Patai Gergely
2022.09.21 09:37 Frissítve: 2022.09.21 09:37

Vízilabda: Szirányi Balázs sípra cserélte a sapkát

A legutóbbi idény végén bejelentette visszavonulását a Bajnokok Ligája-győztes, korábbi spanyol válogatott Szirányi Balázs, ám a medencétől nem szakadt el, ugyanis edzőként a Honvéd utánpótlásában dolgozik. A korábbi klasszis center szerencsésnek tartja magát, nem bánta meg döntéseit, s alig várja, hogy tanítványainak átadhassa a játékosként megszerzett tudását.

Szirányi Balázs (Fotó: Török Attila)

 

– Amikor áprilisban bejelentette a visszavonulását, azt mondta, nem érzi, hogy megrendült volna, ahhoz idő kell. Hiányzik már a vízilabda?
– Nem sokat változtak az érzéseim, ami talán annak köszönhető, hogy nem szakadtam el a közegtől – kezdte a 39 éves Szirányi Balázs, aki játékos-pályafutása utolsó négy idényét a Honvédban töltötte. – Utánpótlásedzőként a klub kötelékében maradtam, a korábbi csapattársakkal is tartom a kapcsolatot, a barátságok megmaradtak. Azért furcsa érzés, hogy már nem a medencében, hanem a parton vannak feladataim, de a napi edzésekkel járó terhelés egyáltalán nem hiányzik, és bármilyen meglepő, egyelőre a meccsélmény sem.

– Mikor döntötte el, hogy szögre akasztja a sapkát?
– Egy ideje már érlelődött bennem a gondolat, szóval nem hirtelen elhatározás volt a visszavonulás, hanem egy folyamat vége. Egyre kevesebbet játszottam, sokat voltam sérült, ráadásul időközben belekóstoltam az edzői hivatásba, amit nagyon megkedveltem, szerettem volna több időt fordítani rá. A legutóbbi idény előtt hosszabban is beszélgettem a vezetőedzővel, Szivós Marcival, akkor döntöttük el közösen, hogy a bajnokság végén befejezem a játékos-pályafutásomat.

– Edzőként immár harmadik éve irányítja a Honvéd 2010-es korosztályú csapatát. Milyen a közös munka a gyerekekkel?
– Minden pillanatát élvezem! Amikor átvettem a csapatot, még csak a vízilabda alapjaival foglalkoztunk, hiszen tíz-tizenkét éves gyerekeknél a nevelés, a pedagógia a legfontosabb. Azért ezt a korosztályt kaptam meg, mert az ő edzéseiket tudtam a legkönnyebben összeegyeztetni a sajátjaimmal, de mostantól már erre sem kell figyelni, örülök, hogy több időm és energiám jut az edzői feladatokra. Ahogy nőnek fel a játékosok, úgy kerülnek fokozatosan előtérbe a taktikai finomságok, alig várom, hogy átadhassam nekik a játékosként megszerzett tudásom.

– A centerekre kiemelt figyelmet fordít?
– Négy center is van a csapatomban, és kissé talán részrehajló vagyok velük... Mivel én is ezen a poszton játszottam, nekik tudok a legtöbbet segíteni, örülök, hogy nyitottak rá. Az elmúlt évtizedekben sokat változott a vízilabda, gyorsabb lett a játék, az erő és az állóképesség mellett a mozgékonyság is elvárás lett a centerekkel szemben. A mezőnyjátékosok ugyanakkor továbbra sem tudnak igazán érvényesülni centerként, mert azokat a készségeket, amelyeket ez a poszt megkövetel, nem lehet egyik napról a másikra elsajátítani.

– Irigylésre méltó helyzetben vannak a tanítványai, elvégre Bajnokok Ligája-győztes, magyar és spanyol bajnok klasszis foglalkozik velük. Elégedett a pályafutásával?
– Büszke vagyok minden trófeára, de azt tartom igazán nagy fegyverténynek, hogy hét-nyolc éven át a világ élvonalához tartoztam. Szerencsés ember vagyok, nem bántam meg semmit utólag – amikor válaszút elé kerültem, általában jó döntéseket hoztam. A Barcelonetával minden sorozatban felértünk a csúcsra, majd a Ferencvárosban is volt még két jó idényem, a második magyar bajnoki címemmel pedig keretbe foglaltam a pályafutásomat.

Szirányi Balázs pályafutása utolsó négy idényében a Honvédot erősítette (Fotó: Balogh László)

 

– Elképzelhető, hogy edzőként visszatér a zöld-fehérekhez?
– A Fradiban nevelkedtem, ezért különleges helyet foglal el a szívemben a klub, de edzőként még az út elején járok, nem tudni, mit hoz a jövő. Ha így alakulna, valószínűleg otthon érezném magam.

– Hosszú távra tervez az utánpótlásban, vagy szívesen irányítana felnőttcsapatot is?
– Amikor eljön az ideje, örömmel állok a kihívás elébe, de egyelőre élvezem, hogy gyermekekkel foglalkozhatok. Minden korosztálynak megvan a maga szépsége és nehézsége. A kisebbeknél robbanásszerű a fejlődés, de nem mindig könnyű fegyelmezni, míg serdülőkortól előtérbe kerülhetnek a szakmai finomságok, ugyanakkor több idő kell a látványos javuláshoz. A pedagógiai érzék minden csapatnál fontos, fiatal edzőként sokat segít, hogy emlékszem rá, játékosként milyen impulzusok értek. Igyekszem szigorú és következetes lenni, de a szülők szerint azért néha meglágyul a szívem.

– Több mint tíz évet élt és játszott Spanyolországban, honosított játékosként a spanyol válogatottat is erősítette. Tartja még a kapcsolatot korábbi csapattársaival?
– Igen, még nem volt olyan generációváltás, hogy ne ismerjek szinte mindenkit a jelenlegi válogatottból. A szövetségi kapitánnyal, David Martínnal annak idején együtt is játszottam, másodedzőként pedig a Barceloneta sikereiből is kivette a részét. Kivételes szakember, aki az idén világbajnoki címig vezette a spanyol válogatottat. De nemcsak ő, hanem a játékosok is megérdemlik a sikert, amikor nem a mieinkkel játszanak, szurkolok nekik. Szép időszakot töltöttem kint, jó csapatunk volt, már akkor érezni lehetett, hogy idővel meglesz a fokozatos építkezés eredménye.

– Ha már építkezés: elkészült a családi ház?
– Tudja, milyen ez, egy ház sosincs kész teljesen, de jól állunk. Itthon tervezzük a jövőnket, s bár a spanyolországi hobbijaim közül a tengeri búvárkodást nehéz lenne Magyarországon is űzni, az elmúlt években a horgászat lett az új szenvedélyem, ezzel tudok igazán kikapcsolódni. S mielőtt felhívná rá a figyelmem, nekem is leesett a tantusz, hogy szinte minden a vízhez köt. Úgy látszik, ez a természetes közegem, nem tudok, de nem is szeretnék elszakadni tőle.

2022.11.29 23:54:35

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Csapó Dudi érett felnőttként futballban, teniszben, politikában, bármiben képes volt zavarba ejtő módon megközelíteni témákat, látványos, új magyarázattal, ötlettel, és mindehhez sztentori hangján olyan kedélyesen előadott, mégis határozott érvrendszerrel szolgált, hogy az ember csupán biccentett: végül is, miért ne?

2022.11.07 00:04:20

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A negyedik negyedben gyalázatos volt a bíráskodás.

2022.11.07 00:09:42

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Amelyhez hozzátartozik – persze most már könnyű a fülbesúgás –, hogy a sportágban nem igazán pártolták az elnök vezetési módszerét, a pénzügyi helyzet még az elnökségi tagok előtt sem volt teljesen tiszta, átlátható – ahogy összefoglalták, persze már Vári lemondása után.

2022.11.06 14:03:30

Vízilabda nemzetisport.hu

Gurisatti az utolsó másodpercben mentette szétlövésre a finálét, aztán a 20. (!) ötöst ő rontotta el...

2022.10.11 08:50:03

Vízilabda nemzetisport.hu

A 60 esztendeje elhunyt korszakos pólós a Fradi első úszóbajnoka volt.