Úszás: Most ezt elengedem, lesz, ami lesz, nem stresszelek – Milák

CSURKA GERGELYCSURKA GERGELY
Vágólapra másolva!
2022.04.19. 19:50
null
Debrecenben nem fog stresszelni Milák Kristóf, akit az edzőtáborban ledöntött a láz, így kétséges, mire lesz képes (Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István)
Majdhogynem napra pontosan két hónappal a budapesti FINA-világbajnokság rajtja előtt Debrecenbe költözik a magyar úszóelit – szerdától szombatig ott zajlik az országos bajnokság, amely jóformán az utolsó komoly lehetőség a vb-csapattagság kiharcolására. Ami biztos: a verseny második napján csaknem ugyanakkora figyelem irányul Magyarországra, mint majd júniusban, hiszen ekkor esedékes a 200 pillangó Milák Kristóffal.

 

Három év után tér vissza az ob Debrecenbe – és vele együtt a normál kerékvágásba. 2019 volt az utolsó „békebeli” kiadás, nézőkkel, maszk nélkül; 2020-at „elmosta” a Covid, bár decemberben azért a tradíciók megőrzése végett Kaposvárott megrendezték a bajnokságot, míg tavaly a Duna Arénában szigorú protokoll mellett, és persze zárt kapuk mögött zajlott az esemény. Amely így is őrült nagyot szólt, elvégre Milák Kristóf előbb a tokiói módra, este rendezett előfutamban zúgatta meg a harangokat egy 1:52-es repesztéssel a kedvenc számában, 200 m pillangón, hogy aztán másnap reggel 1:51.40-nel minden idők akkori második legjobb eredményét érje el (aztán ezt még fokozta a májusi Eb-n, majd gatyaszakadástól függetlenül Tokióban is). A világ úszósportjában persze minimum 2018 óta tudják, hogy Pillangó Nagyúrra már tavasszal figyelni illik: akkor, 18 esztendősen épp Debrecenben homorított egy 1:52.71-et, egy századra megközelítve Cseh László Európa-csúcsát, mintegy jelezve, mostantól ezen a távon hagyjon fel mindenki minden reménnyel. És tényleg: 2018 óta, a poszt-covidos 2020-as decemberi ob-t nem számítva – amikor Kenderesi Tamás megelőzte –, Miláknak kizárólag az óra és önmaga az ellenfele ezen a távon.

Ha a legutóbbi tenerifei edzőtáborban nem döntötte volna le egy teljes hétre a láz, akkor kétségeink sem lehetnének afelől, hogy megint csemperemegtető időt jön ezen a héten – így azért akad némi kétség, mire lesz képes.

„Most ezt elengedem, lesz, ami lesz, nem stresszelek. Tanulós ob lesz ez” – osztotta meg röviden várakozásait lapunkkal az olimpiai bajnok. Edzője, Virth Balázs annyit tett ehhez hozzá, hogy „a betegség után szépen lassan visszaállt Kristóf, most szedjük össze, az elmúlt napokban már akadt egy-két biztatóbb edzése.” 

Mivel az állóképessége még nem tökéletes, a 400 gyorsról kivették, marad az 50-100-200, gyorson és pillén (tavaly 6 arannyal zárt, közte a 400 elsőségével). Virth maestrónak sem könnyű amúgy: másik világbajnok tanítványa, Kapás Boglárka hat hétig szinte csak gyógytornára járt, gyakorlatilag mostanra került olyan egészségi állapotba, hogy elkezdhetett komolyabban tréningezni, azaz Debrecenben könnyített programot úszik csupán.

Hosszú Katinka is visszatér régi sikerei helyszínére – a 2012-es Eb-n és az anno Debrecenben rendezett ob-k többségén rendre tarolt –, és ugyanúgy 100-200 pillangón és 200-400 vegyesen áll rajthoz, mint 2021-ben. Esztendeje hármat nyert, csak Kapás előzte meg kétszáz pillén – kíváncsian várjuk, milyen formába gyötörte magát háromszoros olimpiai aranyérmesünk az elmúlt időszakban; a múlt heti, stockholmi éremhalmozás jó előjelnek épp megfelelt.

„Naponta »csak« egy számban indulok, ami az elmúlt évekhez képest egész könnyű programnak tűnik – válaszolta érdeklődésünkre Hosszú Katinka. – Edzésből érkezünk, jó lenne a stockholmi időket tovább javítani, de egyébként minden rendben halad.”     

A „nagy generáció” tagjai közül szintén ott lesznek a rajtköveken a Verrasztó-testvérek, Dávid és Evelyn – az előbbi 33 évesen, a balszerencsés olimpiai negyedik hely után sem hajlandó lejjebb tenni a lécet, és korábbi edzője, Fehérvári Balázs irányításával Ausztriában készült gőzerővel. És persze Jakabos Zsuzsanna sem hiányozhat a '89-esek közül: a 2004 és 2020 között minden bajnokságon érmet szerző, mindösszesen 76 éremnél tartó kiválóság a tavalyi ob-t betegség miatt kihagyta, ám most a győriekkel újfent felpörgetheti a nemesfémgyűjtést, elvégre az utolsó öt alkalommal legalább hat, de előfordult, hogy nyolc alkalommal állt a dobogón.

A fiatalabb ászok közül Németh Nándor a két utolsó debreceni ob-n egyaránt országos csúcsot javított 100 gyorson – erre most relatíve kisebb az esély, elvégre előbb a májusi Eb-n, majd Tokióban vágott be komolyan 48 alá (47.81 a jelenlegi rekord). Ráadásul neki is akadtak egészségügyi gondjai év elején, azaz a magyar úszótörténet leggyorsabbja aligha éri el most a csúcssebességét – bár így is remek kis csatát vívhat Milák Kristóffal. Ötven gyorson – és persze pillangón – pedig az ezeken a távokon Eb-aranyakat szállító, sőt, 25-ös medencében világrekordot beállító Szabó Szebasztiánnal esedékes egy-egy pazar párbaj.

A leghosszabb számokban viszont a veszprémi „belsőhármas”, a Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid, Kalmár Ákos trió viheti a prímet, de kivételként őket semmi sem hátráltatta eddig, amit az olimpiai ezüstérmes már egy eilati Európa-kupa-diadallal is jelzett. Most a medencében egy komolyabb 1500-zal kíván üzenni a nyílt vizes vetélytársaknak a „főszezon” beköszönte előtt.

Lesz tehát mit nézni: a döntők mindennap 17.30-kor kezdődnek, az M4-en követhetők élőben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik