Pór Károly utanpotlassport.hu 2019.11.19 10:27 Frissítve: 2019.11.19 10:44

Labdarúgás: tudatos folyamat a fiatalok beépítése Wales válogatottjába

Miközben a magyar labdarúgó-válogatottban az Eb-selejtezők során eddig csak egy utánpótláskorú játékos lépett pályára Szoboszlai Dominik személyében, a keddi ellenfél, Wales keretében négy fiatalt is találunk, akik közül a 19 éves Ethan Amapdu már stabil csapattagnak számít, de a többiek is egyre több lehetőséget kaphatnak.   

Az, hogy Wales válogatottja három éve Franciaországban Eb-elődöntőt játszhatott, nemcsak a világklasszissá érett Gareth Bale remeklésének volt köszönhető, hanem annak a folyamatnak is, amely évekkel ezelőtt kezdődött el az ország labdarúgásában, és amely a tinédzserkorú tehetségek fejlesztésén, a felnőttfutballba építésükön alapul.  Mint helyi kollégánktól, a több orgánumnak is dolgozó Mark Pitmantől megtudtuk, náluk az U-válogatottak valóban a felnőttválogatott előszobájának tekinthetők, az a céljuk, hogy felkészítsék a játékosokat arra, hogy a nemzeti csapatban helyt tudjanak állni, az utánpótlás-válogatottaknak közvetlen átjárást biztosítanak az első csapatba.

Ethan Ampadu (balra) 17 éves korában mutatkozott be a walesi válogatottban Forrás: Facebook/Ethan Ampadu

Ethan Ampadu (balra) 17 éves korában mutatkozott be a walesi válogatottban  •  Forrás: Facebook/Ethan Ampadu

„A fiataljaink beépítése a felnőttfutballba sikeres folyamat, ami már jóval Ryan Giggs tavalyi, szövetségi kapitányi kinevezése előtt megkezdődött – mondta megkeresésünkre a walesi szakíró. –  Arra épül, hogy a fiatalok, az U17-es korosztályos válogatottól kezdve, az U19-es és U21-es csapatban is ugyanabban a rendszerben készülnek, ugyanazt a futballfilozófiát képviselik a pályán, amelyet a felnőttcsapat is. Giggs már ezt a rendszert vette át.”

A rendszer folyománya például, hogy az elmúlt években a korosztályos válogatottakat U17-től U21-ig végigjáró Daniel James – kikerülve az utánpótláskorból – az Eb-selejtezőkre már a felnőtválogatottban is alapemberré nőtte ki magát, gólokkal, gólpasszokkal segíti a csapatot, és a válogatottal párhuzamosan klubszinten is előre lépett. A nyáron szerződtette a Swansea-ből a Manchester United, a szélső ebben az idényben mind a 12 fordulóban játszott a Premier League-ben, három gólt, két gólpasszt jegyzett. Említhetjük a másik szélsőt, a szintén 22 éves Harry Wilsont is, aki ugyancsak végigjárta a ranglétrát a korosztályos válogatottaknál és azóta 16 találkozón már a felnőttek között is szerepelt, a Liverpool utánpótlásából kikerülve kölcsönjátékosaként jelenleg a Bournemouthban futballozik, ebben az idényben 11 meccsen négy gólt szerzett a Premier League-ben.

Miközben a válogatott hátországában már látszanak azok a játékosok a sorban következő korosztályokból, akik ugyanezt az utat járhatják be. A nagy tehetségnek kikiáltott, 19 éves, védőként és védekező középpályásként is bevethető Ethan Ampadu 12-szer szerepelt a nagyválogatottban, eddig egy kivétellel Wales összes Eb-selejtezőjén játszott ebben a sorozatban, négyszer kezdőként. Rajta kívül a szintén 19 éves középpályás, Matt Smith (QPR) is kapott három meccset a selejtezőkön, a válogatottban összesen már hetet, a 20 éves Ben Woodburn (Oxford United) pedig tízet. A felsoroltak mindegyike szerepelt mindhárom korosztályos válogatottban, az U17-ben, az U19-ben és az U21-ben is, és annak ellenére számít rájuk Giggs a keretben, hogy a klubjukban nem mindig játszanak főszerepet, ráadásul Smith az angol másodosztályban, Woodburn pedig jelenleg a harmadosztályban futballozik.

Sőt, 18 éves Dylan Levitt a Manchester United U23-as keretének a tagja sosem játszott tétmeccsen felnőttek között.

„Levitt meghívása egyfajta jutalom, annak elismerése, hogy a korosztályos válogatottakban jó teljesítményt nyújtott. Másrészt Giggsnek nyilvánvalóan jó a kapcsolata korábbi klubjával, a Manchester Uniteddel, és tökéletesen képben van a játékos fejlődésével kapcsolatban. Nyilvánvaló, nem mindegyik fiatal áll készen a felnőttválogatottban való szereplésre, de a keretben olyan tapasztalatokat szerezhetnek, amelyek a fejlődésüket szolgálják. Ugyanakkor az olyan játékosok, mint Ethan Ampadu, Matt Smith, Daniel James vagy Harry Wilson már most fontos játékossá válhatnak a keret fiataljai közül” – fogalmazott Mark Pitman.

A Wales–Magyarország Európa-bajnoki selejtező 20.45-kor kezdődik Cardiffban, a mérkőzést az M4 Sport közvetíti.

Amit a magyar válogatottal összevetve tanulságként leszűrhetünk, hogy itthon kevés példát találunk a folyamatosságra, hogy valaki az U17-es, U19-es és U21-es válogatott után jutna el az első csapatig. Általában az figyelhető meg, hogy ha valaki fel is tűnik, és esetleg még ki is emelkedik valamelyik korosztályos csapatból, utána olykor évekre „eltűnik”. És vagy lesz belőle felnőttválogatott vagy nem. Mifelénk alighanem felháborodást is váltana ki, ha valaki csak jutalomból, felnőtt rutin nélkül vagy mondjuk harmadosztályú csapatból kerülne a keretbe. A walesieknél ez még a sorsdöntő selejtezők előtt is megtörténhet, mert a folyamatosságra épül a koncepciójuk, amit az aktuális szövetségi kapitánytól függetlenül össze tudnak egyeztetni a rövid távú célokkal.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.10.25 16:41:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Az utánpótláskorú magyarok közül Özbas Szofi (63 kg) és Naji Dávid (60 kg) szerepelt legjobban a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs dzsúdó Grand Slam-versenyen; előbbi a harmadik, utóbbi pedig az ötödik helyen zárt.

2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.