Vízilabda: bemikrofonozott bírók vezetik a magyar-amerikait

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.04. 08:57
Csak hogy ne múljon el a Super Bowl-érzés, kedden, a Magyarország–Egyesült Államok férfi vízilabda-mérkőzésen bemikrofonozott játékvezetői páros fújja a sípot, az ítéleteket tudatják is a közönséggel.

Régi uszodai duma, hogy a póló a legigazságosabb sportág, hiszen a víz mindenkinek nyakig ér, de ugyanez hátrány is, elvégre a történések jó része láthatatlan. Ez továbbra is így lesz, ám a bírói döntések érthetőségét és elfogadhatóságát segíti, hogy a Komjádiba telepített edzőmeccsen a két fehér ruhás és az ellenőr folyamatos kapcsolatban lesz egymással, a beszélgetéseiket a szpíker is hallja majd, és a fontos helyzetekben továbbmondja a közönségnek. Népoktatás a 21. században.

„Ez úgy működik, hogy megszületik a döntés, aztán a szpíker bemondja, miért az ítélet, és ki ellen szól – kezdte Gergely István, az ötletgazda. – A szabálykönyv szövegét közérthetőbbé formáltuk, de sablon lesz, ugyanahhoz a szabálytalansághoz ugyanaz a szöveg tartozik. Például sorrendben azt lehet hallani, hogy »Visszahúzás. Kiállítás. Kék hármas. Második személyi hiba«.”

Az első tesztmeccsen a tévénézők nem, csak a helyszínen tartózkodók hallhatják a magyarázatot a szpíker Petrovics Mátyástól, aki korábban az Újpest férficsapatának edzője, majd a női válogatott szövetségi kapitánya volt, jelenleg pedig a BVSC lányait edzi, és a Digi Sport szakkommentátora, amely ezúttal is közvetít. Sőt nemcsak közvetít, hanem forgatócsoportjával rövidfilmet is készít, amelyet Kemény Dénes szövetségi elnök magával visz Cancúnba, a február végi FINA-konferenciára.

Hogy mit szólt az újításhoz az edző- és kísérleti partner amerikai válogatott?

„Küldtünk nekik egy tájékoztató e-mailt, hogy elfogadják-e az ötletünket, amire azt válaszolták, hogy semmi kifogásuk sincs ellene. A részletekről nem érdeklődtek, de jobb is, ha nem érzik úgy, hogy ez az újítás befolyásolja a meccset, mert nem befolyásolja. Az viszont fontos lenne, hogy tetsszen nekik az ötlet, főleg az edzőjüknek – utalt Dejan Udovicsicsre az álláshalmozó Gergely. „Feltalálónk” főállásban az ob I-es RacioNet-Honvéd kapusa, továbbá a válogatott csapatvezetője és kapusedzője. Utóbbi minőségében nyilatkozott.

„Minden rendben nálunk, nincs egészségügyi gond. A héten többen vagyunk, mert Benedek Tibi folyamatosan szeretne építkezni, a kereten belül és azon kívül is motiválni akar azzal, hogy ezúttal másokat is behívott. Az edzéseken látszik, hogy van még min csiszolni – de mindig van.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik