Öttusa: egymás után érnek be a miskolci nevelőmunka gyümölcsei

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.01.22. 19:37
Címkék
A miskolci Swimming Pentathlon Club fiatal öttusázói, bár nincsenek sokan, rendre szállítják a kiváló eredményeket a hazai és a nemzetközi korosztályos versenyekről egyaránt.

A 2010-ben Fázold Henrik és felesége, Fázoldné Ecsédi Zsuzsanna által alapított, öttusára szakosodott miskolci Swimming Pentathlon Club életében igazán különleges az idei esztendő. Elsősorban azért, mert a kicsivel több mint egy évtizedes nevelőmunka legérettebb gyümölcse, a számos hazai és nemzetközi utánpótlássikert maga mögött tudó 21 éves válogatott versenyző, Guzi Blanka – az egyesületből elsőként – a felnőttkorosztályba lépett.Fázold Henrik és felesége, Fázoldné Ecsédi Zsuzsanna által alapított, öttusára szakosodott miskolci Swimming Pentathlon Club életében igazán különleges az idei esztendő. Elsősorban azért, mert a kicsivel több mint egy évtizedes nevelőmunka legérettebb gyümölcse, a számos hazai és nemzetközi utánpótlássikert maga mögött tudó 21 éves válogatott versenyző, Guzi Blanka – az egyesületből elsőként – a felnőttkorosztályba lépett.

Haraszin Linda (elől) és Kozma Réka kiemelkedő korosztályos eredményekkel büszkélkedhet Forrás: Swimming Pentathlon Club
Haraszin Linda (elől) és Kozma Réka kiemelkedő korosztályos eredményekkel büszkélkedhet Forrás: Swimming Pentathlon Club

Haraszin Linda (elől) és Kozma Réka kiemelkedő korosztályos eredményekkel büszkélkedhet  •  Forrás: Swimming Pentathlon Club

A nagyjából huszonöt ígérettel (a sors úgy hozta, hogy többnyire lányokkal) foglalkozó műhely azonban nem maradt korosztályos kiválóság nélkül. Persze, már az elmúlt évek során is látszott, hogy a kistokaji Guzinak méltó utódjai tűnnek fel Miskolcon, mindenesetre újra bizonyítottak a fiatalok az ősszel indult és januárban befejeződött korosztályos vb-válogatóversenyeken. A remeklő tinédzserek közül is kiemelkedik a mindössze 13 éves, már korosztályos laser run Európa- és világbajnok Haraszin Linda, aki az U17-esek között mind a négy válogatón a dobogóra állhatott (egyszer a legtetejére), és a csapatban U17-es világbajnok, 2005-ös születésű Kozma Réka is minden alkalommal jelezte, továbbra is az élmezőnyhöz tartozik. Ők ketten stabil tagjai lettek volna az eredetileg februárra kiírt egyiptomi utánpótlás-világbajnokságon résztvevő magyar keretnek, ám az eseményt végül a járványhelyzet miatt júliusra halasztotta a nemzetközi szövetség.

„Réka az eredmények alapján az U19-es korosztályban is elindulhatott volna a vébén, de a halasztás után végül nem kellett erről döntenünk – mondja Fázold Henrik szakosztályvezető. – Mi azért támogattuk volna, hogy fentebb versenyezzen, mert elsősorban az öttusára készítjük a fiatalokat. Nyárig újabb válogatók lesznek, meglátjuk, hogy azokon hogyan tudunk szerepelni.”

Az öttusát a fiatalok kéttusával (úszás és futás) kezdik, az U17-es korosztály háromtusázik (úszás és futással egybekötött lövészet, másnéven laser run), az U19-esek már vívnak is, és a junioroknál csatlakozik be a programba a lovaglás. Az elmúlt években azonban a laser run önálló életre kelt, és ebben a kombinált számban már az egészen kicsik részére is rendeznek versenyeket. Továbbá ez az a versenyszám, amelyben a 2007-ben született Haraszin Linda kiemelkedik a legtöbb kortársa közül.

„Amikor Linda elkezdte a lövészetet, fél évig a táblát sem találta el – folytatja nevetve a szakember. – Aztán szép lassan kezdett ráérezni, de ahogyan megérkezett a laser run, varázsütésre változott meg, és lőtt kiválóan. Persze, sokat gyakoroljuk, de emellett remek ösztöne is van hozzá. Igazából már két éve is hasonlóan jól lőtt, csak ma már a futás is egyre jobb megy neki. Az öttusa folyamatosan átalakul, és a laser run miatt már a hat-hét éves gyerekek is lövöldöznek. Tehát gyakorlatilag már ők is képesek a háromtusára. És ma már a vívást is hamarabb kezdik, mint három-négy évvel ezelőtt. Ha van mód, ezért is támogatom, hogy a fiataljaink magasabb korosztályokban versenyezzenek. A 2007-es születésű gyerekeink már lovagolnak. Igyekszünk, hogy minél hamarabb letegyék a lovasvizsgát.”

A miskolci egyesületben kiemelt edzői figyelmet kapnak a gyerekek Forrás: Swimming Pentathlon Club
A miskolci egyesületben kiemelt edzői figyelmet kapnak a gyerekek Forrás: Swimming Pentathlon Club

A miskolci egyesületben kiemelt edzői figyelmet kapnak a gyerekek  •  Forrás: Swimming Pentathlon Club

Az elmúlt hónapok során a klubból egyébként ketten is teljesítették a lovasképesítő vizsgát. Így immár Haraszin Gréta és Szabó Alexa hivatalosan is részt vehet Guzi Blanka mellett az öttusaversenyeken. Az egyesületben jelenleg hét sportoló van, aki legalább négytusázik. A többiek fiatalabbak. Mondhatni, övék a jövő. A jövő azonban változásokat is tartogat. Nemrégiben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság javaslatára kieséses rendszerű, 90 perces versenyszisztémát dolgozott ki a nemzetközi szövetség. A cél, hogy a sportág szórakoztatóbb, a nézők érdekében élvezhetőbb, a média számára eladhatóbb legyen. A 2024-es párizsi olimpián már ebben a formában tervezik megrendezni a versenyeket. Magyarország az ősszel az első ilyen lebonyolítású tesztviadalnak adott otthont. A nők között épp Guzi nyert. Fázold Henrik szerint az újítás nem hoz különösebben nagy változást a miskolci fiatalok felkészítésében.

„Igyekszünk felvenni a ritmust. Nálunk szerencsére az uszoda, a sportcsarnok és az atlétikai pálya is kétszáz méteres körön belül található. Délelőtt iskola van, így délután megyünk egyik helyről a másikra, és tudunk le négy óra alatt négy sportágat. Abban természetesen majd tapasztalatot kell szereznünk, hogy a versenyen miként lehet másfél óra alatt mindent megcsinálni. Sok szülő azt hiszi, az öttusa ötször annyi időt vesz igénybe, mintha valaki csak egy versenyszámra edzene. Ez nem így van, csupán sokkal változatosabb, mint sok sportág. Mi vidéki egyesület vagyunk, kevés gyerekkel, de én így szerettem volna kialakítani ezt az egészet, hogy a személyes kapcsolat napi szinten megmaradjon a versenyzőimmel. Így, hogy a nagy létszám miatt ne csak egy héten egyszer tudjak mélyebben beszélgetni néhányukkal. Pár éve még meglepődtek a környéken, hogy Miskolcon van öttusa, de Blankának is köszönhetően már egyre többen ismernek minket.”

Guzi Blanka sikereire és erényeire pedig az egyesület összes reménysége példaként tekint.

„Hogy valaki a felnőttkorosztályban is élversenyző maradhasson, ahhoz nemcsak tehetség, hanem óriási szorgalom is szükséges – vélekedik az edző. – Nem kell ezt túlmisztifikálni. Akinek megvan az alapképessége és nagyon akarja, az elérheti a célját. De mindenkiből nem lehet világbajnok, és az út, amelyet végig kell járni, sokszor nagyon rögös. Én arra próbálom a tanítványaimat ösztönözni, hogy legyen meg bennük a kitartás, igyekezzenek elviselni a szenvedéseket, és ha jó napot fogunk ki, talán még egy nagyon szép eredmény is összejöhet a végén.”

További korosztályos hírekÖTTUSÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik