Úszás: a nyílt vízi ob-n az ifi Eb-re válogatnak

Vágólapra másolva!
2023.06.09. 20:03
Címkék
A magyar bajnoki címeken felül külön tétje is van a nyílt vízi úszók idei országos bajnokságának: a korosztályos legjobbak jogot szereznek arra, hogy ott legyenek az őszi ifjúsági Európa-bajnokságon.

Az ifi Eb-re is válogat a nyílt vízi úszók e hét végén esedékes országos bajnoksága, amelynek Szeged, közelebbről a Maty-ér ad otthont. A hivatalos nevén Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Központ nem először fogadja egy harmadik vizes sportág képviselőit, amint arról a nyílt vízi szakág szövetségi kapitánya, Gellért Gábor is beszélt honlapunknak.Gellért Gábor is beszélt honlapunknak.

„Hagyományos helyszín ez, hosszú évek óta tartjuk itt az ob-nkat, amely idén egyszersmind válogató esemény a 14-19 éves korosztály számára” – nyilatkozta a szakvezető. Hozzáfűzte, három távon – 5, továbbá 7,5 és 10 km-en – zajlanak a versenyek, és számonként az első három helyen végzettek jutnak ki az Európa-bajnokságra.

„Kilenc fiú és kilenc lány, összesen tehát tizennyolcan indulhatnak majd a kontinensversenyen, amely szeptember végén és október elején lesz Korfun. A 14-15 évesek öt kilométeren mennek, a 16-17 éves fiúk és lányok hét és fél, a 18-19 évesek tíz kilométeren versengenek a hétvégén a Maty-éren”

– mondta.

Hozzátette még, hogy szombat délután a hosszú távok, vasárnap pedig az egyéni indításos időfutamok szerepelnek az ob programjában. A bajnokságon várhatóan a teljes magyar élmezőny rajthoz áll, aminek valószínűsíthetőségét Gellért Gábor ekképpen fogalmazta meg: „Senki sem jelezte, hogy nem jönne... A korosztályos válogatón túl a magyar bajnoki címekről dönt a viadal, a kluboknak nyilván fontos a minél jobb szereplés, a pontversenyben való részvétel miatt.”

Az ifjúsági Európa-bajnokságnak eredendően Olaszország adott volna otthont, méghozzá Piombino, szeptember 15. és 17. között.

Áprilisban jelentette be a LEN, a vizes sportágak európai szövetsége, hogy változott a helyszín: az ifik 2023-as kontinentális csúcstalálkozója a görögországi Korfu szigetén lesz szeptember 29-én, 30-án és október elsején.
Emlékeztető gyanánt: a tavalyi szegedi ob-n, amely a nyolcadik volt a nyílt vízi magyar bajnokságok históriájában, a következő győzteseket avatták az utánpótláskorúaknál:

Férfiak:
Juniorok (10 km): Betlehem Dávid (Balatoni ÚK) 1:52:26.5
Ifik (7.5 km): Kovács-Seres Hunor (DKSE) 1:24:05.0
Serdülők (5 km): Nagy-Selmeczi Bulcsú (Zalaco ÚK) 59:12.8
Nők:
Juniorok (10 km): Szimcsák Mira (Vasas SC) 2:02:40.2
Ifik (7.5 km): Flück Nóra (A Jövő SC) 1:32:44.4
Serdülők (5 km): Rohács Luca (Kőbánya SC) 1:03:27.7


(Kiemelt képünkön: a Maty-éri pályán rendezik az idei nyílt vízi úszó ob-t is Forrás: musz.hu)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik