Úszás: Wladár szerint az Eb megrendezésével egész Európának példát mutathatunk

CS. M.CS. M.
Vágólapra másolva!
2021.03.14. 15:29
null
(Fotó: Török Attila)
Wladár Sándor, az úszószövetség és a budapesti vizes Európa-bajnokság szervező bizottságának elnöke úgy gondolja, hogy a májusi kontinensverseny sikeres és biztonságos lebonyolításával egész Európának, valamint a tokiói nyári játékok házigazdáinak is példát mutathat Magyarország – írja az SzPress Hírszolgálat.

Az Európai Úszó Szövetséggel (LEN) együttműködve a Magyar Úszó Szövetség (MUSZ) arra készül, hogy május 10-től megrendezi az úszók, a műugrók és a szinkronúszók, valamint a nyílt vízi versenyzők tavalyról 2021-re elhalasztott Európa-bajnokságát a Duna Arénában és a Lupa-tónál. A szervezőbizottságnak a világjárvány miatt részben át kellett alakítania a versenysorozat forgatókönyvét, ugyanakkor a megfelelő egészségügyi intézkedésekhez a költségvetés átcsoportosítására is szükség van.

Amiről kevés szó esik

„Még nem dőlt el véglegesen, hogy a LEN kívánságának megfelelően az Európa-bajnokság minden résztvevőjének, tehát nem csak a 2500 úszónak és a kísérőiknek, hanem a szervezésben résztvevő mintegy 2000 közreműködőnek is buborékba kell-e zárkóznia, vagy van ennél kevésbé szigorú, de így is biztonságot nyújtó megoldás – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség olimpiai bajnok elnöke.

Mi a szövetségben elismert szakértők véleményét kikérve arra jutottunk, hogy mindazoknak a magyaroknak, akiket májusig kétszer is beoltottak valamelyik vakcinával, nem szükséges leszűkíteni a mozgásterét a sportlétesítményekre és az Eb hivatalos szálláshelyeire. Védettségüknek köszönhetően lakhatnak a saját otthonunkban és onnan indulhatnak a versenyekre és az edzésekre. Bizonyított, és erről a kelleténél ritkábban esik szó, hogy az oltás jelentősen csökkenti a vírus továbbadásának lehetőségét. Hiteles források szerint 90 százalékban megelőzhet minden további fertőzést, 94 százalékban pedig a vírus tünetmentes hordozását.”

Wladár Sándor, aki Fürjes Balázzsal együtt az Európa-bajnokság Szervező Bizottságát is vezeti, meggyőződéssel állítja, hogy a vizes sportok budapesti Európa-bajnokságának sikeres és biztonságos megrendezése egész Európának példát mutathat, ugyanakkor tanulságokkal szolgálhat a nyári játékok forgatókönyvét lépésről lépésre formáló tokiói szervező bizottság számára is.

Hatalmas érdeklődés

„Azok a döntések és a rendezésre vonatkozó keretek, amelyeket a magyar kormány fog meghozni, illetve megszabni, a lebonyolítás tapasztalataival együtt tanulságosak lehetnek mindazoknak az országoknak a számára, amelyek a közeljövőben nemzetközi sportesemények megrendezésére készülnek. Ha a buborékot kell választanunk, tudjuk, hogy mi lesz a dolgunk, de a félbuborékra is kész forgatókönyvvel rendelkezünk. Jelzésértéke van annak, hogy eddig a LEN 51 tagországából 42 már jelezte a részvételi szándékát a budapesti Európa-bajnokságon, és annak a bejelentésnek is, hogy a Lupa-tónál megrendezésre kerülő nyílt vízi versenyek 10 kilométeres férfi és női számában 1-1 úszó olimpiai kvótát szerezhet” – tájékoztatta az SzPresst Wladár Sándor.

A sportvezető és a munkatársai, valamint a szövetséggel a feladatokon osztozó Nemzeti Sportügynökség szakemberei is jól tudják, hogy a rendezésnek zöld utat adó kormányhatározat megjelenését ki kell várni, addig csak tervezni, dolgozni és reménykedni lehet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik