Munkatársainktól utanpotlassport.hu 2021.01.08 08:57 Frissítve: 2021.01.13 14:25

Kik lehetnek az új év korosztályos eseményeinek magyar főszereplői?

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

A nemzetközi szövetségek eltérően kezelik a koronavírus-járvány okozta helyzetet, különbözőek a szabályok abban a tekintetben is, hogy kik vehetnek részt 2021 korosztályos viadalain. Vagyis: azok, akik kiöregedtek az előző évben, megkapják-e a búcsúlehetőséget az utánpótlásban, vagy anélkül kell a felnőttek közé lépniük?

A 18 éves puskás, Mészáros Eszter már 2019 májusában kvótát szerzett a tokiói játékokra Fotó: Tumbász Hédi

A 18 éves puskás, Mészáros Eszter már 2019 májusában kvótát szerzett a tokiói játékokra  •  Fotó: Tumbász Hédi

SPORTLÖVÉSZET

Az utánpótláskorú puskás és pisztolyos sportlövők már februárban világeseményen léphetnek lőállásba. A finnországi Lohjában tartandó 10 méteres Európa-bajnokságon a felnőttek és a juniorok külön mezőnyben szerepelnek, de olimpiai kvalifikációt csak a „nagyok” között lehet szerezni – ez pedig jó néhány fiatalt érint. Hogy a kivételes ígéretek közül – mint Bajos Gitta, Dénes Eszter, Fábián Sára, Hammerl Soma, Jákó Miriam vagy éppen Klenczner Márton – kinek adatik meg a lehetőség, hogy kvótáért lőjön, az a három válogatóverseny után derül ki. Az viszont biztos, hogy a 18 éves Mészáros Eszternek nem kell izgulnia, hiszen a puskás reménység már 2019 májusában kvótához jutott.

A juniorok 25 és 50 méteres kontinensviadalát májusban a horvátországi Eszéken rendezik, a korosztály világbajnokságának pedig szeptemberben Peru ad otthont. Ezeken az eseményeken már nem lehet ott az utóbbi évek egyik legsikeresebb korosztályos puskásversenyzője, a felnőttkorba lépő Pekler Zalán, aki 2020-ban a világcsúcsnál is jobb eredményt ért el 10 méteren.

TORNA

Az idén az utánpótláskorú tornászok számára a novemberben Kínában esedékes Gymnasiadén kívül nem rendeznek világeseményt, mivel a junior-világbajnokság és az EYOF is kikerült a naptárból. Ezért is volt fontos, hogy a magyar fiatalok szerekhez lépjenek a decemberi, mersini ifjúsági Európa-bajnokságon, hiszen ha nem így történik, akadhatott volna közülük olyan, akinek két utolsó korosztályos évében egyáltalán nem nyílik lehetősége világversenyen szerepelni. Így viszont bizonyíthatott mások mellett a felnőttkorba érkező 18 éves kiválóság, Balázs Krisztián is, aki az ifjúsági Eb-n nyújtón arany-, csapatban ezüst-, egyéni összetettben bronzéremmel köszönt el az utánpótlásévektől. Korábban volt már az ifjúsági olimpiáról egyéni ezüst- és bronzérme, az EYOF-ról és a junior-világbajnokságról harmadik helye, továbbá felállhatott a dobogó második fokára a 2018-as ifjúsági Eb-n is.

A 17 esztendős vegyesúszó, Kós Hubert tavaly berobbant a felnőttmezőnybe Fotó: Derencsényi István

A 17 esztendős vegyesúszó, Kós Hubert tavaly berobbant a felnőttmezőnybe  •  Fotó: Derencsényi István

ÚSZÁS

Sokan az utolsó nagy dobásukra készültek utánpótláskorúként 2020-ban: a junior-világbajnok Zombori Gábor, a junior Eb-érmes Hatházi Dóra és Mihályvári-Farkas Viktória egyaránt az első kontinensbajnoki címére hajtott, ám az aberdeeni viadal törlése nyomán az újévben ők már csak a felnőttek között bizonyíthatnak.

De a magyar úszósport erejét jelzi, hogy továbbra is lesz kire figyelni a korosztályos eseményeken. És nemcsak azokon… Kós Hubert, az UTE 17 éves, négyszeres EYOF-ezüstérmes vegyesspecialistája 200 méteren már az olimpiai A-szint birtokosaként készülhet a 2021-es eseményekre. A tavalyi eredményeit nézve nem túlzás kijelenteni, hogy berobbant a felnőttmezőnybe is, így a júliusi junior Európa-bajnokság mellett, a „nagyok” budapesti kontinensviadalán és Tokióban is számolni kell vele, ahogyan remélhetőleg további magyar fiatalokkal is.

A nyílt vízi úszók sem fognak unatkozni, hiszen a nyáron korosztályos Eb-t és vb-t is rendeznek nekik, az utóbbit ráadásul nem akárhol: a festői szépségű Seychelle-szigeteken.

VÍVÁS

A 2020-as poreci utánpótlás Európa-bajnokságon négy arany-, egy ezüst- és öt bronzérmet nyertek fiatal vívóink, a Salt Lake City-i junior- és kadét-világbajnokság viszont elmaradt, így csak tippelni lehet, mennyire lehetett volna sikeres a fiatalok éve. Azonban kétségtelen, a csapat nagyon erős maradt, hiszen a tavalyi Eb-n résztvevő ifjak többsége 2021-ben is utánpótláskorú: például a kontinensviadalon győztes junior fiú (Baaken Mátyás, Nagy Kristóf, Noseda Szabolcs, Rabb Krisztián) és leány (Battai Sugár, Keszei Kíra, Pótz-Nagy Fanni, Szűcs Luca) kardcsapat összes tagja. Hasonlóképpen bizonyíthat a junior leány párbajtőrözők idei eseményein az ötszörös kadét Eb-aranyérmes, kadétvilágbajnok Muhari Eszter és a Porecben egyéniben második Büki Lili is. Korosztályt váltott viszont az egyéni tőrözők között győztes Szemes Gergő, akinek ebben az esztendőben már a juniorok mezőnyében lesz dolga. 

Ne feledkezzünk meg a tokiói játékokról sem, amelyen akár három juniorért is szoríthatunk: a felnőtt-világranglista 11. helyezettje, Pusztai Liza, Battai Sugár és Muhari Eszter egyaránt versenyben maradt a Japánba szóló repülőjegyért.

AZ ÖSSZEÁLLÍTÁSUNK ELSŐ RÉSZÉT ITT OLVASHATJÁK.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.03.02 11:00:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A munka látszott, az alaphang megadva: az UTE 20 éves öttusázója, Gulyás Michelle nyerte a Peridot magyar nyílt fedett pályás versenyt.

2021.02.17 17:50:20

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Két korosztályos futballválogatottunk is felkészülési mérkőzést játszott szerdán: az U19-esek ikszeltek Horvátország ellen, az U17-esek vereséget szenvedtek a románoktól.

2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.