Kézi: mindenre volt válasza az EYOF-on a serdülő leányválogatottnak

Vágólapra másolva!
2022.08.04. 09:00
Címkék
Története során másodszor nyerte meg az Európai ifjúsági olimpiai fesztivált a leány serdülő kézilabda-válogatott; a százszázalékos mérleggel győztes magyar csapat szövetségi edzőjét, Penszki Gergelyt kérdeztük.

Az öt évvel ezelőtti, győri játékok után az idén ismét megnyerte az EYOF-ot a leány kézilabdacsapat, amelyet ezúttal 2005-ös és 2006-os születésű játékosok alkottak. Penszki Gergely együttese a csoportkörben hibátlanul vette az akadályokat, az elődöntőben hosszabbításban múlta felül a norvégokat. majd a fináléban a csoportkörből már ismert dánokat győzte le négy góllal.Penszki Gergely együttese a csoportkörben hibátlanul vette az akadályokat, az elődöntőben hosszabbításban múlta felül a norvégokat. majd a fináléban a csoportkörből már ismert dánokat győzte le négy góllal.

Így ünnepelt a magyar csapat a győztes döntő után Fotó: Szalmás Péter/Magyarock
Így ünnepelt a magyar csapat a győztes döntő után Fotó: Szalmás Péter/Magyarock

Így ünnepelt a magyar csapat a győztes döntő után  •  Fotó: Szalmás Péter/Magyarock

„A szlovákok kicsit kilógtak a csoportunkból, a dán-román-magyar hármas viszont nagyon megizzasztotta egymást – kezdte az Utánpótlássportnak Penszki Gergely szövetségi edző. – A dánokat fordulatos mérkőzésen múltak felül, a románok pedig hét a hatos játékkal próbáltak meglepni minket, de jól reagáltunk rá. A folytatásban pedig kiderült, hogy az első négy mezőnye teljesen kiegyenlített: az elődöntőben a norvégok ellen nem csak a lányoknak, de személy szerint nekem is életem egyik legjobb meccse volt. Öt perccel a vége előtt még hárommal vezetett a rivális, aztán hosszabbításra mentettük a mérkőzést, amelyet 6–3-ra nyertünk meg. A döntőnek is beillő összecsapás után jött a valódi finálé a dánok ellen: változtattunk, a csoportkörben jól működő nyitott védekezést hatos falra cseréltük, ezzel megalapoztuk a sikert.”

A tréner elmondta, az első világversenyén szereplő csapat sikere nagy érzelmeket váltott ki a szurkolókból, a játékosokból és a stábtagokból egyaránt. Az pedig külön öröm, hogy ebben a társaságban is már most látszanak a kiemelkedő tehetségek.

„A korábbi korosztályokhoz hasonlóan a mi csapatunkban is megvannak az olyan kiemelkedő tehetségek, mint a jelenlegi ifiknél Simon Petra, az eggyel idősebbeknél Kajdon Blanka vagy Kukely Anna. Mindegyik együttesnél más tényezők határozzák meg az eredményességet, ezért nem érdemes összehasonlítani ezeket a generációkat. Képezzük a gyerekeket, hogy a későbbi korosztályban is sikeresek legyenek, ehhez pedig a klubedzők munkájára is szükség van, hiszen a szezon jelentős részében ők foglalkoznak a játékosokkal.”

A magyar leány kézilabda-válogatott eredményei a besztercebányai EYOF-on
Csoportkör: –Szlovákia 39–22, –Dánia 26–22, –Románia 37–30
Elődöntő: –Norvégia 36–33 – hosszabbítás után
Döntő: –Dánia 30–26

További korosztályos híreinkKÉZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik