Bruckner Vince utanpotlassport.hu 2022.01.10 16:59 Frissítve: 2022.01.15 16:54

Kajak-kenu: Kovács Katalin nem csak a nevét adja a nemzeti akadémiához

Decemberben ünnepelte az első születésnapját a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia, novemberben pedig a leendő, minden igényt kielégítő létesítmény alapkőletétele is megtörtént Sukorón. Ebből az alkalomból beszélgettünk a háromszoros olimpiai bajnok névadóval, az akadémia elnökével.

Amikor 2016 nyarán bejelentette a visszavonulását, világossá tette, hogy a sportág közelében szeretne maradni. Mi volt a cél? Már akkor álmodott a nemzeti kajak-kenu akadémiáról?

– Nem ilyen volumenben gondolkoztam. Abban biztos voltam, hogy mivel rengeteget kaptam a sportágamtól, szeretnék ebből legalább valamennyit visszaadni. Meghatározóak voltak azok az élmények, amit például gyerekkoromban a Spariban tapasztaltam. Jól éreztük magunkat és jó közösségben voltunk, ez szerintem nagyon fontos egy fiatal számára. Ez az érzés vezérelt, végül nagyobb dolog kerekedett belőle.

Kovács Katalin megtiszteltetésnek veszi, hogy névadóként tehet is az akadémia sikereiért Forrás: Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia

Kovács Katalin megtiszteltetésnek veszi, hogy névadóként tehet is az akadémia sikereiért  •  Forrás: Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia

Mindig is sportvezetőként képzelte el magát? Az edzősködésre nem is gondolt?

– Amikor befejeztem a pályafutásomat, tudtam, hogy nem szeretnék edző lenni, hiszen az hasonló életformát kíván, mint amilyen az élversenyzőké. És azért úgy éreztem, hogy húsz-huszonkét aktív év után nekem abból egy kicsit elég volt, szerettem volna minél több időt tölteni a családommal.

Az akadémia már túl is van az első évén. Melyek voltak az eddigi legfontosabb történések?

– Nemrégiben ünnepeltük az első születésnapunkat, hiszen 2020 decemberében kaptuk meg a működési engedélyt és a megfelelő forrásokat a kormánytól. Közben pedig a hazai szövetség is minden támogatást megadott, külön kiemelném Schmidt Gábort, az MKKSZ elnökét, aki egyedülálló támaszt nyújt nekünk az első lépéstől kezdve. Amikor korábban az akadémiáról gondolkoztam, azt hittem, a nulláról kell majd kezdenünk. De közben a Velencei-tavi Vízi Sportiskola ellehetetlenült, így ők is bekapcsolódtak a munkába, és 120-130 gyerekkel startoltunk. Most már tizenegy edzővel és még sok további szakemberrel dolgozunk, a versenyzők száma pedig a nyári táboroknak és az őszi toborzásunknak köszönhetően elérte a kétszázat. Úgy látom, mindenki büszke, hogy ennek a csapatnak a része. És persze motivált, hogy a lehető legjobb dolgok valósuljanak meg itt.

Novemberben tették le a sukorói létesítmény alapkövét Fotó: Földi Imre/Nemzeti Sport

Novemberben tették le a sukorói létesítmény alapkövét  •  Fotó: Földi Imre/Nemzeti Sport

Amikor elkészül a sukorói létesítmény, mit kínál majd az edzőknek, versenyzőknek?

– Magyarországon biztosan nincs, de még a világon is kevés hasonló ilyen edzésközpont létezik, ahol minden egy helyen megtalálható lesz. A legfontosabb talán, hogy a téli felkészülést is helyben meg tudjuk majd oldani. Azt gondolom, hogy mind a szülők, mind pedig a gyerekek számára nagyon vonzó lesz a létesítmény. Én fiatalon biztosan örültem volna, ha ilyen lehetőségek között edzhetek.

Az egyéni sportágak között az első nemzeti akadémiát kezdték építeni. Mi lehet a cél az előttünk álló években?

– Furcsa helyzetben vagyunk, mert bár novemberben elkezdődött az építkezés, még hiányzik az infrastruktúra. Ezért hasonló menetrend szerint készülünk, mint eddig, de persze próbálunk mindent megtenni, hogy a gyerekek a lehető legkorszerűbb körülmények között sportolhassanak már most is. Azt mondtam a kollégáknak, hogy nem kell kapkodunk, akkora kell készen lennünk, amikor már az akadémia is állni fog. Minden szakágban meg kell találnunk a megfelelő szakembereket, és bár nem alapvetően nem az volt a célunk, hogy más klubokból igazoljunk, nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a lány kajakos szakágból két olyan kiváló edző is minket választott, mint Gintl Andrea és Beé- Samu Andrea.

Már most a lehető legprofibb körülményeket próbálják megteremteni a fiataloknak Forrás: Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia

Már most a lehető legprofibb körülményeket próbálják megteremteni a fiataloknak  •  Forrás: Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia

Mit jelent Önnek, hogy a névadója ennek az akadémiának?

– Természetesen óriási büszkeséget, szerencsére többségében pozitív visszajelzéseket kaptam, hogy én lehetek majd az akadémia névadója. Pontosabban már az is vagyok. Na látja, időnként még mindig nem hiszem el… Nem kérdés, hatalmas megtiszteltetés ez számomra, az pedig még nagyobb, hogy nem csak a nevemet adom hozzá, hanem tehetek is a sikerekért! Hogy itt olyan rendszer álljon fel, amelyben hiszünk és a lehető legtöbbet kihozza a lehetőségeinkből.

További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.09.24 16:10:04

Utánpótlássport Munkatársunktól utanpotlassport.hu

A férfi junior kézilabda-válogatottat a nyáron világbajnoki ezüstéremhez segítő Sótonyi László részesült a második alkalommal kiírt Az év utánpótlásedzője díjban.

2023.09.15 23:20:02

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az U20-as női vízilabda-válogatott pazar játékkal győzte le a spanyolokat a coimbrai világbajnokság döntőjében, és először aranyérmes a korosztály vb-történetében!

2023.07.27 16:44:01

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A 18 éves gerelyhajító, Herczeg György magát is alaposan meglepte a felnőtt országos csúccsal, amelyet igyekszik a helyén kezelni.

2023.07.26 22:24:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A cselgáncsozók és az atléták is dupláztak a bronzérmeket tekintve a maribori EYOF harmadik napján, a legjobb magyar eredményt szerdán viszont egy úszó szállította: Kovács Botond második lett 200 méter vegyesen.

2023.07.18 22:14:01

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

A romániai junior leány kézilabda Európa-bajnokságot megnyerő magyar válogatott csapatkapitánya, a tornán MVP-címet kiérdemlő Simon Petra nyilatkozott az Utánpótlássportnak.