ferencváros – kölcsönbe), Peter Struhár (szlovák, FC Nitra – Szlovákia), Zoran Supic (bosnyák, UTA Arad – Románia), Electo Wilson (BKV Előre – kölcsönből vissza)
Távozik/távozhat: Balogh Balázs (?), Beliczky Gergő (Gyirmót FC Győr, kölcsönbe), Tino Lagator (horvát, ?), Enyingi Marcell (?), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan – Lengyelország, kölcsön után végleg), Maróti Béla (?), Nacsa Péter (Győri ETO, kölcsönből vissza), Jasarevic Mahir (ZTE FC, kölcsönből vissza), Daniel Orozco (spanyol, ?), Mouhamadou Seye(szlovák-szenegáli, ?), Szolga Máté (?), Electo Wilson (?)
Kiszemeltek:

A BIZONYTALANSÁGOK NYARA PAKSON

Az MVM Paksnál a stabil anyagi háttér ellenére sok volt a bizonytalanság ezen a nyáron. Tomiszlav Szivics vezetőedző Diósgyőrbe szerződését követően hetekig húzódott az új szakvezető, a Kecskeméten már bizonyító, ám éppen ezért nehezen elengedett Horváth Ferenc kinevezése.

Horváth jött, a csapat egyik meghatározó játékosa, a támadó Lázok János pedig ment Győrbe, legalábbis edzeni. Igen ám, de a helyére nem érkezett a cserealapként kinézett Dudás Ádám, aki időközben megsérült, ezért meghiúsult az átigazolása. Lázok ügye is hetekig húzódott, az ETO-nál edzett, miközben a két klub nem tudott megegyezni, így a futballista végül visszatért Paksra.

SZAVAZÁS

Hányadik helyen végez az NB I-ben a Paks?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Ugyancsak sokáig kérdéses volt, a 11 lejáró szerződésű labdarúgó, köztük az olyan „veteránok” sorsa, mint a 37 éves Tököli Attila, a 36 esztendős Éger László vagy a 34 éves Vayer Gábor. Közülük előbbi kettő hosszabbított, utóbbi távozott, ahogy a szintén rutinos, 32 esztendős Sifter Tamás is.

Az érkezési oldalon eddig a volt győri Molnár Péter kapust, a Siófokról jövő védőt, Nyári Tibort és a középpályás Kecskés Tamást, a nyíregyházi támadót, Csorba Szabolcsot és a pécsi kölcsönből visszatérő Simon Attilát jegyezhettük fel, illetve jó esély van a kecskeméti Hullám Attila szerződtetésére is. Velük biztosan nem lesz gyengébb a Paks, de azt sem mernénk kijelenteni, hogy egyértelműen erősödött volna a tolnai csapat. Márpedig ráférne a gárdára az erősítés a legutóbbi idényben elért 13. hely után.

No meg annak tudatában, hogy a felkészülési időszakban mindhárom hazai első osztályú ellenfelétől – a Pécstől, a Diósgyőrtől és a Mezőkövesdtől is – kikapott. Horváth Ferenc vezetőedző a legutóbbi, Kozármisleny elleni, 3–2-re megnyert meccs után már előrelépésről, biztató jelekről beszélt, de hogy ennek tétmeccsen is lesz-e látszatja, az szombat délután Újpesten derülhet ki. A Megyeri útra amúgy is önbizalommal telve utazhat a Paks a tavaszi nyitányon aratott 6–0-s győzelme után.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ MVM PAKSI FC-NÉL
Érkezők: Bohner Roland (Szolnoki MÁV FC – kölcsönből vissza), Csorba Szabolcs (Nyíregyháza), Cziráki Attila (Szigetszentmiklósi TK – kölcsönből vissza), Hullám Attila (Kecskeméti TE), Kecskés Tamás (Siófok), Molnár Péter (szlovákiai, Győri ETO), Nyári Tibor (Siófok), Nagy István (Szolnoki MÁV FC – kölcsönből vissza), Simon Attila (Pécsi MFC, kölcsönből vissza), Tamási Gábor (Szolnoki MÁV FC – kölcsönből vissza), Tóth Dániel (Orosháza), Vári Barnabás (Szolnoki MÁV FC – kölcsönből vissza)
Távozik/távozhat: Bohner Roland (Szolnoki MÁV FC – ismét kölcsönbe), Cziráki Attila (Kozármisleny), Juhász Dániel (?), Kiss Máté (Siófok FC), Kovács Attila (Ceglédi VSE), Nagy István (Szolnoki MÁV FC – ismét kölcsönbe), Németh Gábor (Vasas), Pintér Norbert (Balmazújváros), Sifter Tamás (Soproni VSE), Tamási Gábor (?), Tóth Dániel (Balmazújváros), Vári Barnabás (Szolnoki MÁV FC – ismét kölcsönbe), Vayer Gábor (?), Zsók József (?)
Kiszemeltek:
LABDARÚGÓ NB I, 2013–2014
1. FORDULÓ
Július 26., péntek
19.00 Lombard Pápa–Puskás Akadémia (Tv: MTVA)
Július 27., szombat
16.30 Újpest–MVM Paks (Tv: Sport1)
19.00 PMFC–Ferencváros (Tv: Sport1)
19.00 MTK–Mezőkövesd
21.00 Győri ETO–DVTK (Tv: MTVA)
Július 28., vasárnap
16.30 Videoton–Haladás (Tv: MTVA)
18.30 KTE-Phoenix Mecano–Bp. Honvéd (Tv: Sport2)
20.30 DVSC-Teva–Kaposvár (Tv: Sport2)

SZAVAZÁS

Melyik csapat nyeri a labdarúgó NB I 2013–2014-es szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik