H. B. utanpotlassport.hu 2021.11.28 08:53 Frissítve: 2021.12.03 17:05

Cselgáncs: Eljöhetne már az aranyözön – Vég Zsombor

A hazai utánpótláskorú dzsúdósok közül a ceglédiek 20 éves versenyzője, Vég Zsombor volt az egyik legsikeresebb az idén: a junior és az U23-as Európa-bajnokságon is ezüstérmet szerzett, és a junior-vb-n csupán a koronavírus-fertőzés állította meg az idei éremtermés gyarapításában.

Vég Zsombor rendre bizonyít a különböző korosztályos világversenyeken, mit több a Ceglédi VSE 20 éves cselgáncsozója általában érmeket is nyer ezeken az eseményeken. Ami a 2021-es esztendőben sem volt másképp, hiszen a juniorok és az U23-asok kontinensviadalán is a második helyen végzett a 100 kilósok versenyében.

Vég Zsombor (fehérben) Fotó: Horváth György / MJSZ

Vég Zsombor (fehérben)  •  Fotó: Horváth György / MJSZ

„Összességében jó évet zártam. Ha az utánpótlás-világversenyeken mutatott teljesítményemet nézem, akkor azzal kifejezetten elégedett lehetek, hiszen a két Eb-ezüstérem mindenképpen szép eredmény, viszont a felnőttesemények kapcsán maradt bennem némi hiányérzet, ugyanis az Eb-n előnyből kaptam ki a második körben az esélyesebb azeri ellen. Ott összejöhetett volna akár a komoly bravúr is, míg a budapesti felnőttvébén negyven másodperc után kikaptam az első meccsemen, ami akkor nyilván, nagy csalódás volt, de ez bármikor előfordulhat a mi sportágunkban, nem szabad az ilyeneken túl sokat agyalni. Annyi biztos, hogy a felnőttben még tapasztalatot kell gyűjtenem, így ezekből a nagy versenyekből is csak épülök hosszú távon" – fogalmazott Vég az Utánpótlássportnak.

Zsombornak a 2021-es éve a hullámvölgyek és a hullámhegyek váltakozásáról szólt.

Vég Zsombor (kékben) látványos akciók után szerzett ezüstérmet a budapesti U23-as Eb-n Fotó: Horváth György / MJSZ

Vég Zsombor (kékben) látványos akciók után szerzett ezüstérmet a budapesti U23-as Eb-n  •  Fotó: Horváth György / MJSZ

„A budapesti felnőttvébé után nyáron kicsit szétestem a fejben, illetve a formám sem volt az igazi, így az első junior Európa-kupa állomáson még Szarajevóban nagyon nem találtam magam, két vesztes mérkőzéssel kellett haza jönnöm, ami rendkívül szokatlan, rossz érzés volt – mesélte Zsombor. – Ezt követően viszont elindult a nyerő széria, hiszen Prágában és Udinében is nyertem, és a junior Eb-n is összejött a jó szereplés, második lettem. Persze, a döntő alakulhatott volna jobban, de ezzel együtt is kirobbanó formában utaztam ki ezután októberben Olbiába a juniorvébére, ahol a verseny előtt közvetlenül, már a helyszínen produkáltam pozitív koronavírustesztet, emiatt nem indulhattam, pedig az éremre nagy eséllyel pályázhattam volna ott is. Mindenképpen ez a legfájóbb momentuma az évnek, mivel utolsó éves juniorként nagyon szerettem volna bizonyítani, hogy nemcsak európai, hanem világszinten is ott vagyok a legjobbak között."

Ráadásul a karanténszabályok nagyjából két hétre az olaszországi korosztályos világbajnokság helyszínén ragadt. Majd miután egészségügyileg mindent rendben találták nála, jöhetett az U23-as Európa-bajnokság a Ludovika Arénában.

Vég Zsombor (kékben) Fotó: Horváth György / MJSZ

Vég Zsombor (kékben)  •  Fotó: Horváth György / MJSZ

„A történtek miatt kettőzött erővel vágtam neki a hazai U23-as Eb-nek, és szerencsére sikerült megmutatni, hogy mire vagyok képes valójában. Ahogy egy évvel korábban Porecben eljutottam a döntőig, ezt megismételtem itthon is, és a döntőben éppen az újdonsült junior-világbajnok grúzzal küzdhettem meg. A vezetést is megszereztem, de a nap végére már kicsit tompábbnak éreztem magam, a mérkőzés második felében sajnos fölém nőtt az ellenfelem. A covid miatti kihagyás után a szőnyegbiztonságom az egész napos versenyzés vége felé nem volt már az igazi. Kicsit bosszantott az újabb ezüst, immáron a harmadik ez nekem Eb-kről, plusz korábban bronzérmeket is szereztem. Kezdem azt érezni, hogy igazán eljöhetne már az aranyözön. Mondjuk, az elmúlt években lépcsőzetesen lépdelek felfelé a dobogón a világversenyeken, így remélem jövőre már az arany is összejön végre."

Az áhított elsőséget az esztendő utolsó viadalán, a felnőttek országos bajnokságán elérte, ezzel karrierje első bajnoki címét szerezte a „nagyok" között.

„A következő évben szeretnék szintet lépni a nemzetközi felnőttmezőnyben. A legboldogabb akkor lennék, ha az Eb-n már eltudnék csípni egy pontszerző helyet."

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.01.20 15:55:01

Utánpótlássport N. D. utanpotlassport.hu

Csütörtök délelőtt hirdették ki a pekingi téli olimpián részt vevő magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott keretét, amelybe a 19 éves Nógrádi Bence is bekerült.

2021.09.08 09:12:01

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nehéz lenne belekötni az utánpótláskorú kézilabdás lányok nyári teljesítményébe: az U19-es és az U17-es Európa-bajnokságot is megnyerték. A sikerekről az MKSZ utánpótlás-fejlesztési igazgatóját, Zsiga Gyulát kérdeztük.

2021.07.16 21:39:57

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Az utolsó tizenöt percben leiskolázta a svédeket a magyar junior kézilabda-válogatott.

2021.06.30 08:33:13

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Mészáros Eszter még 18 évesen megszerezte az első világkupa-aranyérmeit Eszéken: az olimpiára készülő sportlövő a légpuskások között egyéniben és Péni Istvánnal vegyes csapatban is nyert.

2021.06.23 18:44:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az MTK Budapest 18 éves karatékája, Ilankovic Aleksandra elégedetten és boldogan eleveníti fel, hogy nemrégiben nagyon közel járt az olimpiai kvótaszerzéshez Párizsban.