Hornyák Balázs utanpotlassport.hu 2022.12.05 18:00 Frissítve: 2022.12.08 00:01

Torna: a fiúktól eltérően a lányok kiugró siker nélkül zártak idén

Ugyan a látványos sikerek elmaradtak a magyar leány tornászoktól az idei legfontosabb nemzetközi versenyeken (ifjúsági Eb, EYOF és Gymnasiade), Jordanov Zoltán szakmai igazgató szerint nincs ok a csalódottságra, a realitást tükrözik a helyezések. Emellett a szakvezető örömteli fejleményként kiemelte: az utánpótlásbázist jelentő alsóbb korosztályokban pozitív folyamatokat lát elindulni az elmúlt időszakban.

Mint beszámoltunk róla, rég nem várt nemzetközi sikereket hozott az év a tornászutánpótlásnak: Molnár Botond egyéni összetettben ifjúsági Európa-bajnoki címet ünnepelhetett, ráadásul első magyar fiú tornászként ebben a korosztályban. Ugyanakkor a győri reménység szenzációszámba menő, müncheni Eb-aranya mellett is számos szép eredmény született 2022-ben, viszont a kiemelkedő sikerek zöméért elsősorban a fiúszakág felelt. A lányok közül az EYOF-on és az ifjúsági Európa-bajnokságon egyaránt Czifra Bettina Lili zárt a legjobban egyéni összetettben: az európai ifjúsági olimpiai fesztiválon 14., a kontinensversenyen 13. lett, utóbbin a gerenda szerenkénti döntőjében a hetedik helyen végzett. A csapatversenyben a válogatott Besztercebányán a tizedik, Münchenben a kilencedik helyen végzett.

Nem állítom, hogy gyengén szerepeltek a lányok, az eredmények a jelenlegi helyünket tükrözik. Az Eb-n például kifejezetten elégedett voltam a teljesítményükkel: szép gyakorlatokat láttam, minimális hibákkal.

Csupán pár tized ponton múlott, hogy a csapat nem végzett előrébb, illetve további két tartalékunk is volt a finálékban – mondta Jordanov Zoltán, a női utánpótlás szakmai igazgatója az Utánpótlássportnak. – A legnagyobb gondunk, hogy rendkívül kevés lány jut el az ifjúsági korosztályig, nagyon szűk a merítés. Czifra Liliék kiöregedésével nagyjából nyolcra csökken a jövő évi korosztályos vébén, illetve az EYOF-on számításba vehető fiatalok száma. Jellemzően a felhozatal minősége és mennyisége is sajnos nagyon hullámzóan szokott alakulni a leányszakágban, az egyik évjárat kifejezetten erős, a következő pedig lehet, hogy jóval gyengébb. Jó hír viszont, hogy a fiatalabb korosztályokban már biztatóbb a helyzet, sok a serdülő-, gyerek- és zsebibabatornászunk, technikailag is kellőképpen képzettek, valamint fizikailag is sokat fejlődtek a gyerekek, szóval jól halad az a program, amit az elmúlt években az utánpótlásbázis szélesítése érdekében indítottunk. Bár az ifjúsági korcsoport pillanatnyilag foghíjasnak tűnik,

a hátország jobb képet fest.

Reméljük, a mostani mennyiség minőséggel is párosul a jövőben.”

(Kiemelt képünkön: Czifra Bettina Lili az ifjúsági Európa-bajnokságon / Forrás: duol.hu)

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.01.28 21:20:03

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Az utolsó napra is maradt magyar aranyérem az olaszországi téli EYOF-on: Bányai Attila szuperóriás-műlesiklásban bizonyult a leggyorsabbnak. A diadal után a fiatal és edzője, Szepesi Bertold örömittasan értékelt az Utánpótlássportnak.

2023.01.21 13:40:04

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztriai St. Antonban zajló junior-világbajnokságon szuper-G-ben is dobogóra állhatott Bányai Attila, aki az U18-asok között a harmadik helyen fejezte be a versenyt.

2023.01.21 10:50:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A magyar jéglabda-válogatott egyik fiatal játékosa megbukott a drogteszten, így kizárták a válogatottunkat az U19-es világbajnokságról.

2022.10.18 21:50:02

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Megszületett az első magyar aranyérem a kötöttfogású Takács István (87 kg) révén a spanyolországi Pontevedrában zajló U23-as birkózó-világbajnokságon. A nehézsúlyú Vitek Dárius bronzérmet szerzett, míg Szőke Alex (97 kg) bejutott a szerdai döntőbe.

2022.10.10 14:10:07

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az eredetileg behívott négy utánpótláskorú kézilabdázóból sérülések miatt csak ketten maradtak keretben a magyar férfi felnőttválogatott e heti Eb-selejtezői előtt.