Birkózás: Kuramagomedov bronzéremért küzdhet az U23-as vb-n

Krasznai Bence utanpotlassport.huKrasznai Bence utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.10.29. 19:37
Címkék
Az Oroszországból nemrégiben honosított Kuramagomedov Murad (74 kg) egészen az elődöntőig menetelt az U23-as birkózó világbajnokság második, szabadfogású versenynapján, a Ludovika Arénában. Ott azonban már nem bírt az irániak fiatal kiválóságával, Mohammad Nohidilarimivel, így szerdán a bronzéremért léphet szőnyegre. A vigaszágon folytathatja a viadalt a még junior Budai-Kovács Marcell (61 kg), így érte is szoríthatunk a folytatásban.

A második versenynap új reményeket hozott szabadfogású birkózóinknak a budapesti U23-as világbajnokságon. Ahogyan már hétfőn megírtuk, a nyitányon ötből öt magyar búcsúzott a megméretéstől: alegtovább az Erzsébeti SMTK Ukrajnából honosított kiválósága, Asarin Roman (65 kg) jutott, aki szép skalpokat gyűjtve menetelt a nyolc közé, ahol a kirgizek junior Ázsia-bajnoki ezüstérmese, Ernazar Akmatalijev állította meg. Akmatalijev végül nem jutott döntőbe, így Asarinnak véget ért a viadal. Ahogyan már hétfőn megírtuk, a nyitányon ötből öt magyar búcsúzott a megméretéstől: alegtovább az Erzsébeti SMTK Ukrajnából honosított kiválósága, Asarin Roman (65 kg) jutott, aki szép skalpokat gyűjtve menetelt a nyolc közé, ahol a kirgizek junior Ázsia-bajnoki ezüstérmese, Ernazar Akmatalijev állította meg. Akmatalijev végül nem jutott döntőbe, így Asarinnak véget ért a viadal.

Az U23-as szabadfogású válogatott vezetőedzője, Gulevszkij Konsztantyina helyszínen elmondta, hogy Asarin nem volt jó állapotban, sokat fogyott, és nem sikerült jól„visszatöltenie”, emiatt nem birkózott a tőle megszokott energiával.

De térjünk vissza a keddre...

 

Kuramagomedov Murad (pirosban) bronzérmes lehet a budapesti U23-as világbajnokságon Forrás: UWW
Kuramagomedov Murad (pirosban) bronzérmes lehet a budapesti U23-as világbajnokságon Forrás: UWW

Kuramagomedov Murad (pirosban) bronzérmes lehet a budapesti U23-as világbajnokságon • Forrás: UWW

 

Kuramagomedov Murad (74 kg) elkápráztatta a Ludovika Arénába kilátogatókat gyorsaságával és a technikai repertoárjának tökéletes kibontakoztatásával. A nyolcaddöntőben az egyiptomiak kétszeres junior Afrika-bajnokával, Szami Musztafával mérte össze tudását, ám a párharc idejekorán véget ért: Murad négy perc alatt technikai tussal verte ellenfelét (10−0). A következő kör tétje már az elődöntőbe jutás volt. Ehhez a román Zurab Kapraevet kellet legyőzni. Kuramagomedovnak ez sem okozott különösebb gondot, taktikus birkózással nyert 5−1-re.

Biztató előjelekkel vághatott az elődöntőnek is, hiszen a nála jóval fiatalabb, egyben esélytelenebbiránival, a 19 esztendős junior-világbajnoki hetedik Mohammad Nohidilarimival nézett farkasszemet.

A vezetőedző is derűlátóan nyilatkozott a mérkőzés előtt:

„Fiatal az iráni srác, Muradnak meg kell oldania. Jó az előérzetem. Úgy vélem, ha ugyanúgy birkózik, mint délelőtt, világbajnok lehet szerdán.”

Kuramagomedov jól kezdte a párharcot; levitte Nohidilarimit (2−0), ám az egyenlítő mögé kerülés rögvest érkezett zónaszéli helyzetből (2−2′). A szünetre iráni előnnyel vonulhattak le a felek, miutánriválisa kitolta Muradot egy pontért (2−3).

A magyarok nem hagytak fel a szurkolással, folyamatosan buzdították a Tatabányai SC sportolóját, bízva a fordításban.

A második felvonásra összekapta magát Kuramagomedov, és úgy indított, ahogyan az első menetben: lábra támadásból kétpontos levitelt hajtott végre (4−3). Csakhogy Nohidilarimi ebbe nem törődött bele, kétszer vitte le egymás után a magyart, majd mögé is került, így 9−4-gyel ő ment tovább, Murad pedig a vigaszág győztesére vár a bronzcsatában szerdán, az esti programban.

„Azt hiszem, elfáradt a második menetre. Elképesztően erős volt ez az iráni fiú, jobban bírta a csatát. Holnapra összeszedjük Muradot, és meg sem állunk a bronzéremig!”− értékelt közvetlenül az ütközet után Bánkuti Zsolt, az U23-as szabadfogású válogatott edzője.

 

Budai-Kovács Marcell (kékben) a vigaszágon folytathatja Forrás: UWW
Budai-Kovács Marcell (kékben) a vigaszágon folytathatja Forrás: UWW

Budai-Kovács Marcell (kékben) a vigaszágon folytathatja • Forrás: UWW

 

Kadét Európa- és világbajnoki bronzérmesünk, a még juniorkorú Budai-Kovács Marcell (61 kg) a vigaszágon folytathatja a küzdelmet. Marcell a nyolcaddöntőben kapott ki a kadét Ázsia-bajnoktól, Ravinder Ravindertől technikai tussal (12−1). Az indiai nem akármilyen utat járt be a fináléig: legyőzte a felnőtt orosz bajnokság idei bronzérmesét, Gyinyiszlam Tahtarovot, majd az örmények kiválóságánál, Artak Harutjunjannál is jobbnak bizonyult.

„Nem foglalkozom azzal, ki jön velem szemben, mindenkihez úgy állok oda, hogy le akarom győzni. Jóval idősebbek és erősebbek a riválisaim, de úgy megyek fel a szőnyegre, hogy ezt a hátrányt szívvel kompenzálom. Az orosz srác elég sokat fogyott, láttam, hogy az indiai nem vert el engem jobban, mint őt, ez meghozta az önbizalmam. Meglátjuk, mit hoz a holnap”− tekintett előre bizakodón Budai-Kovács.

A junior Európa-bajnoki ezüst-, világbajnoki bronzérmes Szurovszki Patrik (86 kg) az első mérkőzésén diadalt aratott a fehérorosz Arkadzi Pahaszijan felett, de a következő körben a felnőtt Ázsia-bajnoki harmadik, a tavalyi U23-as vb bronzérmese, a mongol Ganhujag Ganbatar jobbnak bizonyult nála.

U23-as Európa-bajnoki ezüstérmesünk, Tóth Bendegúz a selejtezőben a spanyol Alejandro Canada Pancorbo fölé kerekedett, ám a junior-vb második kubaival, Younger Bastida Pomaresszel már nem bírt.

A junior Európa-bajnoki harmadik Nagy Mihály (125 kg) elveszítette az első mérkőzését az U23-as Eb-n második ukránJurij Idzinszkijjel szemben.

Egyik magyar legyőzője sem jutott döntőbe, tehát Szurovszki Patrik, Tóth Bendegúz és Nagy Mihály egyaránt búcsúzott a világbajnokságtól.

U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST, LUDOVIKA ARÉNA
Szabadfogás, 2. programcsomag
A magyar szereplők
61 kg (20 induló): Budai-Kovács Marcell (Csepeli BC),74 kg (24 induló): Kuramagomedov Murad (Tatabányai SC),86 kg (26 induló): Szurovszki Patrik (Budapesti Honvéd SE),92 kg (24 induló): Tóth Bendegúz (ESMTK),125 kg (21 induló): Nagy Mihály (Sziget SC)
Selejtező
86 kg:Szurovszki Patrik–Arkadzi Pahaszijan (fehérorosz) 8−3
92 kg:Tóth Bendegúz–Alejandro Canada Pancorbo (spanyol) 4−1
125 kg:Jurij Idzinszkij (ukrán)−Nagy Mihály 8-6
Nyolcaddöntő
61 kg:Ravinder Ravinder (indiai)−Budai-Kovács Marcell 12−1
74 kg:Kuramagomedov Murad – Szami Musztafa (egyiptomi) 10−0
86 kg:Ganhujag Ganbatar (mongol)−Szurovszki Patrik 10−0
92 kg:Tóth Bendegúz−Erhan Yaylaci (török) 10−6
Negyeddöntő
74 kg: Kuramagomedov Murad−Zurab Kapraev (román) 5−1
92 kg: Younger Bastida Pomares (kubai)−Tóth Bendegúz 13−2
Elődöntő
74 kg: Mohammad Nohidilarimi (iráni)−Kuramagomedov Murad 9−4

Amit eddig az U23-as világbajnokságról írtunk
Hétfőn kezdődik az U23-as világbajnokság a Ludovika Arénában
Öt szabadfogású magyar búcsúzott

További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik