B. Z. utanpotlassport.hu 2020.03.21 11:57 Frissítve: 2020.03.21 11:59

Öttusa: Erdős Rita nem lovagol a kényszerszüneten

A korosztályos Európa-bajnok, továbbá a tavalyi év legjobb U19-es leány öttusázójának választott Erdős Rita február végén megnyerte az U24-es országos bajnokságot, azonban a felnőttek között már nem bizonyíthatott – a kényszerpihenőben korlátozottak a lehetőségek, de a 17 éves versenyző folytatja a kemény munkát.

A tavalyi igen eseménydús és fordulatokkal teli éve után nagyszerű formában kezdett az idén a Trion SC 17 éves öttusázója, Erdős Rita, aztán mint mindenkinek, neki is megálljt parancsoltak a koronavírus-járvány miatti intézkedések. Egy éve ilyenkor bokasérüléssel bajlódott, ezért a korosztályos világversenyek válogatóin visszafogottabb teljesítményt nyújtott és, ha nyáron nem betegednek le többen is a válogatottból, akkor nem is indult volna el egyéniben a kaunasi U19-es Európa-bajnokságon. De elindult és fantasztikus versenyzéssel – akkor még némi meglepetésre – aranyérmet szerzett.

Erdős Rita a február végi ob-n egyéni csúcsot úszott Fotó: Buza Virág

Erdős Rita a február végi ob-n egyéni csúcsot úszott  •  Fotó: Buza Virág

Azt azonban, hogy a kontinensviadalt követően mire ment volna egyéniben korosztálya világbajnokságán, nem tudtuk meg, hiszen azon az eseményen már a válogatók eredményei alapján telt be a keret – ő váltóban indult Szófiában és azért ott is összejött egy ötödik hely Eszes Noémivel karöltve.

Év végén a szövetség megválasztotta az év legjobb U19-es leány versenyzőjének, az alapozást pedig nagy elánnal kezdte meg. És, hogy minden rendben zajlik a felkészülés során, azt igazolta a február végi, U24-es országos bajnokság, egyben első válogatóverseny is. Rita minden számban kimagasló teljesítményt nyújtott és a rutinos Simon Saroltát, valamint Gulyás Michelle-t megelőzve lett bajnok.

„A verseny előtt négy napig nem is edzettem, mert olyan beteg voltam, hogy csak otthon tudtam feküdni az ágyban – mondja a győztes. – Úgy álltam rajthoz, hogy lesz, ami lesz. Ezért picit meg is lepett, hogy szinte minden számban a legjobbamat sikerült hoznom. Egyéni rekordot úsztam, plusz tizenegyet vívtam, a lovaglást megnyertem és a kombizásommal is elégedett lehetek. Természetesen nagyon örültem az első helynek, vártam, hogy mire megyek a felnőtt országos bajnokságon, szívesen megnéztem volna magam. Múlt péntekre volt kiírva, azonban szerdán kaptuk a hírt, hogy már nem rendezik meg.”

Erdős Rita a kényszerszünetben nem vív, de keményen edz Fotó: Buza Virág

Erdős Rita a kényszerszünetben nem vív, de keményen edz  •  Fotó: Buza Virág


Az U19-es Eb-re és vb-re alapesetben négy válogatóversenyt rendez a szövetség, ebből a három legjobb eredményt veszi számításba, így mondhatni, Rita nagy lépést tett annak irányába, hogy most alanyi jogon vívja ki a tagságot. De miután minden halasztódik és felfüggesztésre kerül, nagy valószínűséggel a válogatási elveket felülvizsgálják, a világesemények időpontja pedig lóg a levegőben. A kényszerszünet senkinek sem jött jókor, de a versenyzők igyekeznek elfogadni a helyzetet.

„Délelőttönként sulizok az interneten keresztül
– avat be hétköznapjaiba a tizenegyedikes diák. – Bevallom, kicsit unalmas, mert jobban szeretem a társaságot és így sokkal kevesebbet is mozgok. Úszni és vívni nincs lehetőség, de szerencsére, még el tudok menni lovagolni Gyömrőre. És vagy onnan megyek el futni, vagy otthonról. Otthon lehet erősíteni, de a kertben a lövészetet is gyakorolhatom. Se a többiekhez, se magamhoz képest nem szeretnék lemaradni ebben a bizonytalan időszakban. Ameddig van lehetőség, addig ugyanúgy folytatom a kemény munkát.”

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.11.27 17:34:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Kocsis Evelin szalaggal rontott, aztán kiemelkedő buzogánygyakorlatával bejutott a ritmikus gimnasztikázók junior Eb-jének döntőjébe, melyben így három szerrel lesz érdekelt szombaton.

2020.10.25 16:41:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Az utánpótláskorú magyarok közül Özbas Szofi (63 kg) és Naji Dávid (60 kg) szerepelt legjobban a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs dzsúdó Grand Slam-versenyen; előbbi a harmadik, utóbbi pedig az ötödik helyen zárt.

2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.