Vízilabda: „halhatatlan lett” a magyar olimpiai bajnok

Vágólapra másolva!
2017.09.06. 14:05
null
Bodnár András, mellette balra a kétszeres olimpiai bajnok francia Alain Bernard (Fotók: olimpia.hu)
Hivatalosan is beiktatták a nemzetközi sportági halhatatlanokat tömörítő szervezet, a International Swimming Hall of Fame tagjai közé a Hírességek Csarnokába Tokió (1964) olimpiai bajnok vízilabdázóját, Bodnár Andrást, akinek neve felkerült a sportág legendái közé. Az ünnepséget néhány nappal ezelőtt rendezték a floridai Fort Lauderdale-ben – olvasható a Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos oldalán.

 

A 75 esztendős Bodnár András az Eger és az OSC vízilabdázója volt. Négy olimpián vett részt: Tokióban arany-, Münchenben ezüst-, Rómában és Mexikóvárosban bronzérmet nyert. Tagja volt az első, 1973-as vízilabda-vb győztes legénységének; 1975-ben ezüstérmes lett. Európa-bajnokságot 1962-ben és 1974-ben nyert, 1970-ben ezüstérmet szerzett. Universiadén Budapesten első, Szófiában harmadik helyezést szerzett a magyar válogatottal, úszásban bronzérmet nyert a 4x100-as gyorsváltóval, szintén Szófiában. BEK-győztes (1972) és Szuperkupa-győztes (1978).

Sportvezetőként korábban a Magyar Úszószövetség alelnöke, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke, az OSC síszakosztályának első vezetője. Tagja a Magyar Olimpiai Bizottságnak, a riói olimpia évében még a LEN Orvosi Bizottságát is erősítette. A MOB Mező Ferenc Sportbizottságának – a közelmúltban tisztségében megerősített – elnökeként olyan testületet vezet, amely világ- és Európa-bajnoki érmes, ma nyugdíjas sportolók, őket felkészítő sportvezetők, edzők köré épít szociális hálót.

A magyar vízilabdázók közül a Hírességek Csarnokának tagja Benedek Tibor, Biros Péter, Bodnár András, Faragó Tamás, Gyarmati Dezső, Halassy Olivér, Homonnay Márton, Kanizsa Tivadar, Kásás Tamás, Kárpáti György, Kemény Dénes, Kiss Gergely, Komjádi Béla, Lemhényi Dezső, Markovits Kálmán, Mayer Mihály, Molnár Tamás, Németh János, Szécsi Zoltán, Szivós István, id. Szivós István és Zólyomi András.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik