B. V. utanpotlassport.hu 2021.01.19 15:19 Frissítve: 2021.01.19 15:21

Kézilabda: hogyan alakul a külföldön játszó fiataljaink karrierje?

Több utánpótlás-válogatott kézilabdázónk külföldi élvonalbeli bajnokságban kezdte meg a 2020/21-es évadot; ki sikeresebben, ki kevésbé eredményesen.

Miközben a női kézilabda NB I a világ legerősebb bajnokságai közé tartozik a fiúutánpótlásban divattá vált a külföldre igazolás is. Az elmúlt években Szita Zoltán a lengyel Wisla Plockot, Máthé Dominik a norvég Elverumot, Borzas Uros pedig a francia Toulouse-t választotta – jelenleg is valamennyien a nemzetközi porondon szerepelnek klubjukkal.  

Ám rajtuk kívül még mindig utánpótláskorú – vagyis 2000. január 1. után született – játékosok is szerepelnek légiósként. Közülük az ősszel kétségkívül Ilics Zoran emelkedett ki. A Telekom Veszprém most már 19 éves jobbszélsője kölcsönbe került a Szitát is foglalkoztató Wisla Plockhoz, és kitűnően megállta a helyét gyakorlatilag az első pillanattól kezdve.  

Ilics Zoran Forrás: SPR Wisla Plock Facebook

Ilics Zoran  •  Forrás: SPR Wisla Plock Facebook

Amellett, hogy a lengyel bajnokságban termelte a gólokat, az EHF-kupa utódjaként indított EHF Európa Ligában is nagyszerű teljesítménnyel vétette észre magát: aosztrák Aon Fivers ellen háromszor, az orosz Csehovszki Medvegyi vendégeként ötször, Franciaországban, Toulouse-ban pedig szintén háromszor volt eredményes. Aztán az év végén mégis úgy döntött, hazatér a kölcsönjátékból.  

Decemberben korábbi klubtrénere, a juniorválogatott szövetségi edzőjeként a fejlődését továbbra is figyelemmel követő Sótonyi László így nyilatkozott róla honlapunknak:  

„Amióta ismerem, a koránál mindig érettebb játékot prezentált, örülök, hogy dolgoztam, illetve a válogatottnak köszönhetően a mai napig együtt dolgozhatok vele. Jó látni, hogy milyen szintre jutott, viszont fontos hozzátenni, még messze nem érte el a saját maximumát. Sokat segíthet neki, hogy a lengyel bajnokság mellett a nemzetközi porondon szerepel, bízom benne, hogy a juniorválogatottban is hasznosíthatjuk majd az ott megszerzett tapasztalatait.” 

Albek Anna Forrás: TuS Metzingen

Albek Anna  •  Forrás: TuS Metzingen

Az első szezonját kezdte Németországban az addig az osztrák élvonalbeli Graz színeiben szereplő Albek Anna. A TuS Metzingen 19 esztendős jobbátlövője több magyar élcsapatot utasított vissza jelenlegi klubja kedvéért, amelyben eddig tizenkét mérkőzésen tizenkét gólt szerzett, érdekesség, hogy hétmétereseit hibátlanul értékesíti (5/5).  

„Fiatal csapat vagyunk, ezért az első és legfontosabb, hogy minél jobban összeszokjunk és megértsük egymást a pályán. Persze azért minél több meccset szeretnénk nyerni, és a felsőházban végezni. Egyénileg pedig örülnék, ha sok játéklehetőséghez jutnék, így folyamatosan tudnék fejlődni és tapasztalatot szerezni” - nyilatkozta honlapunknak még szeptember végén Albek 

Szintén a Bundesligában szerepel a 20 éves, kétkezes átlövő Széles Ákos. A Leipzig játékosa többször is kerettag volt már a világ legerősebb bajnokságában, főleg az év vége felé, de az első gólja még várat magára.  

A BL-résztvevő ukrán Motor Zaporizzsja csapatában kezdte a 19 esztendős irányító, Menlyicsuk Viktor, viszont októberben egy évre kölcsönadták az ukránok az NB I-ben szereplő Komlónak: azóta hét találkozón kilenc gólt lőtt.  

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.02.17 17:50:20

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Két korosztályos futballválogatottunk is felkészülési mérkőzést játszott szerdán: az U19-esek ikszeltek Horvátország ellen, az U17-esek vereséget szenvedtek a románoktól.

2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.

2020.12.06 17:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.