Cselgáncs: Eljöhetne már az aranyözön – Vég Zsombor

H. B. utanpotlassport.huH. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.11.28. 08:53
Címkék
A hazai utánpótláskorú dzsúdósok közül a ceglédiek 20 éves versenyzője, Vég Zsombor volt az egyik legsikeresebb az idén: a junior és az U23-as Európa-bajnokságon is ezüstérmet szerzett, és a junior-vb-n csupán a koronavírus-fertőzés állította meg az idei éremtermés gyarapításában.

Vég Zsombor rendre bizonyít a különböző korosztályos világversenyeken, mit több a Ceglédi VSE 20 éves cselgáncsozója általában érmeket is nyer ezeken az eseményeken. Ami a 2021-es esztendőben sem volt másképp, hiszen a juniorok és az U23-asok kontinensviadalán is a második helyen végzett a 100 kilósok versenyében.Vég Zsombor rendre bizonyít a különböző korosztályos világversenyeken, mit több a Ceglédi VSE 20 éves cselgáncsozója általában érmeket is nyer ezeken az eseményeken. Ami a 2021-es esztendőben sem volt másképp, hiszen a juniorok és az U23-asok kontinensviadalán is a második helyen végzett a 100 kilósok versenyében.

Vég Zsombor (fehérben) Fotó: Horváth György / MJSZ
Vég Zsombor (fehérben) Fotó: Horváth György / MJSZ

Vég Zsombor (fehérben)  •  Fotó: Horváth György / MJSZ

„Összességében jó évet zártam. Ha az utánpótlás-világversenyeken mutatott teljesítményemet nézem, akkor azzal kifejezetten elégedett lehetek, hiszen a két Eb-ezüstérem mindenképpen szép eredmény, viszont a felnőttesemények kapcsán maradt bennem némi hiányérzet, ugyanis az Eb-n előnyből kaptam ki a második körben az esélyesebb azeri ellen. Ott összejöhetett volna akár a komoly bravúr is, míg a budapesti felnőttvébén negyven másodperc után kikaptam az első meccsemen, ami akkor nyilván, nagy csalódás volt, de ez bármikor előfordulhat a mi sportágunkban, nem szabad az ilyeneken túl sokat agyalni. Annyi biztos, hogy a felnőttben még tapasztalatot kell gyűjtenem, így ezekből a nagy versenyekből is csak épülök hosszú távon"– fogalmazott Vég az Utánpótlássportnak.

Zsombornak a 2021-es éve a hullámvölgyek és a hullámhegyek váltakozásáról szólt.

Vég Zsombor (kékben) látványos akciók után szerzett ezüstérmet a budapesti U23-as Eb-n Fotó: Horváth György / MJSZ
Vég Zsombor (kékben) látványos akciók után szerzett ezüstérmet a budapesti U23-as Eb-n Fotó: Horváth György / MJSZ

Vég Zsombor (kékben) látványos akciók után szerzett ezüstérmet a budapesti U23-as Eb-n  •  Fotó: Horváth György / MJSZ

„A budapesti felnőttvébé után nyáron kicsit szétestem a fejben, illetve a formám sem volt az igazi, így az első junior Európa-kupa állomáson még Szarajevóban nagyon nem találtam magam, két vesztes mérkőzéssel kellett haza jönnöm, ami rendkívül szokatlan, rossz érzés volt– mesélte Zsombor.– Ezt követően viszont elindult a nyerő széria, hiszen Prágában és Udinében is nyertem, és a junior Eb-n is összejött a jó szereplés, második lettem. Persze, a döntő alakulhatott volna jobban, de ezzel együtt is kirobbanó formában utaztam ki ezután októberben Olbiába a juniorvébére, ahol a verseny előtt közvetlenül, már a helyszínen produkáltam pozitív koronavírustesztet, emiatt nem indulhattam, pedig az éremre nagy eséllyel pályázhattam volna ott is. Mindenképpen ez a legfájóbb momentuma az évnek, mivel utolsó éves juniorként nagyon szerettem volnabizonyítani, hogy nemcsak európai, hanem világszinten is ott vagyok a legjobbak között."

Ráadásul a karanténszabályok nagyjából két hétre az olaszországi korosztályos világbajnokság helyszínén ragadt. Majd miután egészségügyileg mindent rendben találták nála, jöhetett az U23-as Európa-bajnokság a Ludovika Arénában.

Vég Zsombor (kékben) Fotó: Horváth György / MJSZ
Vég Zsombor (kékben) Fotó: Horváth György / MJSZ

Vég Zsombor (kékben)  •  Fotó: Horváth György / MJSZ

„A történtek miatt kettőzött erővel vágtam neki a hazai U23-as Eb-nek, és szerencsére sikerült megmutatni, hogy mire vagyok képes valójában. Ahogy egy évvel korábban Porecben eljutottam a döntőig, ezt megismételtem itthon is, és a döntőben éppen az újdonsült junior-világbajnok grúzzal küzdhettem meg. A vezetést is megszereztem, de a nap végére már kicsit tompábbnak éreztem magam, a mérkőzés második felében sajnos fölém nőtt az ellenfelem. A covid miatti kihagyás után a szőnyegbiztonságom az egész napos versenyzés vége felé nem volt már az igazi. Kicsit bosszantott az újabb ezüst, immáron a harmadik ez nekem Eb-kről, plusz korábban bronzérmeket is szereztem. Kezdem azt érezni, hogy igazán eljöhetne már az aranyözön. Mondjuk, az elmúlt években lépcsőzetesen lépdelek felfelé a dobogón a világversenyeken, így remélem jövőre már az arany is összejön végre."

Az áhított elsőséget az esztendő utolsó viadalán, a felnőttek országos bajnokságán elérte, ezzel karrierje első bajnoki címét szerezte a „nagyok" között.

„A következő évben szeretnék szintet lépni a nemzetközi felnőttmezőnyben. A legboldogabb akkor lennék, ha az Eb-n már eltudnék csípni egy pontszerző helyet."

További korosztályos hírekCSELGÁNCSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik