Úszás: Risztov mellúszásban is érmes az egyetemi bajnokságon

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.11.22. 08:03
Ismét a hazai sztárok sorát vonultatta fel az egyetemi úszóbajnokság: a felsőoktatásban tanuló megannyi klasszis is rajthoz állt a népligeti uszodában, többek között Risztov Éva, Kapás Boglárka, Verrasztó Evelyn és Takács Krisztián.

A bajnokságot Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség elnöke, Szántó Éva, a Magyar Úszószövetség főtitkára és Kincses Gábor, a házigazda Budapesti Műszaki és Gazdagságtudományi Egyetem Testnevelési Központjának igazgatója nyitotta meg a népligeti uszodában.

Az egyetemi úszó országos bajnokság egyedi esemény: nincsenek szintidők, nincsenek klubigazolások – csak az számít, hogy valaki egy felsőoktatási intézmény hallgatója legyen, és hogy benevezzék egy adott versenyszámra. Így aztán profik és lelkes amatőrök úsznak egymás mellett – avagy csak itt adatik meg, hogy valaki élesben tesztelje magát mondjuk Kapás Boglárka, Verrasztó Evelyn vagy Financsek Gábor ellen.

És akadnak speciális helyzetek is: Pulai Bence például gyakorlásképpen pillangón úszta le az 50 gyorsot (majdnem dobogós lett így is, száz pillangón aztán nyert). Ha pedig az egyetemi csapat érdekei úgy kívánják, a klasszisok az együttes „lukas" számaiban állnak rajthoz, így például a debreceni színekben versengő Risztov Éva száz mellen, száz háton és száz pillangón is rajthoz állt, mielőtt 400 gyorson meccselt egyet az ezúttal az ELTE-t képviselői Kapás Boglárkával. S miután sikerült bronzérmet nyernie mellúszásban, az eredményhirdetésnél két olimpiai bajnok találkozott, hiszen – emelvén az esemény rangját – a mellúszás dobogósai Atlanta aranyérmesétől, Rózsa Norberttől vehették át a díjakat. De az átadók sorában ott volt a múlt héten a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába beválasztott Gyarmati Andrea is, avagy valóban igazi úszóünnep zajlott a Népligetben.

A válogatottak természetesen uralták az eseményt, ugyanakkor ha nem vigyáztak eléggé, egy-egy komolyabb teljesítményt nyújtó vetélytárs meglephette őket, így például a pécsi Rozanovic Ádámnak sikerült megelőznie Takács Krisztiánt 50 gyorson.

A profik többsége egyébként a szombat reggeli edzés után vállalta a versenyzést, Joó Sára például reggel hattól tréningezett ugyanebben a medencében, majd folytatta 11-től „élesben" – akárcsak az amúgy nyílt vízi műfajban készülő Papp Márk. Az aktív pályafutását nemrég edzősködésre cserélő, és tavaly Kiss Nikolettát junior-világbajnoki címig kormányzó Kutasi Gergely pedig visszatért a vízbe, és a TF gárdáját segítve szinte végigúszta az étlapot, bár az utolsó 400 gyors saját bevallása szerint félút volt a menny és a pokol között (inkább utóbbi felé tartva...).

„Méterben nem volt sok a reggeli edzés, csupán ötezer, viszont elég intenzíven csináltuk, ezután azért kemény volt elindulni több számban – de persze a csapatért és a suliért mindent" – mosolygott a világbajnoki bronzérmes Kapás Boglárka.

„Na mit szóltok, érmet nyertem mellúszásban!" – mutatta medáliáját Risztov Éva, aki feltűnő jókedvvel pörgött, és szinte valamennyi számban rajthoz állt.

Az összetett elsőségre – melynek eredménye hétfőn lesz ismert – egyébként a pécsiek, a debreceniek és a TF pályázik a legnagyobb eséllyel, míg az eseményt hagyományosan megrendező Budapesti Műszaki és Gazdagságtudományi Egyetem csapatának bánatára legerősebb pontszerzőjük, Cseh László múlt heti könyöksérülése miatt ezúttal nem vállalta az indulást, így nem volt esélyük a címük visszaszerzésére.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik