H. B. utanpotlassport.hu 2022.06.23 19:07 Frissítve: 2022.06.23 19:30

Cselgáncs: három magyar érem a poreci ifjúsági Eb nyitányaként

Három magyar érem született az első versenynapon Porecben, az ifjúsági cselgáncsozók Európa-bajnokságán: Major Ádám (60 kg) a döntőig menetelt, és végül ezüstérmet szerzett, míg Kollár Sebestyén (50 kg) és Szeleczki Szabina (44 kg) a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Csütörtökön elrajtolt a horvátországi ifjúsági cselgáncs Európa-bajnokság, és a nyitó napon hat magyar versenyző lépett tatamira.

Major Ádám ezüstérmet szerzett a poreci ifjúsági Eb-n Forrás: EJU

Major Ádám ezüstérmet szerzett a poreci ifjúsági Eb-n  •  Forrás: EJU

A mieink közül Major Ádám (60 kg; Budapesti Honvéd) jutott a legmesszebb, végig kirobbanó formában küzdött, ezzel pedig bejutott a döntőbe. Az addig vezető úton – sorrendben – a horvát Fran Sedmak, a luxemburgi Lucas Trapp, a román Tudor Mosoi és a francia Kelvin Ray sem jelentett akadályt neki. A fináléban az azeri Nizami Imranov várt magyar fiúra. Imranov idén két korosztályos Európa-kupán (Fuengirola és Strasbourg) indult, mindkettőt megnyerte, míg Major Bukarestben állhatott a dobogó tetején.

Az azeri a döntőig valamennyi meccsét ipponnal nyerte, és az Eb-címért Major ellen ugyancsak igazolta kivételes képességeit – már az elején vazaris előnyre tett szert. Ezután Ádám is próbálkozott akciókkal, de egyiket sem tudta eredményesen befejezni. Végül bő másfél perccel a vége előtt Imranov ippon értékűen eldobta a magyar fiatalt, így lezárta a finálét. Major Ádám ezüstérmesként fejezte be a küzdelmeket.

Azonban a magyar válogatottból nem ő volt az egyetlen, aki a nyitó napon érmet akasztottak a nyakába. Kollár Sebestyén (Budapesti Honvéd) a tavalyi Eb-bronzérme után ezúttal az aranyra hajtott, és a végső sikerre jó eséllyel pályázott, hiszen 2022-ben három Európa-kupa-versenyen is diadalmaskodott.

Kollár Sebestyén (fehérben) bronzérmes lett a poreci ifjúsági Eb-n Forrás: EJU

Kollár Sebestyén (fehérben) bronzérmes lett a poreci ifjúsági Eb-n  •  Forrás: EJU

Kollár magabiztos sikerrel kezdett a brit Laurence Hill ellen. Majd hasonló folytatta az örmény Gor Szafariannal szemben, és bejutott a legjobb négy közé, ahol a francia Yahn Motoly Bongambe következett. A felek nemrég Bielsko Bialában találkoztak, az Európa-kupa-viadal döntőjében – akkor a francia nyert. Óriási csatát hozott a mostani mérkőzés is, négy perc alatt nem is tudták döntésre vinni a dolgot, így jöhetett a hosszabbítás. A „golden score" már több mint nyolc perce tartott, amikor Sebestyén begyűjtötte harmadik intését is, úgyhogy a francia lett a finalista.

A Honvéd tehetségének a grúz Luka Maiszuradzével kellett megküzdenie a harmadik helyért. Kollár Sebestyén végül sikeresen abszolválta bronzcsatát, és megszerezte a mieink második érmét.

A 44 kilósok vitézkedő Szeleczki Szabina (Ceglédi VSE) tavaly – Kollárhoz hasonlóan – szintúgy bronzérmes volt, ám akkor még a 40 kilósok mezőnyében állt rajthoz. Ezúttal nem indult jól a verseny a magyar lánynak: a legjobb 16 között kikapott a cseh Marketa Korcakovától, ugyanakkor a vigaszágon bizonyíthatott még.

Szeleczki Szabina bronzérmes a poreci ifjúsági Eb-n Forrás: EJU

Szeleczki Szabina bronzérmes a poreci ifjúsági Eb-n  •  Forrás: EJU

Szeleczki élt is második lehetőséggel: előbb a spanyol Marta Beorlegui Oses, majd az ukrán Anasztazija Szuperszon ellen is győzött, ezzel kiharcolta a bronzmeccset. Szabina a dobogóért felülmúlta az olasz Rebecca Valerianit, és bezsebelte a magyar válogatott harmadik medálját.

Galó Bence (50 kg; Óbudai JC) az első meccsén legyőzte a portugál Daniel Viegast a legjobb 32 között, majd a nyolcaddöntőben kikapott a svéd Alexander Marlovtól, így kiesett.

Vég Luca (48 kg; Ceglédi VSE) már a nyitó körben búcsúzott, ugyanis vereséget szenvedett az ukrán Julia Stefanyak ellen. A 48 kilós súlycsoport másik magyar indulója, Jüttner Janka (Diósdi DSE) a legjobb 32 között megverte a görög Maria Eleni Goguát, majd a következő fordulóban alulmaradt a tavalyi bronzérmes Wiktoria Slazokkal szemben. Ezután Jüttner a vigaszágon folytathatta, ahol nem bírt az olasz Sofia Mazzolával, ezzel véget ért számára az Eb.

Az egy ezüst és két bronzzal a mieink a hatodik helyen állnak az éremtáblázaton az első nap után.

A részletes eredmények ITT megtekinthetők.

A további program:
Június 24., péntek
10:00:
 fiú 66 és 73 kg, leány 52, 57 és 63 kg
16:00: bronzmérkőzések és döntők
Június 25., szombat
10:00: 
fiú 81, 90 és +90 kg, leány 70 és +70 kg
16:00: bronzmérkőzések és döntők
Június 26., vasárnap
10:00: 
vegyes csapatverseny
16:00: bronzmérkőzések és döntők
A magyar indulók:
Fiúk:
50 kg: Kollár Sebestyén (Budapesti Honvéd SE), Galó Bence (Óbudai JC); 60 kg: Major Ádám (Budapesti Honvéd SE); 73 kg: Eichmüller Gergő (Ceglédi VSE); 90 kg: Kenderesi Péter (Pécsi VSK), Bötös Noel (MTK Budapest); +90 kg: Dobos Levente (Ledényi JI), Balogh János (Rákosvidéke Hajtós DSE).
Lányok:
44 kg: 
Szeleczki Szabina (Ceglédi VSE); 48 kg: Vég Luca (Ceglédi VSE), Jüttner Janka (Diósdi DSE); 52 kg: Igaz Laura (Budapesti Honvéd SE); 57 kg: Bognár Inez (Budapesti Honvéd SE); 63 kg: Botzheim Bodza (Ledényi JI); +70 kg: Perlaki Hanna (Ceglédi VSE).

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.06.25 14:20:02

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Hidvégi Hunor, Nemes Réka és a Lugosi Gergely, Uhrin Dávid páros szállította a három magyar aranyérmet a Belgrádban zajló utánpótlás Európa-bajnokságon. Ezen kívül még két ezüst jutott a mieinknek az ezres döntőkben, mindez pedig az éremtáblázat élére repítette a csapatot.

2022.02.20 20:12:03

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az U20-as atléták között Gálpál Zsombor és Keszthelyi Luca, az U18-as mezőnyben Trenka Ádám, valamint Kriszt Sarolta nyerte a fedett pályás összetett bajnokságot.

2022.02.06 09:02:02

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Csaknem két hónap után játszott újra a férfi NB I-ben a Nemzeti Kézilabda Akadémia, amely ezúttal több játékosát nélkülözve nem volt képes a bravúrra a Gyöngyös ellen.

2022.02.01 15:02:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves válogatott alpesi síelő, Trunk Tamás a több hazai élsportolóval is kapcsolatban álló The Path Sports Managementtel kötött együttműködési megállapodást.

2022.01.20 15:55:01

Utánpótlássport N. D. utanpotlassport.hu

Csütörtök délelőtt hirdették ki a pekingi téli olimpián részt vevő magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott keretét, amelybe a 19 éves Nógrádi Bence is bekerült.