Pocsék kezdés után egygólos előnyben a Videoton

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.07.04. 20:17
null
A vendégek kezezést jeleznek, közben Vinícius egyenlít (Fotók: Mirkó István)
A Videoton hazai pályán már a 3. percben hátrányba került, de végül 2–1-re nyerni tudott a montenegrói Mladoszt Podgorica ellen a labdarúgó Európa-liga-selejtező 1. fordulójának első mérkőzésén. A fehérvári csapat góljait Paulo Vinícius és Gyurcsó Ádám szerezte.

Nikolics Nemanja személyében egy vérbeli csatárral kezdett a Videoton. Mögötte három támadó középpályás, Arturo Álvarez, Kovács István és Gyurcsó Ádám szerepelt José Gomes kezdőjében, míg a védelemben az eltiltott Marco Caneirát a fiatal Szekeres Adrián helyettesítette.

A vendégeknél egy szerb (Radule Zsivkovics) és egy japán (Isihara Taku) légiós mellett kilenc montenegrói volt a pályán a kezdő sípszó pillanatában.

Nem kezdődött jól a meccs... A 2. percben az ezúttal védőként játszó Filipe Oliveira a tizenhatoson belül felrúgta Ermin Szeratlicsot, a büntetőt pedig Bozso Markovics hideg vérrel értékesítette. 0–1

Szekeres Adrián (balra) gyötri a Podgorica gólszerzőjét
Szekeres Adrián (balra) gyötri a Podgorica gólszerzőjét

A Videoton első nagyobb helyzetét Gyurcsó alakította ki, aki a bal oldalon elhúzott embere mellett, de visszagurítása után Nikolics próbálkozását blokkolták a védők. A kezdeti sokk után a fehérváriak egyre inkább a kezükbe vették a játék irányítását, és bő egy perc alatt három nagy lehetőség is adódott előttük. Előbb Nikolics passzát fülelte le az utolsó montenegrói védő (pedig Gyurcsó középen teljesen üresen várta a labdát), majd Vítor Gomes fejjel veszélyeztetett, végül Gyurcsó éles szögből leadott lövését védte Miroszlav Vujadinovics.

A 18. percben Kovács villant: erőszakos labdaszerzése után három ember között tört be a vendégek tizenhatosára, ám passzát követően ismét blokkolták Nikolics lövését. A vendégek a felezővonalat is alig lépték át, és akkor sem volt náluk sokáig a labda, a Videoton mezőnyfölénye azonban eddig meddő volt.

A ritka Mladoszt-támadások egyike során Mamadut fűzték be könnyen, de szerencsére senki sem érkezett a bepasszolt labdára.

A 35. percben egyenlített a Videoton! Gyurcsó végzett el a bal oldalon a szögletzászló közeléből egy szabadrúgást, szinte mindenki előtt-mögött elsuhant a labda, Paulo Vinícius azonban a hosszú oldalon lekezelte (szó szerint), majd estében öt méterről a bal alsó sarokba lőtt. A podgoricai játékosok hiába reklamáltak a kezezés miatt. 1–1

A 41. percben már nem reklamálhattak! Kovácsot öklelték fel 24 méterre a kaputól, a szabadrúgást pedig Gyurcsó végezte el tökéletesen, Vujadinovics csak szemmel követte a labda útját. 2–1

A 45+1. percben még Markovics lőhetett üresen 14 méterről, de pocsékul tette, így az első játékrész egygólos fehérvári előnnyel zárult.

A szünetben egyik edző sem cserélt. A második félidő két vendéglehetőséggel kezdődött, előbb elszállt az egyik podgoricai lába (értsd: kapásból nem találta el a labdát), majd Isihara távoli lövése kerülte el nem sokkal a jobb oldali kapufát.

GOMES: NEM VAGYOK ELÉGEDETT

„Tulajdonképpen vesztes helyzetből kezdtük a meccset, utána nekünk kellett szaladnunk az eredmény után, ők pedig az eredmény tartására rendezkedtek be, a kontrákban bízva. Nem volt könnyű feladat feltörni őket, harminc-harmincöt percet kellett várni az első gólunkra" – mondta José Gomes a találkozót közvetítő m1 csatorna kamerái előtt.

„Nem könnyű a felkészülési időszak kemény edzései között egy ilyen meccsen teljesíteni, Próbálkoztunk, tettük a dolgunkat, de elég lassan, javulnunk kell és biztos is vagyok benne, hogy a jövő héten sokkal jobban játszunk majd. Nem vagyok elégedett a meccsen látottakkal, de bízom a csapatban" – zárta mondandóját a portugál szakember.

Ezután Nikolics került a figyelem középpontjába, amikor eltűnt a tizenhatoson belül, de az eset nem ért büntetőt a svéd játékvezető szerint. Ezt követően viszont négy perc alatt háromszor is előkerült a zsebéből a sárga lap, a Videotonból Álvarez részesült figyelmeztetésben. Talán ez is közre játszott abban, hogy José Gomes szinte egyből lecserélte, és Paraibát küldte a helyére.

Az első félidőre jellemző Vidi-fölény a múlté lett, a Podgorica nagy erőkkel támadott az egyenlítésért. José Gomes is érezte, hogy frissítenie kell csapatát, Tóth Balázst a 21 éves nigériai középpályás, Moris Enete váltotta. Zsivkovics is megcélozta távolról a fehérvári kaput, és ő már tényleg nagyon közel járt a gólhoz, de csak oldalhálóig jutott.

Nem tartottak sokáig a montenegrói rohamok, a második félidő közepén viszonylag csendes mederben csordogált a mérkőzés. A vendégeket irányító Nikola Rakojevics töretlenül bízott a pályán lévő játékosaiban, José Gomes viszont kihasználta harmadik cserelehetőségét is: Gyurcsó helyére Kleinheisler László állt be.

A hajrában aztán Rakojevics is változtatott csapatán, de ezzel már nem sokat ért el. Kleinheisler szabadrúgása után a 93. percben még majdnem lőttek egy öngólt a vendégek, ám kapusuk megnyúlt, és szögletre mentett. A Videoton 2–1-re nyert, minimális előnnyel várhatja tehát a jövő csütörtöki visszavágót.

LABDARÚGÓ EURÓPA-LIGA
SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
VIDEOTON–MLADOSZT PODGORICA (montenegrói) 2–1PERCRŐL PERCRE
Székesfehérvár, Sóstói Stadion, 6500
néző. V: Ekberg (svéd)
VIDEOTON: Tujvel – Oliveira, Szekeres, Vinícius, Mamadu – Tóth B. (Enete, 66.), V. Gomes – Gyurcsó (Kleinheisler, 80.), Kovács I., Álvarez (Paraiba, 54.) – Nikolics N. Vezetőedző: José Gomes
PODGORICA: Vujadinovics – Tomics, Sofranac, Szankovics, Zsivkovics – Mitrovics, Isihara – Kaljevics (Kalezsics, 91.), Szavicsevics (Pavicsevics, 84.), Szeratlics – Markovics (Knezsevics, 87.). Vezetőedző: Nikola Rakojevics
G: P. Vinícius (35.), Gyurcsó (41.), ill. B. Markovics (3. – 11-esből)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik