KOVÁCS ERIKA
2021.11.10 23:14 Frissítve: 2021.11.11 15:36

Úszás: a szövetség elnöksége dönthet Turi Györgyről

Hiába vannak versenyek, ezek szorulnak leginkább háttérbe jelenleg a magyar úszósportban, amely egyszerre figyel a járványra és a kirobbant botrányra.

Cseh László és Turi György hosszú éveken keresztül dolgozott együtt és ért el sikereket – az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok úszó nemrég „fellebbentette a fátylat” a közös munkáról (Fotó: Nemzeti Sport)

 

Pozitív és negatív esetek jellemzik a magyar úszósport napjait: amellett, hogy a kazanyi Európa-bajnokságon jelentkező koronavírus-fertőzés következtében immár az ötödik magyar résztvevő tesztje bizonyult pozitívnak, egyre erőteljesebb hangsúlyt kapnak a több évvel, évtizeddel ezelőtt történtek, merthogy a korábban a Kőbánya SC-ben úszó versenyzők közül egyre többen állnak a nyilvánosság elé, s mondják el azt, amit éveken keresztül elhallgattak.

Mert úgy gondolták, hallgatniuk kell.

 
Veszélyben a legdrágább kincs! – Bobory Balázs publicisztikája

Cseh László indította a sort: az olimpiai ezüstérmes a Nemzeti Sportnak adott, pályáját lezáró interjúban bevallotta, kifejezetten dühös korábbi edzőjére, Turi Györgyre, s bár tulajdonképpen az első pillanattól kezdve veszekedések és viták jellemezték a közös munkájukat, igazán azóta haragszik a trénerre, amióta 2015-ben váltott, és Plagányi Zsolttal dolgozott tovább.

Szavait megerősítette Kozma Dominik, néhány nappal később pedig Szepesi Nikolett és Dara Eszter is megszólalt.

És most már meg kell szólalnia a Magyar Úszószövetségnek (MÚSZ) is, hiszen az egyértelmű, hogy „helyzet van”.

A kialakult szituációt nehezíti, hogy Turi György nemcsak a Kőbánya SC-ben dolgozik mint edző, hanem a szövetség szakmai alelnöke is.

Tekintve, hogy Turit a közgyűlés választotta meg, visszahívni is csak ez a fórum tudja – mindez persze nem zárja ki, hogy a MÚSZ lépjen az ügyben.

„Csütörtökön elnökségi ülést tartunk, amelynek egyik kiemelt témája lesz az ügy   – nyilatkozta lapunknak Wladár Sándor  elnök. –  Az ülésen megszólítom majd a sportolói bizottság elnökét is, és azt várom, hogy az elnökségi tagok kifejtik az álláspontjukat. Az ülés zárt lesz, de természetesen tájékoztatjuk a közvéleményt a döntésünkről. Tapasztaljuk, hogy sokakat foglalkoztat a téma, rengeteg telefonhívást kapunk, ám amíg ebben a kérdésben az elnökség nem hoz határozatot, nem állunk a nyilvánosság elé. Ez nem halogatás: mi sem gondoljuk, hogy nem kell foglalkozunk az üggyel, mert kell – és fogunk is.”

Minden bizonnyal több forgatókönyv is van, amelyek között vélhetően szerepel Turi menesztése (például rendkívüli közgyűlés összehívásával), de akár az is, hogy az edző magától mond le az alelnöki pozíciójáról – hogy ezekből melyik valósul meg, talán már csütörtökön kiderül.

Az viszont már szerdán kiderült, hogy újabb pozitív teszt született a kazanyi úszódelegáció tagjai között.

Mint ismert, Burián Katalin még a rövid pályás Európa-bajnokság helyszínén lett pozitív, aztán a hétfőn hazatérő csapatból tovább hárman bizonyultak fertőzöttnek – szerdán ötre emelkedett a koronavírusosak száma, s úgy tudjuk, hogy Burián után másoknál is tünetekkel együtt jelentkezett a betegség.

„Sajnos valóban van egy újabb pozitív esetünk  – ismerte el Wladár Sándor. – Merkely Béla professzor és csapata jelenleg is dolgozik azon, milyen megelőző-óvó intézkedéseket kell tennünk, mennyit kell pihennie a fertőzötteknek, mikortól kezdhetnek el mozogni, s mikortól végezhetnek teljes körű munkát. A kazanyi résztvevőket csütörtökön újra teszteljük – akinek mind a két tesztje negatív, az már pénteken ott lehet a kaposvári országos bajnokságon.”

Merthogy csütörtökön elrajtol a somogyi megyeszékhelyen a rövid pályás magyar bajnokság. A Magyar Úszószövetség már felállította a vizsgálósátrakat a helyszínen: öt állomáson szűrnek le mindenkit.

„Fokozattan figyelünk mindenre és mindenkire, erre szükség is van, hiszen majdnem ötszáz induló nevezett az országos bajnokságra”  – mondta az elnök.

NS-VÉLEMÉNY
Van, amikor az ember kivárásra játszik, van, hogy hátrébb lép, s nem vesz részt a csatározásokban, s van, hogy eszetlenül rohan előre, és a saját (vélt vagy valós?) igazát hangoztatva forgatja a kardját.
És persze olyan is van, amikor higgadtan, határozottan hozza meg és mondja ki döntését.
Meg olyan is, amikor hallgat.
Na, ez utóbbi az, amit biztosan nem tehet meg a kialakult helyzetben a Magyar Úszószövetség.
Nem kérdőjelezném meg senki szavahihetőségét a tények ismerete nélkül, nem ítélkeznék amiatt sem, vajon miért is most álltak elő az úszók a korábban őket ért sérelmek kapcsán.
De érteni vélem mindazt, ami zajlik bennük, érteni vélem a mondataikat, a szándékukat, ezzel párhuzamosan féltem is ezt a csodálatos sportágat – nem szeretném, ha az ilyen „csúnya” ügyek miatt beszélnének róla az emberek.
Hiszem, hogy a honi sportág, a nagy úszócsalád tagjai sem akarják ezt, úgyhogy lépni, vagy kicsit erőltetett hasonlattal, úszni kell.
A startpisztoly ugyanis eldördült.
K. E.

A Turi-ügy kronológiája
2021. október 2.
Cseh László lapunknak adott interjújában először fogalmazott úgy, hogy haragszik korábbi edzőjére, Turi Györgyre: „Úgy bánt velünk, ahogy nem lett volna szabad.”
2021. október 29.
Cseh László újabb nyilatkozatában kimondta: a Kőbánya SC-ben lelki terrorban éltek, s az egyesületben kimondott célként fogalmazódott meg, hogy meg kell törni a versenyzőt.
2021. november 1.
Kozma Dominik is kiállt a nyilvánosság elé, s elmondta, gyermekek ezreit sanyargatták az eredményekért: „Volt, hogy a hajánál fogva húzta ki az edző az úszót a vízből, sajnos ilyet is láttam.”
2021. november 4.
Megszólalt Turi György az őt ért vádak kapcsán: az edző elismerte, hogy gyakorta volt szigorú, de Cseh Lászlót sohasem ütötte meg.
2021. november 6.
Kiss Noémi író fiatalon került a Kőér utcai uszodába, ő úgy nyilvánult meg, hogy rendszeresen kellett az edzéseken kegyetlenkedéseket elszenvednie.
2021. november 8.
Szepesi Nikolett megerősítette mindazt, amiket Cseh állított: „Amit Cseh Laci mondott, igaz. Sohasem feledem azokat a pofonokat.”
2021. november 9.
Dara Eszter beszélt a Turi Györgytől kapott első pofonról, és arról is, hogy a pekingi olimpián az edző a szobájába hívta őt, ahol csókolgatni kezdte a nyakát. 
Négy számban nevezett Hosszú Katinka
Az olimpia után hosszabb pihenőre vonult Hosszú Katinka, a háromszoros olimpiai bajnok október elején kezdte el az edzéseket – a kaposvári ob-n négy számban is vízbe ugrik.
„Katinka tájékoztatott a terveiről. Elgondolkozott azon is, hogy elindul a kazanyi kontinensviadalon, de az túl közel volt a felkészülés kezdetéhez, így érthetően azt a versenyt még nem vállalta. Eddig minden úgy halad, ahogyan azt előzetesen jelezte” – árulta el Sós Csaba szövetségi kapitány, aki maga sem lehet ott a kaposvári országos bajnokság első napján, hiszen karanténban kénytelen tartózkodni a kazanyi „kaland” miatt.
Hosszú Katinka (Fotó: Tumbász Hédi)

 

2022.09.12 11:50:54

Úszás nemzetisport.hu

A gyorsúszás új szupersztárja nem több egy átlagos fiatalnál, aki átlagon felüli dolgokra képes.

2022.08.30 23:37:21

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. A bajnokok sorába lépett Kós Hubert.

2022.08.25 00:16:21

Úszás CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Az 1:54-hez viszont le kell úszni legalább tíz kilométert, a tizenéves kor elejétől, minden egyes nap, hosszú, nagyon-nagyon hosszú éveken át. Órákat – kevesebb mint két perc érdekében.

2022.08.17 22:30:14

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. Ütőképes generáció bontogatja szárnyait.

2022.08.17 22:21:18

Úszás MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Ha arra gondolok, hogy 87 életévéből hét évtizedet kitöltött a sport, az orvoslás, benne 47 évet mindkettő egyszerre, akkor egyértelmű, hogy nem herdálta el a tehetségét, a lehetőségeit.