H. B. utanpotlassport.hu 2022.08.15 09:01 Frissítve: 2022.08.15 09:11

Cselgáncs: egy ezüstérem és négy pontszerző hely a junior-vb-n

A magyar cselgáncsozók Sáfrány Péter révén egy ezüstéremmel, valamint két-két ötödik és hetedik helyezéssel zárták az Ecuadorban rendezett junior-vb-t. A férfiválogatott szövetségi edzője, Horváth László értékelte a fiatalok szereplését.

A magyar küldöttség nyolc versenyzővel indult útnak az ecuadori Guayaquilbe, a múlt héten rendezett junior cselgáncs-világbajnokság helyszínére. A viadal előtt Horváth László, a férfi- és Radics Attila a női válogatott szövetségi edzője egy érmet és egy pontszerző helyet fogalmazott meg célként, és a fiatalok szállították is az eredményeket. Sőt: ami a helyezéseket illeti, felülmúlták az elvárásokat.

Sáfrány Péter ezüstérmet nyert a 90 kilósok között a junior-világbajnokságon Forrás: IJF

Sáfrány Péter ezüstérmet nyert a 90 kilósok között a junior-világbajnokságon  •  Forrás: IJF

A dobogós helyezésről Sáfrány Péter gondoskodott, aki címvédőként és első kiemeltként vághatott neki a 90 kilósok versenyének. A Miskolci VSC 20 éves dzsúdósa a tavalyi vb-hez hasonlóan most sem állt meg a döntőig, az aranycsatában azonban nem bírt az üzbég Mamatrakhimovval, így ezúttal ezüstérmet nyert. De szomorkodásra nem volt oka, hiszen az előző évi, olbiai aranya után félévet kihagyott fejsérülés miatt, és a nemzetközi porondra csak júliusban tért vissza: a paksi junior Európa-kupa-versenyen harmadik lett.

Sáfrány mellett Szegedi Dániel (73 kg, Budaörsi SC) és Keller Rebeka (52 kg, Ippon Judo SE Tatabánya) is közel állt az éremszerzéshez, mindketten szépen meneteltek az elődöntőig, ám a döntőbe jutásért, illetve a bronzmeccsen is kikaptak, minek nyomán az ötödik helyen végeztek, míg Gombás Bálint (66 kg, Óbudai JC) és Kőszegi Rebeka Rita (48 kg, Budapesti Honvéd) hetedikként zárt. Ezzel a mieink egy ezüsttel és négy pontszerző hellyel fejezték be a vb-t, a nemzetek összesített rangsorában a 13. helyen.

„Abszolút elégedett vagyok a versenyzőinkkel, minden tőlük telhetőt megtettek – kezdte összegzését Horváth László az Utánpótlássportnak. – Mindannyiukról elmondható, hogy most szerepeltek először Európán kívül rendezett versenyen, így a hosszú utazás sokat kivett a srácokból, illetve az akklimatizálódás is időt vett igénybe. Mindez azonban a versenyeken már cseppet sem látszott rajtuk, remekül helytálltak. Bár a sorsolás sokszor nem volt kegyes hozzánk, hiszen Sáfrány például japán ellenfelet kapott az első meccsén, de végül vele is elbírt nagy csatában, majd a döntőig vezetett az útja. Péter ezüstérme hatalmas teljesítmény, különösen a hosszú kihagyása fényében, ugyanis fél évig egyáltalán nem dzsúdózhatott, és csak a nyár elején kezdte el a minőségi edzésmunkát. Azt kicsit sajnálom, hogy az éremmeccsekből mindhármat elbuktuk, ezért maradt bennem némi hiányérzet, de az összkép egyértelműen pozitív.”

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.09.16 13:00:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 2002-es vagy annál fiatalabb labdarúgók által alkotott magyar U21-es válogatott jövő ősszel kezdi meg a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezősorozatát; a Gera Zoltán vezette fiatalok vasárnaptól edzésekkel és felkészülési mérkőzésekkel készülnek.

2022.08.16 20:31:03

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Belvon Attila vezette U17-es labdarúgó-válogatott az izlandiak elleni 4–2-es győzelemmel kezdte a Telki-kupát.

2022.07.26 22:34:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Parádésan szerepeltek a magyar fiatalok a szlovákiai Besztercebányán zajló EYOF második versenynapján: a távolugró Rózsahegyi Bori, a kalapácsvető Szabados Ármin és a sprinter Deák Zalán aranya mellett még hat ígéret állhatott fel a dobogóra.

2022.07.08 20:10:04

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Az U20-as női kosárlabda-válogatott 13 pontos különbséggel kikapott a csehektől a soproni korosztályos Európa-bajnokság nyitányán. A csoportkör második fordulójában, szombaton a hollandok ellen javíthatnak a mieink.

2022.06.25 14:20:02

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Hidvégi Hunor, Nemes Réka és a Lugosi Gergely, Uhrin Dávid páros szállította a három magyar aranyérmet a Belgrádban zajló utánpótlás Európa-bajnokságon. Ezen kívül még két ezüst jutott a mieinknek az ezres döntőkben, mindez pedig az éremtáblázat élére repítette a csapatot.