Úszás: Gyurta szombaton adja át érme másolatát Dale Oen családjának

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2013.01.09. 12:02
Gyurta Dániel szombaton Norvégiába utazik, hogy átnyújtsa olimpiai aranyérme másolatát a tavaly április 30-án tragikus hirtelenséggel elhunyt egykori úszótárs, Alexander Dale Oen családjának.

„Már az olimpia előtt megfogalmazódott bennem, hogy ha megvalósul a nagy álmom, Alexander tiszteletére, barátságunk emlékére szüleinek átadom az érmem másolatát – mondta a Nemzeti Sportnak hónapokkal a tragédia után is elérzékenyülten Gyurta Dániel. – Még mostanra sem sikerült feldolgoznom Alexander elvesztését. Hirtelen történt minden, belém égett az egész, ezért nem tagadom, félelem is van bennem a szombati megemlékezés kapcsán, biztosan nem lesz könnyű a szülei szemébe nézni, de úgy érzem, kötelességem megtenni. Ugyanakkor pedig természetes is volt a felajánlásom, éppen a kettőnk közti kapcsolat miatt.”Gyurta Dániel. – Még mostanra sem sikerült feldolgoznom Alexander elvesztését. Hirtelen történt minden, belém égett az egész, ezért nem tagadom, félelem is van bennem a szombati megemlékezés kapcsán, biztosan nem lesz könnyű a szülei szemébe nézni, de úgy érzem, kötelességem megtenni. Ugyanakkor pedig természetes is volt a felajánlásom, éppen a kettőnk közti kapcsolat miatt.”

A 2011-es sanghaji világbajnokságon 100 méter mellen aranyérmes Dale Oen a nyári játékok egyik nagy esélyesének számított, tragikus halála megrázta a világot. A norvég és a magyar fiú ráadásul barátként élt egymás mellett az úszótársadalomban, így aztán Gyurta felajánlása, gesztusa valóban szívből jött. A felajánlást már Londonban megtette, ám az érem másolata csak decemberre készült el.

„A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szabályzata nem engedélyezi, hogy az olimpiai éremről másolat készüljön, így aztán egyedi medália készült, amelyet szombaton, Oslóban, gála keretében adok át a családnak. Magát az érmet itthon nem mutatom meg senkinek – kegyeleti okokból. Azt szeretném ugyanis, hogy először Alexander családja lássa” – mondta Gyurta Dániel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik