R. P. 2021.10.11 17:04 Frissítve: 2021.10.11 21:11

Úszás: ilyenre nem volt példa buborékmodelles eseményen

A Semmelweis Egyetem 56 dolgozója vett részt a Duna Arénában rendezett FINA úszó világkupa orvosszakmai biztosításában az elmúlt napokban. A több mint kétezer elvégzett PCR- és antigén teszt mindegyike negatív eredményt mutatott, amire még nem volt példa az elmúlt másfél évben az intézmény által biztosított húsz, buborékmodellben megvalósuló sportrendezvényen.

Koronavírus-mentes volt a budapesti úszó vk (Fotó: Tumbász Hédi)A pandémia kitörése óta a FINA rövid pályás úszóvilágkupa-sorozat budapesti állomása volt a huszadik olyan sportesemény, amelynek buborékmodelljéért, járványügyi, valamint orvosszakmai biztosításáért a Semmelweis Egyetem felelt. A versenyhez kapcsolódó buborékban összesen 912 sportoló, edző és a hozzájuk kapcsolódó személyzet vett részt, annak érdekében, hogy minimalizálják a koronavírussal való megfertőződés esélyét.

A viadalra a részvevők csak előzetes PCR-teszttel érkezhettek, a verseny helyszínén pedig újabb PCR- és antigénteszt következett, amit a Világkupa közepén újra megismételtek. A külföldi versenyzők esetén a hazautazás előtt is újabb tesztre volt szükség, így összességében a Semmelweis Egyetem 1346 PCR- és 897 antigénteszt elvégzésben működött közre az esemény ideje alatt.

A Semmelweis Egyetem 56 fős orvosszakmai csapatában orvostanhallgatók, rezidensek, nővérek, orvosok és adminisztratív feladatok ellátók egyaránt részt vettek. Az egészségügyi szakemberek feladatkörébe nemcsak a tesztek elvégzése tartozott, orvosok és nővérek az esetleges sérülések miatt is készenlétben álltak, de a verseny szerencsére sérülések nélkül zajlott le.

„Az egész Világkupa rendkívül jól szervezetten és gördülékenyen ment, a sportolók nagyon fegyelmezettek voltak. Külön öröm, hogy egyetlen úszó sem sérült le, és példa nélküli, hogy egy ekkora nemzetközi bajnokságon egyetlen koronavírusteszt sem lett pozitív amellett, hogy a verseny mindvégig nyitott volt az oltási igazolvánnyal rendelkező nézők előtt” – összegezte dr. Merkely Béla rektor, a Világkupa orvosi csapatának vezetője.

„Fantasztikus Világkupát rendeztünk, a hozzánk érkezett vendégek nem győztek hálálkodni, hogy végre közönség előtt, ennyire profi szervezés mellett versenyezhettek – mondta Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség olimpiai bajnok elnöke. – Ez leginkább annak köszönhető, hogy egy rendkívül összeszokott csapat dolgozik évek óta a versenyeinken, akiknek a munkáját a FINA is maximálisa elismeri. Ennek a csapatnak az egyik legfontosabb pillére a Merkely Béla rektor úr által vezetett egészségügyi team, amelynek idén is rengeteget köszönhetünk. Hálánkat úgy is igyekeztünk kifejezni irántuk, hogy az első versenynapon ők is vízbe ugorhattak a frontvonalban dolgozók váltóversenyében; elmondásuk alapján nagyon élvezték az eseményt. Az pedig, hogy pozitív eredmény nélkül zárultak a tesztelések, azt bizonyítja, hogy nem csak magas színvonalú, hanem biztonságos versenyt is rendeztünk” – zárta gondolatait a sportvezető.

2021.10.15 18:10:15

Úszás KOVÁCS ERIKA

Gyurta Dániel és Kapás Boglárka után Milák Kristóf is mesterének választotta a 43 éves edzőt.

2021.10.01 19:59:25

Úszás KOVÁCS ERIKA

„Kezdem megérteni és elhinni, mit értem el” ● „Haragszom Turi Györgyre!” ● „Szerettem úszni”.

2021.09.25 20:45:16

Úszás BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A harmadik évezred professzionális versenysportja azonban nem a harmónia világa, hanem testet-lelket folyamatos próbára kényszerítő, kimerítő hajsza, ami óhatatlanul konfliktusokat szül.

2021.09.20 11:24:53

Úszás SZABÓ GÁBOR

Az olimpiai bajnok Csik Ferenc nagy hatású beszéde az 1938-as eucharisztikus kongresszuson.

2021.09.11 21:10:42

Úszás BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A kötelező gratuláción túl egyetlen szót sem ejtett a legyőzőjéről, saját magáról ellenben kijelentette: bár eredetileg úgy tervezte, visszavonul, de ezt vesztesen nem teheti meg, folytatja az atlantai olimpiáig.