Öttusa: bravúros eredménysorok állnak az év legjobb fiataljai mögött

Vágólapra másolva!
2021.12.04. 09:00
Címkék
A juniorok között Bőhm Csaba és Gulyás Michelle, az utánpótlás-kategóriában Tamás Botond, valamint Bauer Blanka kapta az év versenyzőjének járó elismerést a hazai öttusaszövetségtől.

A Magyar Öttusaszövetség megválasztotta a 2021-es év legjobbjait. A hazai versenyzők számos világeseményen járhattak az idén, és azokon kiválóan szerepeltek. Ezt jelzi az összességében megszerzett14 arany-, 13 ezüst-, valamint 18 bronzérem. A felnőttek között a világbajnok Marosi Ádám és az olimpiai bronzérmes Kovács Sarolta kapta az elismerést, és a korosztályos mezőnyben is azokat a fiatalokat ismerték el a díjjal, akikre az év végéhez érve már számítani lehetett.

Bőhm Csaba az év férfi juniorversenyzője Forrás: EMPF
Bőhm Csaba az év férfi juniorversenyzője Forrás: EMPF

Bőhm Csaba az év férfi juniorversenyzője  •  Forrás: EMPF

A junior férfiak között Bőhm Csaba vehette át a kitüntetést. A Kőbánya SC 21 éves kiválósága az összes korosztályos világeseményen a dobogóra állt, amelyen elindult az év során: a junior-világbajnokságon bronz-, a junior, valamint az U24-es Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett. Ehhez társultak a csapatérmek: junior-vb-arany, junior Eb-ezüst és U24-es Eb-bronz. Bőhm sikereinek értékét növeli, hogymagyar férfiversenyzőként a juniorok egyéni vb-dobogójára legutóbb 11 évvel ezelőtt Demeter Bence állt. Arra pedig, hogy valaki magyarként junior vb-n és Eb-n is érmes legyen egy éven belül, a fiúmezőnyben legutóbb az olimpiai ezüstérmes Balogh Gábor volt képes 1997-ben. Geleta Balázs tanítványában nem is maradt hiányérzet az utolsó korosztályos évét tekintve.

Gulyás Michelle az év női juniorversenyzője Fotó: Koncz György
Gulyás Michelle az év női juniorversenyzője Fotó: Koncz György

Gulyás Michelle az év női juniorversenyzője  •  Fotó: Koncz György

Az sem volt kérdés, hogy a női juniorkategóriában a szintén 21 esztendős Gulyás Michelle a díjazott. A 2020 végén a KSI-ből az UTE-ba igazolt kitűnőség valóssággal szárnyalt az évadban. A Tibolya Péter szakmai felügyelete mellett felkészülő Gulyás kezdésnek megnyerte a budapesti Peridot magyar nyílt fedett pályás versenyt (egyben az országos bajnokságot), nem sokkal később a szintén a magyar fővárosban rendezett világkupaversenyen az előkelő tizenkettedik helyen zárt, majd ugyanezen sorozat első szófiai állomásán a tizedikként végzett. Áprilisban a második Szófiában rendezett világkupa-viadalon pályafutása addigi legkiemelkedőbb eredményét elérve győzött,majd a székesfehérvári világkupadöntőn és a kairói felnőttvébén is bronzérmes lett. Fantasztikus teljesítményének köszönhetően olimpiai kvótát szerzett, és világranglista-vezetőként érkezett Tokióba, ahol két szám után az élen állt a döntőben, a lovával azonban több probléma akadt, így végül amég mindig bravúrostizenkettedik hellyel kellett megelégednie.

Az év legjobb utánpótlás-versenyzői: Tamás Botond és Bauer Blanka Forrás: EMPF
Az év legjobb utánpótlás-versenyzői: Tamás Botond és Bauer Blanka Forrás: EMPF

Az év legjobb utánpótlás-versenyzői: Tamás Botond és Bauer Blanka  •  Forrás: EMPF

Ugyanúgy az UTE-t és Tibolya Péter csapatát erősíti az legjobb utánpótláskorú fiúversenyzőnek választott Tamás Botond. A 16 éves reménység a hazai versenyeken sorra győzött az U17-esek között, majd a világviadalokon bizonyított. Legkiemelkedőbb eredménye az egyéni U17-es világbajnoki cím, de ugyanezen az eseményen Bauer Blankával vegyes váltóban is aranyérmes lett, a fiúcsapattal pedig bronzérmes. Tamás az Eb-ről sem jött haza üres kézzel: Bauerrel a második, a csapattal a harmadik helyen végzett, sőt, az év zárásakéntaz első öt tusát felvonultató versenyén, az U24-es Eb-n Bőhmmel és Szép Balázzsal is nyert egy bronzot a nála jóval idősebbek között.

A lányok között a Budapesti Honvéd büszkeségének, Bauer Blankának járt az elismerés. A szintén 16 éves versenyző az említett, Tamással szerzett vb-arany és Eb-ezüst mellett, egyéniben világ- és Európa-bajnoki bronzot is szállított az U17-esek mezőnyében, továbbá a leánycsapattal Eb-első, valamint vb-második helyig jutott. Bátonyi Balázs tanítványa a hazai megméretéseken hasonlóan dominált egész évben, mint a fiúk között Tamás.

További korosztályos hírekÖTTUSÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik