Sportlövészet: ez volt a válogató a győri Eb-re, új szabályokkal

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.19. 09:37
Címkék
A sportlövők a hét végén tartották az első válogatóversenyüket a februári győri Európa-bajnokságra, amelynek nulladik napján ifjúsági olimpiai kvalifikációs viadalra is sor kerül. Jövőre az új szabályoknak megfelelően a női és leány mezőnyökben is 60 lövést kell a versenyzőknek leadniuk, ezért már a válogatót is ennek megfelelően rendezték. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a légpisztolyosoknak kicsit nehezebb lesz az átállás, mint a légpuskásoknak.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huAz első válogatóversenyt rendezték meg a hétvégén az UTE lőterén a február végi győri sportlövő Európa-bajnokságra. A sportág hagyománya, hogy a felnőtt-világversenyekkel egy helyen és időben versengenek a juniorok is, így a hazai válogatót is közösen tartották. A magyar rendezésű kontinensviadalnak azonban lesz különlegessége is: miután a szövetségnek sikerült elnyernie az ifjúsági olimpia kvalifikációs versenyének rendezési jogát is, amelyet így a győri Eb előtt, annak helyszínén tartanak meg. A mostani válogatón, a Dobsa Aladár-emlékversenyen így értelemszerűen ezt, a legfiatalabb korosztályt is lőállásba szólították.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huAz első válogatóversenyt rendezték meg a hétvégén az UTE lőterén a február végi győri sportlövő Európa-bajnokságra. A sportág hagyománya, hogy a felnőtt-világversenyekkel egy helyen és időben versengenek a juniorok is, így a hazai válogatót is közösen tartották. A magyar rendezésű kontinensviadalnak azonban lesz különlegessége is: miután a szövetségnek sikerült elnyernie az ifjúsági olimpia kvalifikációs versenyének rendezési jogát is, amelyet így a győri Eb előtt, annak helyszínén tartanak meg. A mostani válogatón, a Dobsa Aladár-emlékversenyen így értelemszerűen ezt, a legfiatalabb korosztályt is lőállásba szólították.

Pekler Zalán már megszerezte az ifjúsági olimpián indulás jogát
Pekler Zalán már megszerezte az ifjúsági olimpián indulás jogát

Pekler Zalán már megszerezte az ifjúsági olimpián indulás jogát

A január elsején életbe lépő, új szabály, miszerint ezentúl a hölgyek is pontosan annyi, vagyis 60 lövést adnak le a versenyeken, a hétvégi viadalt is kissé megzavarta. A Buenos Aires-i ifjúsági olimpián októberben ugyanis ez még nem lesz követelmény, így pénteken 40 lövéses megméretést is rendezni kellett az ifjúsági lányoknak. S bár az új szabály – december lévén – még nem volt hivatalosan érvényben, nem lehetett eltekinteni az alkalmazásától, hiszen az Eb-válogató három versenyből áll, amelyből a két legjobb számít. Márpedig csalna a mérleg, ha különböző hosszúságú sorozatok alapján készítenék el a rangsort. Ez ugyanakkor a junior lányok mezőnyének jó próba is volt. Tapasztalták, mi vár rájuk az új esztendőben.

Joó Éva, a szövetség utánpótlás-koordinátora szerint ezúttal elég nagy különbség volt a fiúk és a lányok teljesítménye között:
„A fiúk versenyében vártnak megfelelő eredmények születtek, nem voltak nagy meglepetések. A puskás fiúknál Vas, Pekler, Hammerl volt a sorrend, de itt például Vas Peti már nem indulhat az ifjúsági olimpián, Pekler Zalán pedig már meglőtte a kvótát, s biztosította helyét Buenos Airesben. Ennek ellenére ebben a számban is kihasználjuk a lehetséges öt helyet a kvalifikációs versenyen, hiszen a hazai rendezés miatt a költségek nem lesznek magasak, a színvonal annál inkább. Az utánpótláskorú versenyzők nem hagyhatnak ki ilyen lehetőséget. A kvótáért ugyan csak hárman lőhetnek, de a többiek olimpiai minősítést szerezhetnek, amely fontos ahhoz, hogy nagyobb versenyeken indulhassanak. Ebben a szakágban tehát élmény és tapasztalatszerzés lesz a magyaroknak a győri kvalifikációs verseny, a többiben viszont nagy harc várható az olimpiai jegyekért.”

Joó Éva szerint a hétvégi viadal megmutatta, hogy a lányoknak azért szokniuk kell még az új szabályokat. A puskásoknak talán zökkenőmentesebb lesz az átállás, de a pisztolyos lányokon már most látható, hogy megterhelő a 60 lövés leadása. Utóbbiaknál alaposan szétesett a mezőny, ám a következő két válogatón, január első hetében Százhalombattán, majd a hónap végén a Budapest-bajnokságon még mindenki javíthat, aki most nem került a legjobb háromba.

A jelenlegi szabályok szerint az Európa-bajnokságon résztvevő három fős csapatokba a három válogatóverseny szám szerinti eredményei alapján lehet bekerülni. Vagyis, ahogy Joó Éva fogalmazott, a számítógép kezében lesz a döntés. A szakember helyzetét ez ugyan megkönnyíti, és a terheket leveszi a válláról, ám az egykori sikeres sportlövő szerint a válogatásban néha azért a megérzések is jól jönnének.

Az első válogató verseny győztesei
Légpuska
Fiúk. Ifjúságiak: Kálmán Bálint. Juniorok: Vas Péter
Leányok. Ifjúságiak (40 lövés): Horváth Lea. Juniorok: Gáspár Lalita
Légpisztoly
Fiúk: Ifjúságiak: Mészáros Dániel. Juniorok: Geier Dániel
Leányok. Ifjúságiak (40 lövés): Nagy Vivien. Juniorok: Egri Viktória

Egyéb korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik