Labdarúgás: változik az utánpótlás-bajnokságok rendszere

P. K. utanpotlassport.huP. K. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.08.26. 09:38
Címkék
Az utánpótlás-bajnokságok rajtja kapcsán arra voltunk kíváncsiak, mennyit változhatnak az erőviszonyok az új idényben – a három kiemelt korosztályból kettőben a Honvéd, egyben az MTK a címvédő –, hogyan látják a klubok a 2020-tól átalakuló versenyrendszert.

A hétvégén már mind a három kiemelt utánpótlás-bajnokságban rendeztek fordulót, az U19-eseknél pedig már múlt héten elkezdődött az új idény, egy látszólag jókora meglepetéssel. Az előző évad 6. helyezettje, a Puskás Akadémia idegenben győzött 5–0-ra a korosztályban bajnoki címvédő MTK ellen, amelytől júniusban az előző szezon utolsó körében még hazai pályán szenvedett 3–0-s vereséget (az MTK ráadásul a 2. fordulóban a Győrtől is 4–2-re kikapott az új idényben). Ha azonban megnézzük az akkori és a mostani kereteket, akkor láthatjuk, a kék-fehérek alaposan kicserélődtek.

Az MTK meglepetésre 5–0-s vereséget szenvedett az U19-es bajnokság 1. fordulójában a Puskás Akadémiától Fotó: MTK
Az MTK meglepetésre 5–0-s vereséget szenvedett az U19-es bajnokság 1. fordulójában a Puskás Akadémiától Fotó: MTK

Az MTK meglepetésre 5–0-s vereséget szenvedett az U19-es bajnokság 1. fordulójában a Puskás Akadémiától  •  Fotó: sandorkaroly.hu

„U19-es bajnokcsapatunkból, illetve azon játékosok közül, akik életkoruk alapján még szerepelhetnének a korosztályos bajnokságban, ma már heten az első keret tagjai, az NB II-es felnőttcsapatban számol velük aszakmai stáb – beszélt a változásokról megkeresésünkre Polyák Balázs, az MTK sportigazgatója. – Ide tartozik Babinszky Bence (18 éves), Kata Mihály (17), Kovács Máté (18), Mezei Szabolcs (18), Törőcsik Péter (18), Varju Bendek (18), Zuigeber Ákos (16). Kapronczai Gergely kölcsönbe a III. Kerülethez került, Balogh Botond (17) és Kosznovszky Márk (17) pedig az olasz Parma Primavera-csapatában folytatja a pályafutását. Tavaly volt egy olyan kiemelkedő generációnk, amely elé célként tűzhettük ki a bajnoki címet, mert szerettük volna, hogy az ifjúsági Bajnokok Ligájában is megmérethesse magát a csapat. Az új idényben nem lenne reális elvárás, mert az említett generációnak már az első csapatban adunk lehetőséget, de természetesen szeretnénk jól szerepelni.”

A sportvezető az ifi BL (hivatalos nevén UEFA Ifjúsági Liga) kapcsán elmondta, szeptember 3-án tartják Nyonban a sorsolást, és abban a sorozatban az első csapatnál számításba vett fiatalok is szerepelnek majd, de például Kata és Zuigeber csak az 1. fordulóban játszhat, mert októberben már az U17-es világbajnokságon lesz jelenésük a magyar válogatottal. A 2020–2021-es idénytől átalakuló versenyrendszer kapcsán, melyben nem lesz kiesés a kiemelt korosztályokból és emelkedik a bajnokságok létszáma, egyelőre várakozó álláspontra helyezkedett Polyák Balázs.

„A korosztályos bajnokságban eddig sem volt problémánk kieséssel, annak ellenére, hogy mindig a képzést helyezzük előtérbe. Meglátjuk, hogy az új rendszer milyen bajnokságot eredményez. Látatlanban úgy tűnik, hogy az élcsapatoknak, mint a Honvéd, az MTK vagy a Puskás Akadémia nem jelent kimondott előnyt az új rendszer. A mi érdekünk inkább az lenne, hogy a felnőtt NB I-ben szerepelhessen több csapat, mert a fiatalok beépítését a szűkebb mezőny jelentősen megnehezíti.”

Mint ismeretes, a magyar utánpótlás-bajnokságok sajátos rendszere évek óta sok vitára adott okot. Az előző idényben is érvényben lévő versenyrendszer szerint ugyanis az U17-es bajnokságban a nyolcból egy klub kiesett az I. osztályból, annak a klubnak a csapata, amely az U16-os és U17-es bajnokságot együttesen nézve a legkevesebb pontot szerezte. Viszont a kiesés nemcsak az U17-es bajnokságra vonatkozott, hanem azzal járt, hogy adott klub U16-os és U19-es gárdája is csak a másodosztályban szerepelhetett a következő évadban. Az U17-es másodosztályból pedig a bajnok feljutott (az U17 mellett U19-ben is), a 2. helyezett pedig osztályozót játszott a feljutásért az U17-es I. osztály 7. helyezettjével. A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) a tavaszi közgyűlése után jelezte, hogy a versenyrendszer változni fog, és a 2020–2021-től életbe lépő változást már az új idény versenykiírásában is rögzítették.

A legfontosabb változás, hogy nincs kiesés, ezáltal pedig mindegyik korosztály a saját eredményéért felel, tehát az U17-es csapatok helyezése nem befolyásolja másik két korosztály első osztályú szereplését. A jelenleg mindhárom korosztályban első osztályú nyolc klubot a 2020–2021-es idényben az U19, U17 és U16 korosztályú bajnokságok kiemelt csoportjába sorolják be, hozzájuk jön még 14 csapat a jelenlegi másodosztályból, kettő pedig a harmadosztályból. Így a következő évadtól mindhárom korosztályban 24 csapat alkotja az első osztályt, amit 12-12 csapatos kiemelt és úgynevezett alapcsoportra osztanak. A csapatok egy teljes kört játszanak (11 mérkőzés), mely után a kialakult sorrend alapján három egymás alá rendelt 8-8 csapatos csoportban folytatják az idényt, ahová eredményeik, helyezéseik alapján meghatározott kiinduló pontot visznek magukkal.

A változás egyértelműen azokat a klubokat érintheti kedvezően, melyek az elmúlt években az U17-es korosztályuk révén nem tudtak bennmaradni vagy feljutni az első osztályba, és így a másik két korcsoportban is a másodosztályba kényszerültek. Ebbe a sorba tartozott például a Vasas Kubala Akadémia is, amely idén tavasszal harcolta ki a feljutást.

„Az új rendszer még kicsit képlékeny, de örülünk a változásnak, mert az U16-U17-es bajnokságok az elmúlt években csak a bennmaradásért folyó küzdelemről szóltak, és ebből semmilyen képzési forma nem jön ki. Így, hogy nincs kiesés, nyugodtan tudjuk versenyeztetni a csapatainkat, mindegyik játékost a maga szintjén, és nem kell például egy fiatalabb tehetséget az eredmény érdekében a saját korosztályánál tartani, könnyebb a fölfelé áramoltatás”– fogalmazott a téma kapcsán Komódi László, a Vasas Kubala Akadémia U19-es csapatának vezetőedzője.

A szakember az új idényről is beszélt, amely a legfelső korosztályban az ETO FC Győr elleni 2–1-es győzelemmel kezdődött az angyalföldiek számára.

„U16-U17-es korosztályainkat az új idényre meg kellett erősítenünk a nyáron, ehhez teret nyitott a tavaszi feljutás. Azt még nem tudnám megmondani, mire lesznek képesek csapataink az első osztályban, a lényeg az, hogy megversenyeztessük a gyerekeinket azzal a modellel, azzal a stílussal, amit mi képviselünk. A legfelső korosztályunk magját tulajdonképpen két bajnokcsapat adja, hiszen tavasszal az U17-es és U19-es csapatunk és is megnyerte a másodosztály küzdelmeit. Ennél a korcsoportnál már egyértelműen az a cél, hogy kiderüljön, ki az, aki felnőtt szinten is helyt tud állni, hogy minél több játékost fel tudjunk adni az NB II-es felnőttcsapatnak. Az U19-es keretből jelenleg négyen, a 2002-es születésű Kapornai Bertalan és Józsa Marcell, valamint a 2001-es születésű Medgyesi Márk és Köböl Krisztián készül együtt rendszeresen a Vasas első csapatával, de az idény során a tréningeken ennél többen is kipróbálhatják magukat Szanyó Károly együttesénél.”

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik