utanpotlassport.hu 2019.01.09 08:51 Frissítve: 2019.01.09 09:00

Tenisz: Bíró Melinda bajnoki duplája az U12-eseknél

A Nemzeti Edzésközpontban kedden játszották le az idei korosztályos fedett pályás országos bajnokság első döntőjét. Az U12-es leányok legjobbja Bíró Melinda lett, aki párosban is bajnoki címet ünnepelhetett Bak-Szabó Norina odalán.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu Mindössze két szettet hullajtott el a döntőig vezető úton, az U12-es leányok újdonsült bajnoka, Bíró Melinda. A Gellért SE 12 esztendős teniszezője a fináléban sem vesztegette az idejét, 6:1, 6:2-re verte a székesfehérvári Kiskút TK fiatalját, Farkaslaki Hints Flórát  a fedett pályás korosztályos országos bajnokságok sorozatának első fináléjában. Ezt követte kisvártatva a második, a leány párosoké, amelyet követően Bak-Szabó Norina oldalán ismét a kecskeméti kislány emelhette magasra a győztesnek járó díszes serleget. A hírös városban élő, de edzéseit Szegeden végző játékos és a Top Sport SE színeiben szereplő fővárosi partnere 6:1, 6:4 arányban verte a Böröczky Emília (Fitt SE), Kardos Lora (Római TA) alkotta kettőst.

Bíró Melinda fiatalabb korában végigversenyezte a Play and Stay-viadalokat, s gyakran szerepelt neve a győztesek között. Ám a Nemzeti Edzésközpontban kedden aratott diadal mégiscsak más volt, mint az előbbiek. Az első, igazi korosztályos bajnoki cím még akkor is örökre emlékezetes marad, ha később továbbiak követik majd.

Bíró Melinda játékintelligenciája az egyik legnagyobb fegyvere Fotó: Zádor Péter /MTSZ

Bíró Melinda játékintelligenciája az egyik legnagyobb fegyvere  •  Fotó: Zádor Péter /MTSZ

– És még a hó is esik! – állapította meg örömmel a fiatal teniszező a díjátadót követően, amire edzője, Trója Tibor, a Gellért SE versenyzői csoportjának vezetője viccesen reagált: „Snowboardban is verhetetlen vagy, versenyt is nyertél!” Bíró Melinda gondolkodás nélkül javítja mestere tévedését: „Á, csak második lettem.” A jókedvű tréfálkozásra persze mindkettőjüknek meg volt az oka, a snowboardos hasonlat pedig sokat elárul a kecskeméti kislányról. Ki gondolná ugyanis, hogy a focipályán keresztül vezetett az útja a teniszhez, és hogy a mai napig szívesen áll be a fiúk közé játszani az órák közötti szünetekben.

– Kapus szoktam lenni, de nem azért, mert máshol nincs helyem, szeretek védeni – mondja Melinda, majd azt is elmeséli, hogy bátyja, Marci kezdett először focizni, s ezt látva olyan sokat nyaggatta anyukáját, hogy végül őt is beíratták. A nyári edzések során azonban meglátta a szomszédos teniszpályákon folyó edzéseket, és sportágat váltott. Egy héttel később testvére is követte őt.

– Öt és fél éves voltam, azóta játszom, a piros pálya volt a kedvencem. A Play and Stay-t követően nem éltem meg nehezen a váltást, hiszen Kecskeméten idősebb fiúkkal edzettem.

A kislány ügyességére hamar felfigyeltek, és két évvel ezelőtt olyan klubot kerestek számára a szülei, ahol fejlődését biztosítottnak látták. Így került Szegedre, ahol edzőn kívül hozzá illő edzőpartnereket is talált Major Stella és Kis Czakó Eszter személyében. Igaz, ők egy évvel idősebbek, vagyis 2006-os születésűek, ám az összhang így is tökéletes a fiatal lányok között.

– Nagyon jó csapat alakult ki nálunk, ez is biztosan hozzájárul Melinda fejlődéséhez – vélekedik Trója Tibor, s amikor tanítványa legerősebb fegyveréről kérdezzük, gondolkodás nélkül, egyetlen erényét emeli ki. – Fejben a legerősebb. Persze ügyes is, jó keze van, de mégiscsak azzal jobb a többieknél, hogy kiválóan lát a pályán, gyorsan megtalálja a szögeket, előre gondolkodik, tudja, milyen helyzetben mit kell ütni. Egyszóval igen magas a játékintelligencia-szintje. Most szeretnénk egy kicsit ráfeküdni a támadójáték erősítésére, fel kell gyorsulnia, hogy a nemzetközi mezőnnyel is felvehesse a lépést.

Az U12-es korosztály hazai bajnokaként pedig nem is lehet más célja mostantól, minthogy a világnak is megmutassa, mit is tud. Edzője, Trója Tibor a nemzetközi versenyekkel kapcsolatban azonban nagyon óvatosan nyilatkozik. A válogatott viadalokon kívül csupán néhány korosztályos Tennis Europe-tornát próbálnak majd meg, s azt is csupán azért, hogy szokja azok hangulatát.

– Most teniszezni kell rendesen megtanulnia, a győzelmekre még van ideje – jelenti ki a Gellért SE szakembere, jelezve ezzel, hogy tanítványával elsősorban hosszú távú tervei vannak. A megfelelő alapok elsajátítása számukra fontosabb a hirtelen jövő és éppoly hirtelen múló sikereknél. Korosztályában a hazai versenyeken persze mostantól  magyar bajnokként lép majd  pályára, és a szegedi klubnál is ő lesz az U12-es csapat elsőszámú játékosa, ami némi terhet is rakhat majd a kislány vállaira. Az ob-n mutatott teljesítménye alapján pedig nagy valószínűséggel ugyanez a szerep vár majd rá a válogatottban is, amelynek első megmérettetésére nem is kell sokáig várnunk, január végén Csehországban lép pályára a leánycsapat, a Winter Cup rakovniki selejtezőcsoportjában. S hogy mégsem lesz számára annyira ismeretlen a nemzetközi mezőny, arra a tavalyi, a Kinder Trophy mestersorozaton bemutatott bravúrja a legjobb bizonyíték. A Dél-Franciaországban megrendezett korosztályos döntőben második helyen végzett, csupán a Metro RSC kiválóságától, az egy évvel idősebb Molnár Kittitől szenvedett vereséget a fináléban.

– Melinda játékának a nemzetközi szinthez még fejlődnie kell – méri fel reálisan tanítványa esélyeit Trója Tibor. – Azért dolgozunk, hogy minél előbb és minél jobban megközelítse az európai korosztályos élvonal legjobbjait. Szerencsére nagyon jó edzeni vele, hatalmas lelkesedéssel végzi a dolgát, családja minden erejével mögötte áll, s a klub részéről mi is mindenben próbáljuk segíteni. Hetente egyszer pedig Budakalászon, az Omszk Park Tenisz Klubban Szávay Blanka foglalkozik vele.

Hiába, összefogás nélkül a tenisz megy a legkevésbé.

További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.09.16 13:00:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 2002-es vagy annál fiatalabb labdarúgók által alkotott magyar U21-es válogatott jövő ősszel kezdi meg a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezősorozatát; a Gera Zoltán vezette fiatalok vasárnaptól edzésekkel és felkészülési mérkőzésekkel készülnek.

2022.08.16 20:31:03

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Belvon Attila vezette U17-es labdarúgó-válogatott az izlandiak elleni 4–2-es győzelemmel kezdte a Telki-kupát.

2022.07.26 22:34:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Parádésan szerepeltek a magyar fiatalok a szlovákiai Besztercebányán zajló EYOF második versenynapján: a távolugró Rózsahegyi Bori, a kalapácsvető Szabados Ármin és a sprinter Deák Zalán aranya mellett még hat ígéret állhatott fel a dobogóra.

2022.07.08 20:10:04

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Az U20-as női kosárlabda-válogatott 13 pontos különbséggel kikapott a csehektől a soproni korosztályos Európa-bajnokság nyitányán. A csoportkör második fordulójában, szombaton a hollandok ellen javíthatnak a mieink.

2022.06.25 14:20:02

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Hidvégi Hunor, Nemes Réka és a Lugosi Gergely, Uhrin Dávid páros szállította a három magyar aranyérmet a Belgrádban zajló utánpótlás Európa-bajnokságon. Ezen kívül még két ezüst jutott a mieinknek az ezres döntőkben, mindez pedig az éremtáblázat élére repítette a csapatot.