Űrlény a medencében – David Popovici nem csak a világot, Romániát is meglepte

Vágólapra másolva!
2022.09.12. 14:01
null
A 2004. szeptember 15-én született David Popovici 17 évesen, 332 naposan úszott 46.86 másodperces világcsúcsot 100 méter gyorson Rómában (Fotók: AFP, Getty Images)
Eljövetelét több jel is előrevetítette, megérkezésére mégis elképedve reagált a világ. A román úszózseni, a nem egészen 18 éves sprinterfenomén David Popovici-ról ma már úgy tartják, általa a sportág új időszámítása kezdődhet.

Természetesen nem a semmiből érkezett, hiszen 2021-ben az ifjúsági korosztályban 50-től 200 méterig gyorsúszásban mindent besöpört. Sőt, az év végén Kazanyban rendezett rövid pályás kontinensbajnokságon 200-on már a felnőttek között is győzni tudott, és maga volt a leginkább meglepve, hogy hazaérkezésekor tömegek várták a bukaresti reptéren. Ezzel együtt aligha túlzás azt állítani, hogy idén két lábbal rúgta be a felnőttmezőny ajtaját. A 100-as és 200-as távon egyetlen versenyen sem akadt legyőzőre, bár világbajnokságot és Európa-bajnokságot is rendeztek a felnőtteknél és ifjúságiaknál egyaránt – és David Popovici egyetlen versenyt sem hagyott ki. Miközben csak szeptember 15-én éri el a felnőttkor hivatalos küszöbét. Az idei év sportolója választáson az egyik legnagyobb esélyesként „indul” – nemcsak Romániában.

VÉSZCSENGŐK ÉS BESTIÁK

Az antrét kétségtelenül az idén június második felében Budapesten rendezett felnőtt-világbajnokság jelentette, amelyen egy csapásra a közönség egyik kedvencévé vált a 17 éves tüsihajú román. Nemcsak azért, mert a sprintszámok királyának többnyire megkülönböztetett figyelem jár, no meg a latinosan kreol bőrű, 190 centis, 80 kilós, 205 centis karfesztávolságú sprinter látványnak sem utolsó. Személyisége, közvetlensége első látásra már-már a nagyképűséggel szomszédos, magabiztossága egyszerűen lehengerlő, és egyelőre nemcsak szlogen, amit magáról állít: nem több átlagos fiatalnál, aki átlagon felüli dolgokra képes.

DAVID POPOVICI RÓMAI VILÁGCSÚCSA





Ami viszont megfejtésre szorul: David olyan ország úszósportjának esszenciája, ahol egy kézen megszámolhatók a kor követelményeinek megfelelő uszodák. A kezdetek kezdete több mint szokványos, hiszen világszerte rengeteg gyerek esetében próbálkoznak úszással a kezdődő gerincferdülést javítandó. A négyéves kisfiút még nem a jelenkor „víziszörnyének” edzője, Adrian Radulescu fogadta az uszodában, útjaik csak öt év múlva, 2013-ban találkoztak. „A sportághoz megfelelő alkatú gyerek volt, korához képest magas, hosszú végtagokkal és kis előredudorodó hassal, de az nagyon hamar eltűnt. Mindenekelőtt azonban tele energiával, egy srác, aki szerette a kihívásokat, a versenyeket, megkockáztatom, még az edzéseket is, és mindenben szívesen részt vett” – idézi fel első benyomásait a Mr. Ádinak becézett mester.


David már tízévesen megúszta első országos rekordját, pedig edzője szerint technikailag akkor még sehol sem volt. Viszont máris megfogalmazta a célját: nagyon gyorsan úszni, és innen indult minden. Az első „vészcsengők” akkor szólaltak meg, amikor a 14 éves fiú a román országos bajnokság valamennyi versenyszámában elindult, sőt, mind a 15 számban a dobogón végzett: 12 arany-, egy ezüst- és két bronzérem volt a mérlege. Ehhez azért elég jónak kell lenni…

2019-ben már Európa ifjúsági élvonalába várták Davidot, de abban az évben egyetlen lapra tettek fel mindent: a bakui ifjúsági olimpiára. Nem mellékesen azért, mert megvolt a tokiói olimpia B-szintje, az A-ra hajtottak 50, 100 és 200 méteres gyorsúszásban. Hogy a japán fővárosban nem sikerült még dobogóra állnia, nem roppantotta meg Davidot. Azt mondta, azért jött, hogy minél jobban ússzon, és ezt maradéktalanul teljesítette. „Ha nem rágom le előző nap a körmeimet, talán a benyúlásnál enyém a bronzérem, de hát kiskorom óta mindig lerágom – poénkodott, aztán kissé komolyabban hozzátette: – Nem éreztem különösebb nyomást, holott tisztában voltam vele, hogy az úszás »szörnyeivel« versenyzek, de úgy gondolom, kivívtam a jogot ahhoz, hogy én is »bestiává« váljak.”

A 2022-es budapesti vb után a római Eb-n is duplázott…
A 2022-es budapesti vb után a római Eb-n is duplázott…


A ZSENIALITÁS STÁCIÓI

A bestiává válás folyamata roppant összetett. Annak lassan alig van hírértéke, hogy David éveken át hajnali háromkor félig ébren ette meg a nap első élelmiszeradagját, hogy az ötórai, tényleges napkezdésre legyen ideje felszívódnia a tápláléknak. Annál több figyelmet érdemel viszont, ahogyan David és csapata a technika vívmányait igyekszik a minél célzottabb felkészülés szolgálatába állítani. A videoelemző állandó használatán túl különböző mérőprogramok, illetve a tréner és tanítványa közötti edzés közbeni állandó audiokapcsolat teszi lehetővé szükség esetén a munka valós idejű korrigálását.

A táplálékkiegészítők és egyéb hasonló segítők esetében sem bíznak semmit a véletlenre. Az értékesítési üzletágban dolgozó apa személyesen ellenőrzi a különböző szerek eredetét, csak a világ legelismertebb laboratóriumai­nak garanciája után próbálnak ki bármilyen vitamint vagy kiegészítőt. A doppingvizsgálatok természetrajzának minél alaposabb felmérése érdekében David édesanyja doppingellenőri képzésen vett részt.

A kommunikáció terén is rend és fegyelem van. Bármilyen ösztönösen jó nyilatkozónak is számít David Popovici, igyekeznek az elkerülhetetlen minimumra csökkenteni a nyilvános fellépések számát. Amúgy csak David és edzője nyilatkozik, mindenki másnak – a szülőknek is – előzetesen ismertetnie kell a két főszereplővel, mielőtt bármit is közzétennének Daviddal kapcsolatban. És mint minden jól előkészített tevékenység esetében, ezek után az is hitelesen hangzott, amit Popovici a limai ifjúsági világbajnokság hivatalos sajtótájékoztatóján válaszolt a tervei felől érdeklődő kérdésre: semmi mást nem akar, mint jól érezni magát a perui fővárosban. Jelentsen ez bármit is.

…ellenállhatatlan stílusban utasította maga mögé a mezőnyt…
…ellenállhatatlan stílusban utasította maga mögé a mezőnyt…


HOGY NEM VETTÉK ÉSZRE?!

Roppant tanulságos, ahogyan a romániai közvélemény igyekszik helyretenni David Popovici a többség számára döbbenetes berobbanását. A sajtóreakciók sokáig egymást túllicitálva igyekeztek megfejteni a „miként történhetett, hogy nem vettük észre, mekkora zseni él közöttünk?” rejtélyét. Arról is cikkek sorozata jelent meg, mennyire lehet egy nemzet közös sikereként ünnepelni egy egyéni sportág versenyzőjének bravúrját. Az alaptézis az volt, hogy senkinek sincs joga a többes szám használatára, miután Románia semmit sem tett a megfelelő körülmények megteremtése érdekében. Aztán lassan kiderült: a Dinamo sportolójaként Popovici havi 7000 eurós javadalmazásban részesül, és miután a belügyi klub közpénzből működik, mindjárt könnyebb lett a néplélek: mindenki adólejecskéje ott rejtőzik a világraszóló sikerek mögött.

Kétségtelenül az év egyik legnagyobb felfedezettje. Sportolói nagysága egyértelműen abba a sorba helyezi, amelyben eddig Romániában csak Ilie Nastase tenisz-, illetve Nadia Comaneci tornászzsenije engedett belépést. És még csak pályája elején áll.

…a 100 és a 200 méteres gyorsúszás versenyszámában is
…a 100 és a 200 méteres gyorsúszás versenyszámában is


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. szeptember 10-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik