Úszás: megszólalt Turi György az őt ért vádak kapcsán

Vágólapra másolva!
2021.11.04. 11:53
null
Turi György a tokiói olimpián (Fotó: Tumbász Hédi)
Cseh László október elején elsőként a Nemzeti Sportnak számolt be arról, hogy korábbi edzője, Turi György úgy bánt vele (is), ahogyan nem lett volna szabad – a tréner a Magyar Nemzetnek nyilatkozott a témában.

 

Cseh László előbb a Nemzeti Sportnak, majd a 24.hu-nak adott interjút – mindkettőben őszintén beszélt a Kőbánya SC-ben eltöltött évekről, s arról, hogyan bánt vele akkori edzője, Turi György.

A trénert a Magyar Nemzet újságírója kereste fel, akinek érkezésekor Turi György kezébe nyomott egy emlékkönyvet, melyet Késely Ajna készített neki 2019 karácsonyára – tele szívhez szóló üzenettel, bejegyzéssel.

Turi György elmondta, nem akar visszavágni, vagdalkozni, nyilatkozni sem szívesen nyilatkozik, de úgy érzi, nemcsak a saját, hanem a Kőbánya SC, sőt, az egész magyar úszósport hírneve forog kockán.

Turi Györgynek az fáj a leginkább, hogy úgy állítják be, mint akit idővel minden tanítványa elhagy.

„Mire föl sugallják már azt is, hogy Késely Ajna elhagyott. Szó sincs róla. Én mondtam ki még 2019-ben, hogy ő az utolsó tanítványom – nyilatkozta az edző. – Megegyeztünk abban, hogy a tokiói olimpiáig foglalkozom vele napi szinten. Szó sincs róla, hogy Ajna hátat fordított nekem, továbbra is számíthat a támogatásomra, de szüksége van egy olyan edzőre, aki nap mint nap mellette van.”

Turi György állítja, Szilágyi Liliána nem akarta elhagyni őt, csak a körülmények kényszerítették erre, amit az úszónő sajnál a legjobban, és Risztov Éva sem orrolt meg rá örökre, a kapcsolatuk azért szakadt meg, mert Risztov visszavonult, és miután nyílt vízen olimpiai bajnok lett, visszatalált korábbi mesteréhez.

Turi György beszélt Bernek Péterhez fűződő kapcsolatáról is.

„Talán Petivel volt a legszorosabb a viszonyunk, többször előfordult, hogy családostul együtt karácsonyoztunk – mondta Turi. – Lehet, hogy elkövettem egy hibát, őszintén megmondtam a nevelőapjának, hogy Petiből nem lesz olimpiai bajnok. Ebbe nem tudtak beletörődni.”

Kozma Dominikról nem szívesen beszélt Turi György, mert a sprinternek akadt gondja amúgy is – Kozma egyébként a napokban csatlakozott Cseh Lászlóhoz, és kitálalt a nehéz időszakról.

A 24.hu-nak Cseh László a korábbi edzői „módszerekről” többek között így nyilatkozott: „Gumikötelezés közben koki a farúddal. Ha nem úszod meg a szintidőt, akkor ugyanez a vízben. De ennél is rosszabb a lelki terror. Mert abban éltünk, ez nem kérdés.”

Cseh állítására így reagált Turi: „A gumikötelezés bonyolultabb feladat annál, mint ahogy azt elképzelnénk. Nem elég erősen és gyorsan rángatni, az úszómozdulatot kell közben szimulálni. Ha ez nem elég pontos, akkor az edző, mivel kézzel nem tud odakapni, mint a karmester, egy pálcával mutat oda, ahol biccen a technika. Előfordulhatott, hogy rákoppintottam a kezére, akár a fejére is, ez tucattörténet a sportágban, de sohasem ütöttem meg.”

Turit ennél sokkal jobban bántja, hogy Cseh László lelki terrort emleget vele kapcsolatban.

„Ma is emlékszem, 2000-ben vagy 2001-ben a nyár elején kiírtam Lacinak a mondhatni szokásos résztávokat szintidőkkel a kétszáz pillangóra való felkészülés jegyében. Nagyon elmaradt a kért időktől. Mondtam neki, ez így nem jó, vágjon neki újra. Húzta a száját, de megcsinálta, lényegesen gyengébb időkkel. Mondtam neki, inkább menjen haza. Másnap ismét ott volt az uszodában. Az edzés ugyanúgy zajlott le. Ez ment egy hónapon keresztül. Aztán következett a bajnokság, amelyen egyetlen aranyérmet sem szerzett, majd a nyári szünet, s ősszel nem csupán testileg, hanem lelkileg is megerősödve tért vissza. Hát, ez lenne a betörés története.”

Azt maga Turi sem tagadja, hogy olykor szigorú volt, de az úszásban hatalmas a konkurencia, másképpen nem lehet eredményt elérni.

Turi György egyébként nem volt ott a Duna Arénában október 8-án, amikor Cseh Lászlót hivatalosan is elbúcsúztatta a Magyar Úszószövetség.

Az edzőt váratlanul érte, hogy egykori tanítványa kijelentette, nem akarja őt látni a búcsúztatásán – úgy sejti, hogy ebben más, Cseh Lászlónak kedves ember keze van.

Turi György mindezek ellenére úgy gondolja, Cseh László nem akart neki rosszat, csak éppen másként látja a dolgokat, mint a többség.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik