Komolyra forduló lubickolás – a 15 éves Veres Laura az ob után az Eb-n is bizonyítana

Vágólapra másolva!
2021.05.19. 10:09
null
A gyulai versenymedence rajtkövén ülő 15 éves Veres Laura és az idei felnőtt országos bajnokságon nyert aranyérem (Fotók: Tumbász Hédi)
Egy tizenöt esztendős gyulai úszó alaposan meglepte a női gyorsúszómezőnyt a március végi nagymedencés országos bajnokságon: Veres Laura – Hosszú Katinkát is maga mögé utasítva – magabiztos versenyzéssel nyerte meg a 200 métert. A gyulai klub első felnőtt magyar bajnoka sűrű hónapok elé néz, de ha minden a tervei szerint alakul, a tokiói lesz az első olimpia, amelyet nem a tévén keresztül néz végig.

 

Emlékeznek, miként érvel hazája egyedülállóan különleges helyzete mellett az Igazából szerelem című karácsonyi klasszikusban a brit miniszterelnök bőrébe bújt Hugh Grant, miközben olyan pillantást küld az Egyesült Államok elnökét alakító Billy Bob Thornton felé, amelytől bármelyik vaskohászatban megfagyna a levegő?  „Talán kis ország vagyunk, de közben nagy is. Itt van otthon Shakespeare, Churchill, a Beatles, Sean Connery, Harry Potter, David Beckham jobb lába...és a bal lába is, ha már itt tartunk.” Gyula éppen ilyen hely: kisváros, de közben nagy is. Itt van otthon Erkel Ferenc, Krasznahorkai László vagy a Magna Cum Laude zenekar, innen származik Dürer Albert. Itt vöröslik Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki téglavára, itt édesít az ország talán legidősebb (már régen csak a nevében Százéves) cukrászdája, s itt ad pezsgő kulturális élményt a nyári szabadtéri színház programja. De a román határ mellett fekvő város igazából a vizeitől különleges. A Fehér- és a Fekete-Köröstől, az utcák között áttáncoló Élővíz-csatornától, a csobogó szökőkutaktól, a vár melletti csónakázótótól, s legfőképp a Várfürdő medencéitől.

A győzelem pillanata a Duna Arénában: maga sem hiszi, hogy megnyerte a 200 méteres gyorsúszás döntőjét
A győzelem pillanata a Duna Arénában: maga sem hiszi, hogy megnyerte a 200 méteres gyorsúszás döntőjét

 

AKARAT ÉS SZORGALOM – NEM KÖZÉPISKOLÁS FOKON
A medencék között van az ötvenméteres versenyuszoda is, amely 2012 októbere óta Széchy Tamás nevét viseli. Nem véletlenül, hiszen Széchy a szomszédos Doboz település szülötte, s középiskolai tanulmányait többek között Gyulán végezte. Ha úgy vesszük, a szakmáját is Gyulának köszönheti, hiszen az itteni gimnázium egyik nagy formátumú és országosan ismert pedagógusa, Christián László testnevelő tanár hatására fordult az edzői pálya felé. Amikor alig egy évtizede megtörtént az ünnepélyes névadó ünnepség, az egykor volt Széchy-tanítványok is tiszteletüket tették a gyulai uszodában, sőt a mostani szövetségi kapitány, Sós Csaba a mester pályafutását összefoglaló beszédében külön kihangsúlyozta Széchy nagyon erős akaratát és átlagon felüli szorgalmát. A vizek városa és az olimpiai bajnokok sokaságát kinevelő edzőlegenda egészen különleges módon fonódik újból össze 2021 tavaszán. Állunk ugyanis ennek a Széchy Tamás Sportuszodának a feszített víztükrű medencéje előtt, előttünk a rajtkövön a 15 esztendős Veres Laura veszi elő táskájából alighanem legféltettebb kincsét, az idei felnőtt magyar bajnoki aranyérmét, amelyet néhány héttel ezelőtt nyert 200 méter gyorson a Duna Arénában – a Széchy nevét viselő versenyen. A vert mezőnyben olyan nevekkel, mint Hosszú Katinka vagy Verrasztó Evelyn. Laura aranya a Gyulai Várfürdő úszószakosztály eddigi legnagyobb sikere, korábban „csak” dobogós helyeket tudtak elcsípni a nagymedencés felnőtt ob-n a klub versenyzői. S miközben Laura a víztükörnél is feszesebb nyári programjáról beszél, edzője, Tóth András halkan közbeveti, hogy tanítványa az „otthonról hozott” adottságai mellett elsősorban erős akaratának és átlagon felüli szorgalmának köszönheti, hogy most itt tart. Az égen egy baseballsapka alakú felhő tűnik fel, de ezen már meg sem lepődünk, azon inkább, hogy az úszólány milyen éretten látja jelenlegi helyzetét. „A budapesti Európa-bajnokság nagy lehetőség, szeretnék 200 gyorson és a 4x200-as gyorsváltó tagjaként is emlékezetes teljesítményt nyújtani – mondta. – Olyan emlékezeteset, hogy azzal nehéz helyzet elé állítsam Sós Csaba szövetségi kapitányt az olimpiai utazó névsor kialakításánál. Jelenleg negyedik helyen állok a 200-as váltó rangsorában, ami biztató, de akkor sem történik tragédia, ha Tokió még nem az én olimpiám lesz. Tizenöt éves vagyok, van időm.”      Mindenesetre, ha bekerülne a Tokióba utazók közé, 1976 után lenne újra Gyulának ötkarikás játékokon szereplő úszója. Montrealban Nagy Sándor versenyzett, és 400 méter gyorson hatodikként zárt.

Tóth András, a 15 éves úszó mestere
Tóth András, a 15 éves úszó mestere

ÉPP CSAK A NAPTEJET FELEJTETTE EL
Persze azért Laura nem bánná, ha nem a Rómában rendezett junior Európa-bajnokság lenne a nyara legfontosabb versenye, még ha Tóth András azt mondja, a hosszú távú terveiket nem írta felül az országos bajnoki aranyérem és a felcsillanó olimpiai részvételi lehetőség, így továbbra is az a lényeg, hogy Laura a saját korosztályában versenyezzen eredményesen, s hozzon el majd erről az olaszországi korosztályos kontinensviadalról néhány érmet. De Tóth azért nem tagadja, jó érzés a felnőttvilágversenyekkel tervezni. „A téli úszását látva bíztam benne, hogy dobogóra állhat a Duna Arénában, és a két percen belüli időeredményt sem tartottam elképzelhetetlennek. De azzal nem számoltam, hogy nyer, hogy ötvenkilenc eleji időt tud az előfutamban (1:59.14 – a szerző), és hogy a reggeli döntőben is képes lesz két percen belülre kerülni.” Az úszóedző szerint sokat segített a felkészülésük optimalizálásában, hogy tavaly ősz óta több színvonalas edzőtáborozáson is részt tudtak venni. Mert ugyan Laura Gyulán is jó erőkből álló csoportban készül, többek között az ígéretes mellúszó Mácsok Fruzsinával együtt, ráadásul immár heti tíz medencés edzéssel (a szárazföldi felkészülésért Juhász Jácint felel), ám sokat számít a környezetváltozás, főleg, ha vele azonos, vagy éppen magasabb szinten lévő versenyzőkkel mérheti össze magát. „A napokban jöttünk haza Teneriféről  – veszi át a szót Laura –, ahol Milák Kristóf és Kós Hubert is velünk készült. Óriási élmény volt, hiszen nem mindennapi, hogy egy világcsúcstartó klasszis tempózzon az ember mellett. De nemcsak ez tetszett abban a két hétben, hanem hogy a srácok elképesztően jó fejek voltak, és rengeteget segítettek. Főleg azzal, hogy nem hallgatták el, ők mit csinálnának a helyemben másképpen.” Az úszólány egyébként elárulta, az edzőtábor legnagyobb kínját az egyik hátúszótréning után élte át, de nem, nem a leúszott táv mennyisége, hanem az elmulasztott magasabb faktorszámú naptej használata miatt – másnap konkrétan úgy érezte, mintha hiányozna az orra.

YOUTUBE-OS FELTÉRKÉPEZÉS MILÁK MÓDRA
Ennél nagyobb baj persze sohase érje, és bár olykor, főleg egy nehezebb iskolai nap után egyetlen porcikája sem kívánja a medencét, összességében hálás magának és a szüleinek, hogy az uszodában kötött ki. Gyulán alapvető, hogy minden gyerek megtanul úszni, Laura viszont mellette még lovagolni, teniszezni is eljárt, sőt a néptáncot is kipróbálta. Ja, és mindet egyszerre. Mivel senki sem akarta, hogy sok legyen a jóból, a családi kupaktanács egy este döntés elé állította: válassza ki azt, amit a legjobban szeret. Egyértelmű volt, hogy az úszásra bök rá, mert mindig is élvezte a medencei lubickolást. „Aztán a lubickolás egyszer csak komollyá vált” – szakadt ki belőle a nevetéssel együtt. A vicc, a mókázás egyébként is a sajátja, azt mondja, a versenyek előtt rendszerint így oldja a feszültséget. A szabadidejét pedig sok-sok alvással, zenehallgatással és filmnézéssel. De szívesen keres rá a gyorsúszás jelenkori legjobbjainak nevére, hogy (amúgy Milák Kristóf módjára, aki ennyi idősen Michael Phelps versenyeit tanulmányozta a Youtube-on) Federica Pellegrini, Katie Ledecky vagy a sprinter Sarah Sjöström úszását figyelve próbáljon még jobbá válni. Apropó, sprint: Tóth András úgy véli, az sem zárható ki, hogy tanítványa a rövidebb távokon is eredményes lesz, bár alkatából kifolyólag 200 méter fölötti távokon érhet el sikereket. „A termete miatt a rajtnál és a fordulóknál hátrányba kerül, amit aztán le kell dolgoznia, de mivel a delfinezése nagyon jó, erre képes is. Azt hiszem, 400, 800 és 1500 méteren is szép eredményeket érhet el, sőt, én a pillangójában is látok fantáziát, hiszen eleinte ebben az úszásnemben volt a legjobb. De az kétségtelen, hogy most a 200 gyors a kedvence, egyszerűen imádja úszni.”

 

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. május 15-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik