B. V. utanpotlassport.hu 2022.11.27 12:12 Frissítve: 2022.11.27 12:25

Úszás: újra a világ legjobbja volt a magyar nyílt vízi utánpótlás

A korosztályos Eb- és a kiemelkedően sikerült vb mellett a felnőtteseményeken is szép sikereket értek el a nyílt vízi úszóválogatott utánpótláskorú versenyzői.

A remekül sikerült medencés versenyek mellett (ifjúsági Európa- és világbajnokság, valamint az EYOF) a nyílt vízi eseményeken is emlékezeset alakították fiatal úszóink. Pedig nem indult könnyen a szezon, hiszen a szokásosnál sokkal korábban, június elején tartották a korosztályos Európa-bajnokságot, amelyre így a felkészülés a legkevésbé sem volt ideális, a magyar szakvezetés nem is tudott nyílt vízi válogatót tartani, medencében dőlt el, ki utazhat a portugáliai Setubalba.

Talán ennek tudható be, hogy – hangsúlyozzuk – a magyar utánpótlás erejét ismerve az elmúlt évekhez képest visszafogottabb volt a szereplés, ez két arany, valamint egy ezüstéremben nyilvánult meg; kevés olyan sportágat tudnánk felsorolni, amely ne fogadná el örömmel e mérleget egy kontinensverseny után.

Ezt a három dobogós helyezést a legidősebb korosztály szállította,

Betlehem Dávid nyert, Szimcsák Mira pedig második lett 10 kilométeren, az U19-es váltó (Szimcsák Mira, Fábián Bettina, Sárkány Zalán, Betlehem Dávid) pedig szintén mindenkit maga mögé utasított.

Az igazán nagy éremeső viszont csak a Seychelles-szigeteken rendezett utánpótlás-vb-n következett, amelyen az éremtáblázat első helyén zártak a mieink négy arannyal és három ezüsttel nagy csatában megelőzve az Egyesült Államok válogatottját.

A sikerekben ismét kulcsszerepet játszott az U19-es korosztály: a váltó (ezúttal Sárkány Zalán helyett Hambardzumyan Arshak úszott) mellett ismét nyert Betlehem Dávid, szintén aranyérmes lett Fábián Bettina, míg Szimcsák Mira nyakába akkor bronzmedál került. Az U17-esek között pedig Kovács-Seres Hunor állhatott fel a dobogó tetejére, Csulák Lia pedig harmadik helyet szerzett.

Fiataljaink a felnőttek között is jelentkeztek kiemelkedő eredményekkel:

Betlehem a világ- és Európa-bajnokságon is ezüstérmes lett a váltóval, az összetett világkupában pedig harmadikként zárt, Szimcsák pedig még májusban lett nagy meglepetésre első az olaszországi Európa-kupa-állomáson.

Az idén sikeres sportolók közül a legtöbben jövőre is utánpótláskorúak maradnak, ám épp az első számú versenyző, Betlehem Dávid lép fel immár százszázalékosan a felnőttek közé, az ő pótlása valószínűleg nem lesz egyszerű feladat. Ha egyáltalán egy, csak 2022-ben kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok úszót lehet pótolni.

(Kiemelt kép forrása: Magyar Úszó Szövetség)

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.01.28 21:20:03

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Az utolsó napra is maradt magyar aranyérem az olaszországi téli EYOF-on: Bányai Attila szuperóriás-műlesiklásban bizonyult a leggyorsabbnak. A diadal után a fiatal és edzője, Szepesi Bertold örömittasan értékelt az Utánpótlássportnak.

2023.01.21 13:40:04

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztriai St. Antonban zajló junior-világbajnokságon szuper-G-ben is dobogóra állhatott Bányai Attila, aki az U18-asok között a harmadik helyen fejezte be a versenyt.

2023.01.21 10:50:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A magyar jéglabda-válogatott egyik fiatal játékosa megbukott a drogteszten, így kizárták a válogatottunkat az U19-es világbajnokságról.

2022.10.18 21:50:02

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Megszületett az első magyar aranyérem a kötöttfogású Takács István (87 kg) révén a spanyolországi Pontevedrában zajló U23-as birkózó-világbajnokságon. A nehézsúlyú Vitek Dárius bronzérmet szerzett, míg Szőke Alex (97 kg) bejutott a szerdai döntőbe.

2022.10.10 14:10:07

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az eredetileg behívott négy utánpótláskorú kézilabdázóból sérülések miatt csak ketten maradtak keretben a magyar férfi felnőttválogatott e heti Eb-selejtezői előtt.