Kimerült, beteg vagy? Gyűlnek a zsírpárnák? (T)egyél ellene!

Vágólapra másolva!
2016.03.31. 17:30
null
Az egészséges táplálkozás pedig nem azt jelenti, hogy nem ehetünk finomakat
Az egészséges táplálkozásról már annyi bőrt lehúztak, mégsem lehet elégszer elmondani, miért is fontos. Van néhány elég jelentős érv amellett, hogy miért próbáljunk meg némileg tájékozódni és odafigyelni arra, hogy mivel működtetjük a testünket. Ha nem akarjuk, hogy később sokat fájjon itt-ott, ha nem akarunk elhízni, ha nem akarunk örökké hullafáradtak lenni, ha nem akarunk idejekorán távozni az élők sorából, vagy csupán általánosságban szeretnénk tenni valamit mindezek ellen, akkor bizony jó lesz foglalkozni a kérdéssel. Nagy Dóra, a BioTechUSA testkultúra szakértője, edző, oktató útmutatása a segítségedre lehet, ha elindulsz ezen az úton.




Ha tetszik, ha nem, tény, hogy azért halunk meg idő előtt, mert nem tápanyagokkal tápláljuk a szervezetünket, hanem többnyire „szeméttel”, amiből nehéz építkezni, immunrendszert erősíteni, sejteket regenerálni. Jelentősen sokat teszünk viszont azért, hogy minél hamarabb elmeszesedjenek az ereink, csontritkulásunk legyen és lehetőleg az emésztőrendszerünket is tönkretegyük.

Tudom, itt szokott bejönni a „ne magyarázz, ha tudnád, milyen stresszben élek” duma, amire én meg azt szoktam válaszolni: ha te tudnád, mennyivel könnyebb hasznos tápanyagokkal leküzdeni a stresszt.... Merthogy a szervezetnek így nem jelent problémát az emésztés és a bevitt élelmiszerek valamilyen úton történő hasznosítása, hanem egy olyan feladat lesz, ami mellett marad energiánk megküzdeni a többi problémával. Remélem, érthető.

Az egészséges táplálkozás pedig nem azt jelenti, hogy innentől nem ehetünk finomakat, csupán azt, hogy a finom ételek alapanyagait gondosan válasszuk meg és törődjünk a testünkkel, szervezetünkkel, magunkkal. Mert megérdemeljük! Mert attól nekünk jobb lesz! A testi egészség hat a mentális, pszichés egészségünkre és fordítva.

Mitől egészséges a táplálkozás? Néhány fontos pont:

1. rendszeres, napi 5-6, kisebb adagokban történő étkezés
2. az ételek alapanyagainak gondos megválogatása: minél természetesebb, minél kevésbé feldolgozott
3. az ételek nem tocsognak a zsírban és mellőzik a cukrot
4. az italok nem tartalmaznak alkoholt, cukrot és szénsavat, és legalább napi 2 liter folyadékot kell fogyasztanunk

Ha csupán ezekre odafigyelsz, már többet tettél az egészségedért, mint az átlag. És ez igazán nem sok.

Ha még edzel is...

Ha edzel, akkor valószínűleg érdekel, hogy a sportteljesítményedet hogyan tudod fokozni, hogyan hozz ki minél többet magadból, és hogyan formáld a testedet. Ehhez nem árt célzottan táplálkozni. Az egészséges étkezés is remek alap, de ahhoz, hogy fejlődj, némileg nem árt beleásnod magadat a sporttáplálkozás alapjaiba is. Így a megfelelő energiaellátáshoz biztosítani kell a megfelelő minőségű és mennyiségű szénhidrátot a megfelelő időpontokban, valamint a fehérjebevitelre sem árt odafigyelni, hiszen a regenerációban, vagyis a következő terhelésre történő felkészülésben és az izomzatod építésében a fehérjének alapvető feladata van.


A táplálék-kiegészítők nemcsak sportolóknak, de a hétköznapi átlagembereknek is hasznosak lehetnek
A táplálék-kiegészítők nemcsak sportolóknak, de a hétköznapi átlagembereknek is hasznosak lehetnek


Turmixok, tabletták, porok

Biztosan hallottál már a táplálék-kiegészítőkről, amelyek szintén segíthetnek abban, hogy könnyen és egyszerűen, idő- és energiaspórolással tudd a szervezeted számára biztosítani a szükséges tápanyagokat. Nemcsak sportolóknak, de a hétköznapi átlagembernek is hasznos segítség lehet egy-egy vitamin, ásványi anyag, vagy fehérjeturmix. Nemcsak azért, mert a mindennapos stressz leküzdésében óriási szerepe van a megfelelő tápanyagbevitelnek, hanem azért is, mert pl. egy-egy turmixszal kiválthatsz egy étkezést is, ha épp nincs időd főzni és mégis minőségi tápanyagot szeretnél biztosítani a szervezeted számára. De mindezekről részletesebben egy későbbi cikkben olvashatsz!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik