Birkózás: hétfőn startol a szófiai U20-as világbajnokság

UP-info utanpotlassport.huUP-info utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.08.14. 09:08
Címkék
Tizenhét magyar indulóval – köztük öt idei Eb-érmessel – a mezőnyben hétfőn megkezdődik az U20-as birkózó-világbajnokság Szófiában. A szabadfogásúak küzdelmeivel rajtol a program.

Augusztus 15. és 21. között a bolgár főváros, Szófia ad otthont az idei U20-as (korábbi nevén junior) birkózó-világbajnokságnak. A magyar válogatott négy szabadfogású, öt kötöttfogású és nyolc női versenyzővel vesz részt az eseményen.

Tösmagi Attila (kékben) az U20-as Eb-cím után a vb-aranyra is nagy eséllyel pályázik Szófiában Forrás: UWW
Tösmagi Attila (kékben) az U20-as Eb-cím után a vb-aranyra is nagy eséllyel pályázik Szófiában Forrás: UWW

Tösmagi Attila (kékben) az U20-as Eb-cím után a vb-aranyra is nagy eséllyel pályázik Szófiában  •  Forrás: UWW

A tavalyi, ufai vb-n egy bronzéremmel zártak a mieink, amely a kötöttfogásúTösmagi Attilanevéhez fűződött a 72 kilósok között, aki akkor– elsőéves juniorként– bronzérmes lett. Az ESMTK-KIMBA kiválósága ezúttal is ott lesz a korosztályos világbajnokság mezőnyében, ám most már U20-as Európa-bajnokként, ugyanis másfél hónappal ezelőtt Rómában aranyérmet ünnepelhetett, és jövő héten Szófiában is legnagyobb favoritok közé tartozik, ami a végső sikert illeti. Ugyanakkor az Eb óta korántsem volt ideális a felkészülése, betegség hátráltatta az edzésmunkáját.

Aszintén pesterzsébeti, nehézsúlyúBazsó Adolfaz Eb-ezüstje után a vb-n is lehet esélye a dobogós helyezésre, azonban ezúttal nyilvánjóval nehezebb dolga lesz, mint az olasz fővárosban.

Emellett a magyar lányok is vérmes reményekkel utazhatnak Bulgáriába, hiszen közülük hárman is éremmel tértek hazaa római kontinensviadalról. A még kadétkorúNyikos Veronika(Dunaújvárosi KSE-KIMBA) arany-,Elekes Enikő(Kőbánya SC-KIMBA) ezüst-, mígBorsos Viktória(Kispest NSI-KIMBA) bronzérmet nyert az Eb-n, és mindannyian ott lesznek a mostani világbajnokságon is.

A szabadfogásúak versenyében az U17-es vb-bronzérmesGombos Alex(65 kg; FTC-KIMBA) sérülés miatt az Eb után a vb-t is kihagyja, valamint a korosztályos Eb-bronzérmesGellén Milán(125 kg; ESMTK) ugyancsaksérült, és távolmarad a vb-től. Így a mieink közül elsősorbanNagy Marcell(70 kg;Csepel TC-KIMBA) okozhat pozitív meglepést, mint ahogyan azt júliusban Rómában is tette, ahol az ötödik helyen végzett. Egyedüli magyarként Nagy már hétfőn szőnyegre lép.

Bácsi Péter szakmai igazgató úgy nyilatkozotta magyar szövetség honlapján, hogy haa teljes csapat három érmet nyerne, azzal mindenképpen elégedett lenne.

U20-AS VILÁGBAJNOKSÁG, SZÓFIA
A magyar válogatott programja:
Szabadfogás
Hétfő-kedd.57 kg: nincs magyar induló,65 kg: nincs magyar induló,70 kg:Nagy Marcell (Csepel TC-KIMBA),79 kg:nincs magyar induló,97 kg:nincs magyar induló.
Kedd-szerda.61 kg: nincs magyar induló,74 kg:Nemes Bálint (Haladás-KIMBA), 86 kg:Hajduch Nándor (Szarvasi BE),92 kg: Angyal Krisztián (Csepeli BC),125 kg: nincs magyar induló.
Női birkózás
Szerda-csütörtök.50 kg: nincs magyar induló,55 kg:Szenttamási Róza (Csepel TC-KIMBA),59 kg:Borsos Viktória (Kispest NSI-KIMBA),68 kg: nincs magyar induló,76 kg:Nyikos Veronika (Dunaújvárosi KSE-KIMBA).
Csütörtök-péntek.53 kg:Matyi Vivien (ESMTK-KIMBA),57 kg:Béres Adrienn (BHSE),62 kg: Soliman Yasmine (PEAC-KIMBA),65 kg:Elekes Enikő (Kőbánya SC-KIMBA),72 kg:Virág Zsófia (Soltvadkerti TE-KIMBA).
Kötöttfogás
Péntek-szombat.55 kg: nincs magyar induló,63 kg: Mányik Dávid (ESMTK-KIMBA),77 kg:Zurai Rajmund (DVTK),87 kg: nincs magyar induló, 130 kg:Bazsó Adolf (ESMTK).
Szombat-vasárnap.60 kg: nincs magyar induló,67 kg:Takács Zsolt (ESMTK-KIMBA),72 kg:Tösmagi Attila (ESMTK-KIMBA),82 kg: nincs magyar induló,97 kg: nincs magyar induló.

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik