Jégkorong: Kercsó Árpád új birodalmat épít a Fradiban

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.04. 09:00
Címkék
Mondhatni, hazatért a Ferencvárosba Kercsó Árpád, hogy négy évtizedes edzői pályafutásában új fejezetet kezdjen. A magyar jégkorong emblematikus alakja már erdélyi tinédzserként is rajongott a zöld-fehérekért, februárban pedig lehetősége nyílt, hogy az alapoktól indulva elkezdje felépíteni a klub jégkorong-utánpótlását. Nem lesz egyszerű dolga.

Majer Dániel Kercsó Árpád, a legendás székely jégkorongedző februártól a Ferencváros utánpótlásáért felel. A Magyar Jégkorong Hírességek Csarnokának tagja az ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémiát hagyta ott szeretett klubjáért, új kihívást keresve. Nyugodtan kijelenthetjük: megtalálta.Majer Dániel Kercsó Árpád, a legendás székely jégkorongedző februártól a Ferencváros utánpótlásáért felel. A Magyar Jégkorong Hírességek Csarnokának tagja az ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémiát hagyta ott szeretett klubjáért, új kihívást keresve. Nyugodtan kijelenthetjük: megtalálta.

Hazajött a zöld-fehérekhez Forrás: lokal.hu
Hazajött a zöld-fehérekhez Forrás: lokal.hu

Hazajött a zöld-fehérekhez  •  Forrás: lokal.hu

„Fradistaként az élet ajándékának tekintem Hudák Gábor szakmai igazgató hívását. A feladat nagyon testhezálló, nagy örömmel jöttem, és remélem, hogy a Ferencváros utánpótlásának felépítésében legalább olyan sikeres lehetek, mint a korábbi klubjaimban – lelkesedik Árpád, akiről eddig is köztudott volt, hogy a zöld-fehérekért dobog a szíve. – Teljesen véletlenül lettem fradista, bár az biztosan közrejátszott, hogy a Pesten élő nagybátyám is az volt. Azt sem tudom, hány éves lehettem, mikor hallottam a rádióban: Albert lő, gól, Mátrai becsúszik. Aztán tizennégy esztendősen eljöttem Budapestre, a nagybátyámmal jártunk meccsre, edzésre, egyszerűen imádtam a Fradit. Emlékszem, ha például este a barátaimmal elmentem focizni, a Petőfi rádióban pedig adtak tíz percet a Ferencváros hokimeccséről, képes voltam hazamenni, vagy akár el sem mentem a haverokkal.”

Innen tehát a kötődés, amely végigkísérte az idén éppen negyven éves edzői pályáján is. Dolgozott Dunaújvárosban, ahol a zöld-fehérek nagy ellenfeleként sokszor fájt ugyan a szíve szeretett csapatáért, de profiként természetesen nyerni akart. Ezután megfordult Zalaegerszegen, a Budapest Starsban, legutóbb pedig az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia felépítésében segédkezett. És hogy miért váltott azon túl, hogy fradiszív dobog benne? „Először is a jelenlegi helyzetet össze sem lehet hasonlítani azzal, ami Fehérváron fogadott. Ott gyakorlatilag minden rendelkezésre állt, a gyerekeket kellett felhozni olyan szintre, amilyennek ma is ismerjük az ottani színvonalat. Az utolsó időkben már nem elégített ki az a munka, a Ferencvárosban új kihívások várnak rám, hiszen mindent szinte a nulláról kell felépítenünk. Sokszor voltam már ilyen helyzetben, mindenhol nagy lelkesedéssel fogtam neki az építkezésnek, és sikerült elérni a kitűzött célokat.”

A jelek szerint a 68 esztendős mesternek a körülmények is a kezére játszhatnak, az FTC ugyanis saját jégkorongcsarnokot épít. Az utánpótlása jelenleg, mondhatni, sehol sincs (ezt Kercsó is elismeri), a létesítménnyel azonban rohamos fejlődésnek indulhat. „Vannak ügyes gyerekek, minden korosztályban akad legalább egy-kettő, van, amelyikben több is, de az még nem csapat. Őket kell felépíteni, és attól kezdve, hogy beindul a nagyüzem – tehát én döntöm el, hogy ki mikor edz, nem kell másra tekintettel lenni – talán még többen csatlakoznak, hiszen a szülőknek is az a céljuk, hogy az egyik legjobb helyre vigyék a gyereküket.”

Elhivatottság, tehetség, karizma. Kercsó szerint többek között ezek a tulajdonságok tesznek valakit jó edzővé, ugyanakkor hangsúlyozza: ezt a szakmát nem lehet tanulni, ha valakinek nincs érzéke hozzá, abból nem lesz jó edző. Képezi magát a mai napig, de mint mondja, ahhoz képesség kell, hogy a gyerekek elsőre elhiggyék, amit mond. „Aki neveléssel foglalkozik, nincs ideje mindent kétszer elmondani. Ha következetes vagy, s amikor kell, akkor dicsérsz, és fordítva, közben pedig szereted a gyereket, és ő ezt tudja, lehet eredményt elérni. Rengeteg munkával persze.”

Jó pedagógusnak lenni azért még nem elég, a jégkoronghoz sem árt érteni. „Az én módszerem megelőzte a koromat. Régebb rájöttem arra, hogy a csapatjáték csak akkor lesz olyan, mint mondjuk a Xavi, Iniesta, Messi féle Barcelonának volt, ha tudatos játékra nevelem a gyerekeket. Az én játékosaim gondolkodva hokiznak, fejben nincs náluk jobb. Szerintem valahol ez is a sikereim titka.”

Egyéb korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik