Kosár: Mezőfi Márk Pécsen és az U16-os válogatottban is remekel

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.02.06. 18:50
Címkék
Sokoldalú játékának köszönhetően a 15 éves Mezőfi Márkra az NKA Pécs kadét és junior kosárlabdacsapatában is alapemberként számítanak, emellett pedig a korosztályos Eb-re készülő, nemrégiben ORV-t nyerő U16-os válogatottnak szintén meghatározó játékosa.

A Zalaegerszegen nevelkedett Mezőfi Márkot egyre-másra érik a sikerek mióta másfél évvel ezelőtt a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémiára igazolt a ZTE-től. A 15 esztendős bedobó-erőcsatár első pécsi évadában tavaly tavasszal kadét országos bajnoki címet ünnepelhetett. A mostani szezonban a fiatal továbbra is a kadétkorosztályt erősíti, ugyanakkor töretlen fejlődésének köszönhetően a juniorok között is mind több játéklehetőséghez, és teljesítményével meg is hálálja – a pécsiek U18-as és az U16-os csapatát egyaránt irányító – Bojan Salatics vezetőedző bizalmát.Mezőfi Márkot egyre-másra érik a sikerek mióta másfél évvel ezelőtt a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémiára igazolt a ZTE-től. A 15 esztendős bedobó-erőcsatár első pécsi évadában tavaly tavasszal kadét országos bajnoki címet ünnepelhetett. A mostani szezonban a fiatal továbbra is a kadétkorosztályt erősíti, ugyanakkor töretlen fejlődésének köszönhetően a juniorok között is mind több játéklehetőséghez, és teljesítményével meg is hálálja – a pécsiek U18-as és az U16-os csapatát egyaránt irányító – Bojan Salatics vezetőedző bizalmát.

„Zalaegerszegen nőttem fel, ott is kezdtem el kosarazni, ugyanakkor sokáig dzsúdóztam is vele párhuzamosan. (Mi több, 2020-ban Zala megye legjobb serdülő fiú sportolójának is megválasztották, miután cselgáncsban országos diákolimpiai arany- és magyar bajnoki ezüstérmet szerzett – A szerk.)

Majd, amikor másfél-két évvel ezelőtt megkerestek a pécsiek, választanom kellett a kettő közül, és végül a kosárlabda mellett tettem le a voksom

– mondta Mezőfi az Utánpótlássportnak. – Az első pillanattól fogva vonzott a lehetőség, hogy a Rátgéber Akadémiára igazoljak, hiszen itt a körülmények és az edzői stáb terén is minden adott a fejlődéshez, és úgy érzem, amióta itt vagyok, rengeteget tudtam előrelépni. Ha ki kell emelnem valamit, akkor

a dobásban fejlődtem a legtöbbet,

de persze fizikailag is sokat erősödtem, valamint a játék többi elemében ugyancsak sikerült javulnom.”

A kadétbajnokságban 10,3 pontot, 10,5 lepattanót és 20,5-es VAL-mutatót átlagol meccsenként, míg az idősebbek mezőnyében 5,9 pontot, 7 lepattanót és 10,4-es teljesítményindexet tesz bele a közösbe.

A tavalyi bajnoki cím után az U16-osok között ismét nagy esélyünk lehet az aranyra,

ezúttal is kifejezetten erős csapatunk van. Az U18-as bajnokságban kicsit más a helyzet, ott jóval szorosabb az élmezőny, előreláthatólag ott több riválisunk lesz, de nyilván, szeretnénk a juniorok között is győzni. Még csak most kezdődött el a rájátszás mindkét korosztályban, szóval első körben ott szeretnénk minél előrébb végezni, majd igazán csak utána foglalkozunk az országos döntővel.”

Mezőfi Márk Forrás: NKA Pécs

Mezőfi remek játékára érthető módon Faragó Péter szövetségi edző is felfigyelt, és meghívta az U16-os válogatott keretébe, és a pécsiek ígérete a nemzeti csapatban szintúgy nem maradt adós a jó teljesítménnyel. December végén fontos szerepet vállalt

a szlovákiai Olimpiai Reménységek Versenyén veretlenül aranyérmet szerző válogatott sikerében.

Majd januárban a rangos görögországi felkészülési tornán is hasonlóan folytatták a mieink: mind a négy meccsüket megnyerték a görög klubcsapatokkal (Olympiakosz, PAOK, BC Peristeri, ASP Promitheas) szemben.

Két nagyon hasznos tornán vagyunk túl, és az pedig, hogy ilyen sikeresen abszolváltuk, külön öröm. Szerencsére villámgyorsan megtaláltuk az összhangot a srácokkal. Bízom benne, hogy márciusban a Szent István-kupán, illetve a nyári Európa-bajnokságon is legalább így, hanem még jobban folytatjuk.

A klubhoz képest nekem a válogatottban kicsit más a szerepem, mivel Pécsen elsősorban négyest játszom, míg a válogatottban eddig főleg hármas poszton számítottak rám, de igyekszem azon a poszton is megállni a helyemet.”

Faragó Péter így jellemezte a fiatalt a pécsiek honlapján.

„Márk az ORV alatt már bizonyságot tett arról, hogy milyen sokoldalú játékos. Szeretem, hogy jó versenyzőtípus, és mindig kész áll arra, hogy játsszon. Támadásban sokat fejlődött az utóbbi időben, mentálisan erős, valamint jó védő, aki képes fogni nála magasabb és alacsonyabb játékosokat is. Alapembere a mostani válogatottunknak, hosszabb távon is lehet rá számítani.”

(Kiemelt kép forrása: NKA Pécs)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik