Cselgáncs: Özbas és Sipőcz is a kvótáért küzd a budapesti vb-n

H. B. utanpotlassport.huH. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.06.05. 08:54
Címkék
A nyolc utánpótláskorúval felálló magyar dzsúdóválogatott vasárnap megkezdi szereplését a budapesti felnőtt-világbajnokságon. A szakági szövetségi kapitányokat, Pánczél Gábort és Toncs Pétert kérdeztük a várakozásokról.

Június 6-án, vasárnap elindulnak a küzdelmek a cselgáncsozók budapesti felnőtt-világbajnokságán. A következő héten vasárnapig tartó viadalon a magyar csapatban mind a női, mind a férfi szakágban négy-négy korosztályos fiatalt indít a hazai szakvezetés. A férfiak között Tóth Benedek (81 kg), Sáfrány Péter (90 kg), Vég Zsombor (100 kg) és Sipőcz Richárd (+100 kg) került a keretbe, míg a nők mezőnyében Mamira Luca (48 kg), Kármán Andrea (57 kg), Özbas Szofi (63 kg) és Varga Brigitta (63 kg) képviselheti magyar színeket a fiatalok közül. Az előzetes esélyekről a két szakági szövetségi kapitánnyal, Pánczél Gáborral (férfi) és Toncs Péterrel (női) beszélgettünk.Tóth Benedek (81 kg), Sáfrány Péter (90 kg), Vég Zsombor (100 kg) és Sipőcz Richárd (+100 kg) került a keretbe, míg a nők mezőnyében Mamira Luca (48 kg), Kármán Andrea (57 kg), Özbas Szofi (63 kg) és Varga Brigitta (63 kg) képviselheti magyar színeket a fiatalok közül. Az előzetes esélyekről a két szakági szövetségi kapitánnyal, Pánczél Gáborral (férfi) és Toncs Péterrel (női) beszélgettünk.

„Erősen sorsolásfüggő, de egy-két győzelem benne lehet mind a négy fiatal versenyzőnk esetén kezdte szavait Pánczél. – Emellett mindannyian képviselnek olyan kvalitást, hogy az olimpiai kvalifikációs lista élmezőnyébe tartozókat is megszorongassák, akár megverjék. Talán Sipőcz Ricsinek lehet a legnagyobb esélye a jó szereplése, hiszen az ő súlycsoportjában a nagy nevek közül többen is távolmaradnak a vébétől a közelgő olimpia miatt. De természetesen neki sem lesz könnyű dolga, pláne hogy viszonylag régen versenyzett már. Tavasszal átesett a covid-fertőzésen, ami megviselte őt, ki kellett hagynia hosszabb időszakot, ez pedig még most is érződik némileg az állóképességén. Nehéz jóslásokba bocsátkozni, hogy az extrém versenyterhelés mit hozhat ki belőle, de remélhetőleg a hazai verseny hangulata pozitívan hat majd rá is, és közel a legjobbját tudja nyújtani. Ha sikerülne neki a dobogóra felállnia, azzal még az olimpiai kvótát is kiharcolhatná, ami hatalmas fegyvertény lehetne, de ehhez a csillagok ideális együttállása is kell.”

Forrás: MJSZ
Forrás: MJSZ

 •  Forrás: MJSZ

A fiatalok közül a 19 éves Vég aratta az egyetlen győzelmet az április, lisszaboni Eb-n.

„Zsombornak a zágrábi European Openen összeszedett vállsérülése mostanra rendbe jött, és az edzőtáborban is jó formát mutatott. Bár neki is fel van adva a lecke, mert a száz kilóban iszonyatosan sűrű a mezőny. Tóth Benedek és Sáfrány Péter kapcsán hasonló helyzet, szinte garantált, hogy mérkőzéseket nyernek, és túl jutnak az első körön, de azután a sorsoláson, illetve az ágrajzon rengeteg múlik, hogy mi jelentheti a végállomást.”

A nők mezőnyében szintén négy korosztályos magyar dzsúdós lép tatamira Budapesten. Közülük Özbas Szofi jelenleg olimpiai kvótát érő helyen áll, ám ezügyben a sorsdöntő viadal a most következő vébé lesz. A női kapitány felemás érzésekkel várja az ifjúsági olimpiai bajnok szereplését.

„Sajnos Szofit az elmúlt időszakban még az ág is húzza, hiszen a koronavírus-fertőzés után, illetve a hazai protokoll szerinti, kötelező hat hetes kihagyást követően bevizesedett a térde, ami szintén jelentősen megnehezítette a felkészülését. Mostanra nagyjából rendbe jött, és teljes értékű edzésmunkával készül a vébére. Stabil, jó szintet biztosan képes lesz hozni, de a többit nagyban befolyásolja a sorsolás. Elő szokott fordulni, hogy ilyen helyzetben teher nélkül versenyezhet az ember, és mégis extra eredmény jön ki belőle. Ha az elején szerezne néhány önbizalomnövelő győzelmet, akár lendületbe is jöhet. Bízunk benne, hogy a világranglistán mögötte lévők nem előzik meg egy kiemelkedő szerepléssel, ezáltal sikerül megtartani a mostani kvalifikációs pozíciót, mindez pedig ötkarikás játékokat érhet.”

Forrás: MJSZ
Forrás: MJSZ

 •  Forrás: MJSZ

Toncs Péter úgy véli, a másik három leány számára a felnőttvébé szereplés már egyértelműen a következő, párizsi olimpiai ciklus és a tapasztalatszerzés jegyében zajlik.

„Kármán Andrea, Varga Brigitta és Mamira Luca szereplése kapcsán nincs semmiféle elvárásunk az eredményekre vonatkozóan, így elsősorban a menedzselési szándékkal, és a hosszútávú fejlődésük érdekében indulnak. A hazai világverseny hatalmas sansz lehet mindannyiuknak; a mindössze 16 éves Luca remélhetőleg nem lesz megilletődve, és a benne rejlő potenciált a felnőttek között is megtudja mutatni.”

A VILÁGBAJNOKSÁG PROGRAMJA:
2021. június 6., vasárnap:Férfi 60 és női 48 kg
2021. június 7., hétfő:Férfi 66 és női 52 kg
2021. június 8., kedd:Férfi 73 és női 57 kg
2021. június 9., szerda:Férfi 81 és női 63 kg
2021. június 10., csütörtök:Férfi 90 és női 70 kg
2021. június 11., péntek:Férfi 100 és női 78 kg
2021. június 12., szombat:Férfi +100 és női +78 kg
2021. június 13., vasárnap:Vegyes csapatverseny
A MAGYAR VB-CSAPAT:
FÉRFIAK
73 KG:
Ungvári Miklós (Ceglédi VSE), Szabó Frigyes (UTE)
81 KG:Ungvári Attila (Ceglédi VSE), Tóth Benedek (MTK Budapest)
90 KG:Tóth Krisztián (MTK Budapest), Sáfrány Péter (Miskolci VSC)
100 KG:Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE), Vég Zsombor (Ceglédi VSE)
+100 KG:Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE)
Tartalékok: Gőz Roland (90 kg, MTK Budapest), Ohát Zalán (100 kg, Budaörsi SC), Vida András (60 kg, Győri AC), Naji Dávid (60 kg, Kaposvári JK)
NŐK
48 KG:
Csernoviczki Éva (Ippon Judo Tatabánya),Mamira Luca (Toto Sport)
52 KG:Pupp Réka (Atomerőmű SE)
57 KG:Karakas Hedvig (BHSE), Kármán Andrea (UTE)
63 KG:Özbas Szofi (Békés Megyei Kano JSE), Varga Brigitta (KSI SE)
70 KG:Gercsák Szabina (DVTK)
+78 KG:Szigetvári Mercédesz (Mogyi-Bajai JC)
Tartalékok: Salánki Evelin (78 kg, BHSE)

További korosztályos hírekCSELGÁNCSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik