Kosárlabda: veretlenül menetelnek az NKA Pécs utánpótlás fiúcsapatai

H. B. utanpotlassport.huH. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.11.28. 20:36
Címkék
Több mint két hónapja tart már az évad, az NKA Pécs csapatai azonban még mindig százszázalékos mérleggel állnak az utánpótlás fiú kosárlabda-bajnokságokban. A mecsekiek öt együttese (négy korosztályban) összesen már 38 megnyert meccsnél jár sorozatban. Zalay Zoltán sportigazgatót kérdeztük a nem mindennapi sikerszéria kapcsán.

Néhány hete írtunk arról, hogy fennállása ötéves évfordulóját ünnepelte a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia. Rátgéber László, a kiemelt utánpótlás-nevelőműhely szakmai és stratégiai igazgatója akkor így fogalmazott az Utánpótlássportnak:Néhány hete írtunk arról, hogy fennállása ötéves évfordulóját ünnepelte a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia. Rátgéber László, a kiemelt utánpótlás-nevelőműhely szakmai és stratégiai igazgatója akkor így fogalmazott az Utánpótlássportnak:

„A gyerekek esetében a mosoly a legfontosabb, akadémiai szinten pedig már azt kell nézni, hogy ki hány játékost nevel ki. Az eredményjelző tábla az utánpótlásban ezért becsapós.

Nyilván győzelemre kell tanítani a fiatalokat, de ennek elérése érdekében nem szabad olyan stratégiákat használni, amelyek gátolják a fejlődésüket.

Kijelenthetjük, hogy a győztes mentalitásra nevelés egész jól megy a pécsieknek, ha egy pillantást veszünk a korosztályos fiúbajnokságok aktuális állására. Az U20-as bajnokságban az NKA kilencből kilenc meccset megnyerve vezeti a tabellát. Ugyanakkor a többi korosztályban is hasonló a helyzet: az U18-asok között 8/0-ás, az U16-osok mezőnyében 8/0-ás (A-csapat) és 7/0-ás (B-csapat, U15-ös) mérleggel állnak, valamint az U14-esek is hibátlanok hat mérkőzést követően.

„Természetesen örömteli ránézni az egyes bajnokságok tabellájára,

de a szezon előtt nem ebben gondoltunk, nem ezt tűztük ki célul, hanem azt, hogy fejlődjünk önmagunkhoz képest

– mondta Zalay Zoltán sportigazgató az Utánpótlássportnak. – Nyilván nem bánkódunk, de ahogyan profi szinten mondani szokták: ősszel nem lehet bajnokságot nyerni, az aranyérem sorsa mindig tavasszal dől el. Visszatérve a lényegre: hazai szinten ugyan hibátlanok vagyunk, de árnyaltabb a kép ennél, hiszen a csapatainkat folyamatosan versenyeztetjük nemzetközi porondon is, és a külföldi összehasonlításban még azért van hova fejlődnünk. Ezt láthattuk testközelből szeptember végén, amikor a Barcelona, az Olimpia Milano és a Stellazzurra Roma csapatát fogadtuk rangos U16-os tornán, és mindhárom ellenfelünkkel szemben alulmaradtunk, viszont a két olasz topcsapattal igazi ki-ki meccset vívtunk. Számunkra ez a mérce, az európai elitszinthez szeretnénk felzárkózni. Továbbá a legfontosabb küldetésünk – lehet már elcsépeltnek hangzik, de attól még igaz –, hogy

a fiatalok közül minél többen jussanak el az A-csoportba, a felnőttválogatottba, és váljanak nemzetközi szinten jegyzett játékosokká.
Forrás: NKA Pécs

Időközben az NKA Pécs felnőtt férficsapata is szintet lépett, az előző évadban kiharcolta a feljutást az élvonalba, és az akadémisták közül így egyre többen mutatkozhatnak be az NB I/A-ban, míg a klub U23-as alakulata az NB I/B Zöld csoportjában vitézkedik.

„A fejlődést több szempontból vizsgáljuk, egyénileg és csapatszinten egyaránt, de hadd említsek egy-két konkrét mutatót, amit figyelünk.

Ilyenek például az úgynevezett »hustle-statisztikák«, amelyek megmutatják milyen küzdőszellemmel, intenzitással játszottunk az adott meccsen. 

Amiket minden meccs után megnézünk, kielemzünk: a szabad labdákat, a lepattanókat milyen arányban szerezzük meg az ellenféllel szemben, milyen a kizárások minősége lepattanózásnál, védekezésben hányszor érünk bele a labdába, és zavarjuk meg ezáltal az ellenfelet, illetve egyénre bontva is értékeljük a fiatalok egy az egy elleni védekezését. Most említettem pár paramétert, de ez csak néhány azok közül, amelyeket vizsgálunk és felmérjük benne a fejlődést. Ezekeben el is várjuk a játékosoktól, hogy a szezon előrehaladtával jobban teljesítsenek, előrelépjenek. Ezen túlmenően a jövőben még célirányosabban kell fókuszálnunk az egyéni képzésre, legyen az kosárlabdaszakmai, a fizikai felkészítés, valamint a tudatos táplálkozás és a pihenőidő megtalálása is kulcsfontosságú. Ezek úgyszintén elegendhetetlen tényezői a fejlődésnek.

De mindennek az alapja a megfelelő kiválasztás,

amelyben folyton lehet és kell is javulnunk – már az elején javarészt eldől, kiből válhat később akár nemzetközi szintű felnőtt kosaras, szóval egyáltalán nem mindegy, hogy kibe fektetünk sok-sok időt és energiát.”

Hozzátette, a versenyeztetést illetően középtávú céljuk, hogy az U18-as csapatuk bekerüljön a korosztályos Euroligába, a Next Generation Tournament sorozatba.

(Kiemelt képen: az NKA Pécs veretlen U18-as fiúcsapata Forrás: ratgeberakademia.hu)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik