Cselgáncs: egy ezüstérem és négy pontszerző hely a junior-vb-n

H. B. utanpotlassport.huH. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.08.15. 09:01
Címkék
A magyar cselgáncsozók Sáfrány Péter révén egy ezüstéremmel, valamint két-két ötödik és hetedik helyezéssel zárták az Ecuadorban rendezett junior-vb-t. A férfiválogatott szövetségi edzője, Horváth László értékelte a fiatalok szereplését.

A magyar küldöttség nyolc versenyzővel indult útnak az ecuadori Guayaquilbe, a múlt héten rendezett junior cselgáncs-világbajnokság helyszínére. A viadal előtt Horváth László, a férfi- és Radics Attila a női válogatott szövetségi edzője egy érmet és egy pontszerző helyet fogalmazott meg célként, és a fiatalok szállították is az eredményeket. Sőt: ami a helyezéseket illeti, felülmúlták az elvárásokat.Horváth László, a férfi- és Radics Attila a női válogatott szövetségi edzője egy érmet és egy pontszerző helyet fogalmazott meg célként, és a fiatalok szállították is az eredményeket. Sőt: ami a helyezéseket illeti, felülmúlták az elvárásokat.

Sáfrány Péter ezüstérmet nyert a 90 kilósok között a junior-világbajnokságon Forrás: IJF
Sáfrány Péter ezüstérmet nyert a 90 kilósok között a junior-világbajnokságon Forrás: IJF

Sáfrány Péter ezüstérmet nyert a 90 kilósok között a junior-világbajnokságon  •  Forrás: IJF

A dobogós helyezésről Sáfrány Péter gondoskodott, aki címvédőként és első kiemeltként vághatott neki a 90 kilósok versenyének. A Miskolci VSC 20 éves dzsúdósa a tavalyi vb-hez hasonlóan most sem állt meg a döntőig, az aranycsatában azonban nem bírt az üzbég Mamatrakhimovval, így ezúttal ezüstérmet nyert. De szomorkodásra nem volt oka, hiszen az előző évi, olbiai aranya után félévet kihagyott fejsérülés miatt, és a nemzetközi porondra csak júliusban tért vissza: a paksi junior Európa-kupa-versenyen harmadik lett.

Sáfrány mellett Szegedi Dániel (73 kg, Budaörsi SC) és Keller Rebeka (52 kg, Ippon Judo SE Tatabánya) is közel állt az éremszerzéshez, mindketten szépen meneteltek az elődöntőig, ám a döntőbe jutásért, illetve a bronzmeccsen is kikaptak, minek nyomán az ötödik helyen végeztek, míg Gombás Bálint (66 kg, Óbudai JC) és Kőszegi Rebeka Rita (48 kg, Budapesti Honvéd) hetedikként zárt. Ezzel a mieink egy ezüsttel és négy pontszerző hellyel fejezték be a vb-t, a nemzetek összesített rangsorában a 13. helyen.

„Abszolút elégedett vagyok a versenyzőinkkel, minden tőlük telhetőt megtettek – kezdte összegzését Horváth László az Utánpótlássportnak. – Mindannyiukról elmondható, hogy most szerepeltek először Európán kívül rendezett versenyen, így a hosszú utazás sokat kivett a srácokból, illetve az akklimatizálódás is időt vett igénybe. Mindez azonban a versenyeken már cseppet sem látszott rajtuk, remekül helytálltak. Bár a sorsolás sokszor nem volt kegyes hozzánk, hiszen Sáfrány például japán ellenfelet kapott az első meccsén, de végül vele is elbírt nagy csatában, majd a döntőig vezetett az útja. Péter ezüstérme hatalmas teljesítmény, különösen a hosszú kihagyása fényében, ugyanis fél évig egyáltalán nem dzsúdózhatott, és csak a nyár elején kezdte el a minőségi edzésmunkát. Azt kicsit sajnálom, hogy az éremmeccsekből mindhármat elbuktuk, ezért maradt bennem némi hiányérzet, de az összkép egyértelműen pozitív.”

További korosztályos hírekCSELGÁNCSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik