MALONYAI PÉTER
2022.11.07 00:21 Frissítve: 2022.11.07 00:21

Egy csavar az örökkévalóságnak – Malonyai Péter publicisztikája

 

Az a gól felejthetetlen. Sydney-ben 2000. október elsején, az oroszok elleni olimpiai döntő első negyedének végén, 2–1-es vezetésünknél. „Atyaúristen! Mit csinált ez a Vári? Legalább hét méterre volt a kaputól, ráadásul háttal... Ez döbbenetes. Ilyen svédcsavart, ilyen gólt egy évben ha egyszer látni. Mit egy évben? Egy évszázadban! Attila, történjék bármi, az olimpia gólját te lőtted. Már javában megy a szünet, de még mindig ezt ismételgetik az óriáskivetítőn, a nézők pedig mindannyiszor felhördülnek. Elképesztő. Ráadásul ezzel már 3-1 ide” – így a Nemzeti Sport Vári Attila fantasztikus mozdulatáról, amely pszichésen megroggyantotta a végén 13–6-ra kikapó oroszokat.

Hozzáértő szerzőtársam, Csurka Gergely könyvében a lényeget rögzítette, így fogalmazva: „Egy csavar az örökkévalóságnak.”

Nos, a csavar, hétköznapibban a fordulat, az elmúlt hetekben sem hiányzott a korábbi világklasszis vízilabdázó életéből – október közepén, ha nem is váratlanul, de lemondott a pólószövetség elnöki tisztéről. „Az elkövetkezendő időszakban teljes szívvel és figyelemmel kívánok új feladatomra koncentrálni, a magyar vízilabdasport legmeghatározóbb fejlesztésére, a Nemzeti Vízilabda Képzési és Módszertani Központ létrehozására” – szólt a közleménye, ami engem az elmúlt század, a szocialista idők visszatérő fordulatára emlékeztet, amikor azt írták arról, akinek mennie kellett, hogy „érdemei elismerése mellett más fontos beosztásba helyezték”. Így lett például a megyékben egyed­uralkodó pártvezérekből, mondjuk, a megyei vöröskereszt, a honvédelmi sportszövetség, esetleg a népi ellenőrzés első embere.

Jut eszembe ez arról, hogy elnökként is lehetne az élén az alapítványnak, amely létezik, Káposztásmegyeren a Homoktövis utcában jegyeztetett be, a hivatalos irat szerint feladata többek között „a vízilabda ápolása”. Hogy nekem a klasszikus idők ugranak be erről, amikor még bőrlabda volt, amit használat előtt zsírozni kellett, az betudható az életkoromnak (meg persze a pongyola fogalmazás iránti ellenérzéseimnek). Nem mellesleg a megvalósítás egyelőre véleményes, aligha valószínű, hogy a mostani gazdasági helyzetben belevágnak egy ki tudja, hány milliárdos beruházásba.

De ne beszéljünk mellé! Az elnök október 14-én mondott le, akkor már túl voltunk a Szigetvári Járásbíróság tárgyalásán (szeptember 6.), ahol a „tanúk meghallgatásával érdemben is megkezdődött a Vári Attila ellen, adathordozók és levelezések eltűnése miatt indított pótmagánvádas eljárás”. Vári a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. egykori vezérigazgatójaként érintett az ügyben, amelynek lényege, hogy „több felhasználó teljes levelezése eltűnt a szerverekről, és több számítógépben merevlemezeket cseréltek”. Hétköznapian, információk tűntek el a cégnél. Amelynek mostani vezetője elmondta, hogy „több másik feljelentés is született a cég átvilágítása során tapasztaltak miatt”.

Az akkor már (még) pólóelnök nem volt ott a tárgyaláson, Splitben, az Európa-bajnokságon képviselte hazánkat, ám – furcsa az élet – az Eb kapcsán is gond volt a számítógépekkel, meglehet, sorsszerűen. A lényeg, hogy kétszer kellett átutalni a szállásköltségeket, mert elsőre rossz helyen landolt a pénz – nevezetesen Hongkongban. Kiderült, hogy hackertámadás érte a szövetségi rendszert, meg is tették a feljelentést miatta, s egy múlt heti közleményből megtudtuk, hogy első lépésben „kizárásra került a Magyar Vízilabda-szövetség munkatársainak érintettsége és a szövetség eszközeinek kompromittálódása”.

Hogy az eszközök nem „kompromittálódtak”, készséggel elhiszem, már csak azért is mert fogalmilag kizárt, a szövetség esetében már nem esküszöm meg rá, mert ami történt, blama a javából. Jó drága, állítólag 120 ezer euróba került. Nálam egyetlen eurócent hiány is méltatlan egy hungarikumot (magyar póló) „ápoló” szervezetnél, de Istenem, szigorú vagyok.

Azt mondja Vári, hogy az esetnek nincs köze a lemondásához, lelke rajta, szerintem lehetne. Ahogy megtehette volna az elnökséggel együtt a nyári hazai világbajnokság után is. Nem feltétlenül a 7. hely, inkább az előzmények miatt. Märcz Tamás szövetségi kapitányt ugyanis eltiltották a fiatalítástól, mondván, maradnak a régiek, itthon eredmény kell, és kész – mint a helyzet, amivel szembesülnie kellett Märcznek, aki kénytelen volt venni a kalapját a torna után.

Jött Varga Zsolt, aki éppen olyan mestere a szakmának, mint Märcz, s aki most éjt nappallá téve szolgálhatja a pólót, hiszen az FTC edzője is. És ha már Fradi, a klub szinte egyeduralkodó lehet a sportágban, hiszen a szövetség elnöke várhatóan Madaras Norbert lesz. Jó választás, akárcsak Varga Zsolt, ő is tiszta fejű, őszinte, jól fogalmazó ember, aki nemcsak beszél, hanem mond is valamit. Ez azonban a jövő, maradjunk még kicsit a (közel)múltban.

Amelyhez hozzátartozik – persze most már könnyű a fülbesúgás –, hogy a sportágban nemigen pártolták az elnök vezetési módszerét, a pénzügyi helyzet még az elnökségi tagok előtt sem volt teljesen tiszta, átlátható – ahogy összefoglalták, persze már Vári lemondása után. Egyelőre nem tudni, hogy a tisztújítás során az elnökség összetétele is változhat-e, mindenesetre tény, hogy a 16 aktív, tehát nem tiszteletbeli tagból csak kilenc tette le a névjegyét a sportágban. És ha már itt tartunk, az sem (lehet) véletlen, hogy a főtitkár Gáll Péter már a pécsi évek alatt is a jobbkeze volt Vári Attilának.

Azt is ferde szemmel nézték, hogy az elnök (egyébként tagadja) úgynevezett penthouse lakásokba kívánta befektetni a szövetség pénzét, s a bérleti díjból növelni a bevételt. Egy ilyen lakás a hivatalos kritériumok szerint a legfelső emeleten található, minimum négy szint van alatta, nagy alapterületű (legalább 120-150 négyzetméter), óriási, legkevesebb három égtáj felé nyitott terasz tartozik hozzá (amelynek alapterülete legalább fele a lakásénak), a belmagassága hatalmas. Nem olcsó mulatság. Szándékától el is térítették Várit, ám az maradt, hogy 100 millió forintért felújítanák a szövetség székházát. A székház megfogalmazás érdekes, hiszen az irodák a margitszigeti Hajós Alfréd uszodában találhatók.

Az sem növelte a bizalmat, hogy a világbajnokság után szinte egyik pillanatról a másikra, a hazai felkészülési torna hollandok elleni meccse előtt közölték a játékosokkal, hogy vissza kell adniuk a szponzorált autókat. Mondják, büntetésként a vb-leégés miatt, ám az is megszenvedte a döntést, aki nem volt keretben a világbajnokságon.

Ennyi a történet, ami persze nem teljes, mert – József Attilával szólva – „fecseg a felszín, hallgat a mély”. Az uszoda világa persze azért is különleges, mert – Kemény Dénest idézve – „utólag mindig kiderül a frankó”. Hosszú távon mindenképpen, ez már csak egy ilyen közeg. Meg aztán a póló nálunk jelentős, roppant népszerű sportág, története minden időszakában léteztek, léteznek és létezni fognak különféle erősségű és irányultságú érdekek, beszélni viszont többnyire csak a győzteseket halljuk. Szervezeti oldalról is.

Mindenesetre, ha nem is jellemző, de legalábbis érdekes, hogy a sportág legutóbbi két első embere lemondással távozott a szövetség éléről. Kemény Dénes kapitányként sem indokolta meg személyi döntéseit, így 2018 májusában joggal mondott csak ennyit: „Az a leghelyesebb, ha szeptembertől nem folytatom.” Vári Attila bőbeszédűbb volt, hivatalos formát választva, közleményekkel bombázott bennünket. Nyilván ez a korszerű.

Még idetartozik, hogy információnk szerint a szigetvári bíróságon holnap lesz az újabb tárgyalási forduló. Csak adalék a leköszönő elnök sportpályafutásához, de utána okosabbak lehetünk.
Vagy nem.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2022.11.29 23:54:35

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Csapó Dudi érett felnőttként futballban, teniszben, politikában, bármiben képes volt zavarba ejtő módon megközelíteni témákat, látványos, új magyarázattal, ötlettel, és mindehhez sztentori hangján olyan kedélyesen előadott, mégis határozott érvrendszerrel szolgált, hogy az ember csupán biccentett: végül is, miért ne?

2022.11.07 00:04:20

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A negyedik negyedben gyalázatos volt a bíráskodás.

2022.11.07 00:09:42

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Amelyhez hozzátartozik – persze most már könnyű a fülbesúgás –, hogy a sportágban nem igazán pártolták az elnök vezetési módszerét, a pénzügyi helyzet még az elnökségi tagok előtt sem volt teljesen tiszta, átlátható – ahogy összefoglalták, persze már Vári lemondása után.

2022.11.06 14:03:30

Vízilabda nemzetisport.hu

Gurisatti az utolsó másodpercben mentette szétlövésre a finálét, aztán a 20. (!) ötöst ő rontotta el...

2022.10.11 08:50:03

Vízilabda nemzetisport.hu

A 60 esztendeje elhunyt korszakos pólós a Fradi első úszóbajnoka volt.