Vizes vb: Milák Kristóf 49 másodpercen belüli időt szeretne 100 pillangón

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2022.06.24. 10:25
null
Milák Kristóf a 100 pillangó döntőjében is a 4-es rajtkőről indulhat (Fotó: Tumbász Hédi)
Mint ismert, Milák Kristóf a legjobb idővel kvalifikálta magát a száz pillangó péntek kora esti döntőjébe a budapesti vizes világbajnokságon, és szeretne 49 másodpercen belüli időt úszni. A sikerrel egy tízes elit tagja lehetne.

Szemmel is látható, Milák Kristóf egyáltalán nem foglalkozik azzal, hogy a száz pillangó olimpiai és világbajnoka, (egyelőre még...) világcsúcstartója, az amerikai Caeleb Dressel visszalépett a budapesti vb-től.

VIRTH BALÁZS: KÁR, HOGY NINCS DRESSEL

– Talán elég, ha annyit mondunk: 50.14 a középdöntőben száz pillangón. Elégedett?
– Igen, pedig a fordulónál kicsit korrigálnia is kellett Kristófnak – válaszolta Virth Balázs, Milák Kristóf edzője. – Fárad már így, a világbajnokság vége felé, és ezt mondja ő is, ráadásul ez a csütörtök nehezített nap volt, hiszen a száz pillangó mellett a gyorsváltóra is figyelnie kellett.

– Meg a falra is... A dél­előtti előfutamban nem túl elegánsan érkezett a célba Milák Kristóf, tulajdonképpen fejjel érintette a panelt.
– A kétszáz pillangó Kristóf vérében van, százon viszont annál a ritmusnál, annál a sebességnél kevésbé érzi a falat.

– Mit várhatunk tanítványától a száz pillangó fináléjában?
– Péntek délelőtt regenerálódnia kell Kristófnak, s ha ez jól sikerül, akkor az esti döntőben bármi lehet – többet nem mondanék.

– Több szalagcím azt hirdette, mivel az amerikai Caeleb Dressel visszalépett, újabb világbajnoki arany hullhat Milák ölébe – nem bántják ezek a mondatok?
– Kifejezetten bosszantanak. Mi örülnénk legjobban, ha Dressel itt lenne még a vébén, és rajtkőre lépne a száz pillangó döntőjében, hiszen egy esetleges győzelemnek sokkal nagyobb értéke lenne, ha őt verné meg Kristóf – emlékezhet mindenki: Gyurta Dániel is Kitadzsima Koszukét akarta megverni kétszáz mellen, az első vb-címét úgy szerezte, hogy a japán ikon nem indult Rómában, két évvel később viszont igen, és azt az aranyát azóta is kiemelten kezeli Dani. Az a kitétel pedig, hogy Kristóf ölébe hullhat a vébécím, egyfelől az ellenfelek lebecsülése, másfelől meg a mi munkánk lebecsülése is.

Virth Balázs tanítványa csak magára figyel. Meg néha a falra – de nem mindig...

A száz pillangó előfutamai során gyakorlatilag a fejével érintette meg a panelt a célban Milák, így sikerült összehoznia az 50.68-as időt, az meg a hiba ellenére délelőtt a legjobb időt jelentette. A középdöntőben aztán repesztett egy 50.14-et, és az sem volt hibátlan úszás...

Milák folyamatosan teszi egyre magasabbra és magasabbra a lécet – nem véletlenül beszélnek sokan már világcsúcsról is a száz pillangó pénteki döntője kapcsán.

„Délelőtt valóban hibáztam, de nemcsak a célba érkezésnél, hanem a fordulónál is – nyilatkozta Milák. – A kétszáz pillangó döntője után azt mondtam, hogy az nem volt egy okos úszás, viszont a száz kapcsán meg biztató volt, hogy a gyors kezdés után is bírtam a végét. Az idén többet készültem a százra, mint korábban bármikor, sokkal több ezzel kapcsolatos feladat volt az edzéseken, de még mindig nem érzem teljesen a magaménak ezt a számot, hiszen például teljesen más technikát igényel, mint a kétszáz. Tudom, hogy sokan engem tartanak a szám esélyesének, mivel Caeleb Dressel visszalépett a világbajnokságtól. Ez persze innentől egy más szituáció, mint amire készültem, ám az amerikai döntése az én terveimet és hozzáállásomat nem változtatja meg. Én ugyanúgy arra törekszem, hogy minél jobban, minél gyorsabban leússzam ezt a száz métert – innentől egyedül. De az aranyérmet nem osztják ki előre, nekem sem fog ott lógni a nyakamban a rajtnál, azért ugyanúgy meg kell küzdenem, mint bárki másnak. Érdekes versenyre számítok, és leginkább magamra vagyok kíváncsi. Ha már ilyen jó formában vagyok, talán illene negyvenkilenc másodpercen belül úsznom...”

Klasszisunk mondandójához túl sok mindent nem érdemes hozzáfűzni, elég egyértelműen fogalmaz, mindössze a száz pillangó világcsúcsát rögzítsük: 49.45 – Caeleb Dressel úszta a tokiói olimpia döntőjében.

Milák Kristóf már eddig is letett annyit a magyar úszás asztalára, hogy a legnagyobbak között emlegessük, és ha pénteken sikerülne behúznia a 100 pillangót is, egy tízes elit tagja lehetne: 1973 óta csak kilencszer fordult elő, hogy magyar úszó egyetlen vb-n két aranyat is nyert.

 

19. FINA VIZES VILÁGBAJNOKSÁG

ÚSZÁS(Duna Aréna)
18.00: KÖZÉPDÖNTŐK, DÖNTŐK (Tv: M4 Sport)
18.02: női 50 m pillangó
18.09:
férfi 50 m gyors (Szabó Szebasztián)
18.17:
női 50 m gyors (Senánszky Petra)
18.27: női 50 m mell
18.44: férfi 100 m pillangó (Milák Kristóf)
18.53:
női 200 m hát (Molnár Dóra, Burián Katalin)
19.09:
férfi 50 m hát
19.26: női 800 m gyors
19.49: vegyes csapatok 4×100 m gyorsváltó

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik