Úszás: Milák belekezdett, Szabó Szebasztián háton nyert

CSURKA GERGELYCSURKA GERGELY
Vágólapra másolva!
2022.11.16. 20:00
Néhány meglepő eredménnyel indult a kaposvári rövid pályás ob – hogy Milák Kristóf elsőrangú idővel nyerte meg a 100 gyorsot, az nem volt az, viszont, hogy Telegdy Ádám megelőzte Kós Hubertet 200 vegyesen (két századdal), Szabó Szebasztián pedig Bohus Richárdot 50 háton (egy századdal), az már igen.
Milák Kristóf (középen) Szabó Szebasztián (balra) és Márton Richárd előtt győzött 100 gyorson (Fotó: Árvai Károly)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Milák Kristóf (középen) Szabó Szebasztián (balra) és Márton Richárd előtt győzött 100 gyorson (Fotó: Árvai Károly) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

Egy éve Milák Kristóf enyhén szólva küszködött rövid pályán, nem igazán érezte a ritmust, még kétszáz pillangón sem – ehhez képest most az ob nyitónapján elképesztő vízalatti delfinezéseket bemutatva parádés győzelmet aratott 100m gyorson, élete legjobbjával előzve meg a vb-re készülő Szabó Szebasztiánt. Mint mondta, nem is elsősorban a sebessége nőtt, hanem „ügyesebben” ússza a százakat, köszönhetően a rengeteg gyakorlásnak.

Szabó Szebasztián később ötven háton vigasztalódott – némiképp váratlan sikert aratott, egyetlen századdal ért előbb a falhoz a specialista Bohus Richárd, illetve a mostanság inkább ezt az úszásnemet preferáló Németh Nándor előtt. Hasonlóan éles versenyt hozott a 200 vegyes, amelyet Telegdy Ádám nyert meg; az Európa-bajnok Kós Hubert végig vezetett, ám a hátúszó-specialista két századdal „lenyúlta” a végén. Kós fanyar mosollyal jegyezte meg: „három Világkupa után is sikerült így célba érnem... ezt muszáj csiszolnom, de Amerikában tuti megtanulom.”

A férfiaknál még két simább győzelem született, Holló Balázs 400 gyorson, míg Takács Tamás 100 mellen szállított aranyat a BVSC-nek.

A hölgyeknél Békési Eszter győzött a vasutasoktól, 100m mellen, míg 100 gyorson Ugrai Panna, 400-on a négy napja még a Vörös-tengerben 10km-t úszó Fábián Bettina ért elsőként a célba. Sebestyén Dalma sima sikert aratott kétszáz vegyesen, Komoróczy Lora Fanni pedig ötven háton remekelt.

A váltóknál a BVSC-Győr meccs 1–1-re áll a két mixed staféta után – folytatása következik.

ÉRTÉKELÉSEK

Milák Kristóf, 100 m gyors: „Örülök ennek az időnek, de leginkább annak, hogy sok dolog visszajön, amit gyakoroltam. Igazából nem azt mondom, hogy sokkal gyorsabban úszom, inkább ügyesebben. Ebben a mai úszásban benne van rengeteg ügyességi gyakorlat, amit az elmúlt időszakban végeztem. Ez rövid pálya, itt a kidelfinezés alap, pláne százon, az egész világ ezt csinálja, nekem is fejlődnöm kell ebben, úgy néz ki, egyre jobban megy, aztán meglátom, jövőre kipróbálom-e magam huszonötösben is komolyabb versenyen. Köszönet Szabó Szebinek, aki végig nyomta keményen, ettől lett ennyire jó a verseny. Így rendben volt, de elsősorban arra vagyok kíváncsi, hogy a kétszázakat hogy bírom, a pillangót, a gyorsot a második-harmadik napon. Igazából ugyanaz a helyzet, mint a római Eb-n, tesztelem magam, a határaimat.”

Telegdy Ádám, 200 m vegyes: „Nem igazán számítottam arra, hogy nyerhetek, (Kós) Hubinak azért van ennél sokkal jobb ideje. Én elsősorban az időt figyeltem, illetve mindenképpen azt akartam, hogy ebben az első úszásban legyen minden benne, már csak azért is, mert tavaly ugyebár ugyanebben a számban kizártak. Nem régóta edzünk, ez talán egyéni csúcs is, azaz elégedett vagyok.”

Sebestyén Dalma, 200 m vegyes: „Nekem ugye a hátúszás a gyenge pontom, ma viszont megint sikerült egész összeszedetten úsznom, nem maradtam le annyira a többiektől, mellen meg megint el tudtam vinni, gyorson pedig vitt a szívem. Mentálisan nagyon nehéz volt újra elkezdeni a felkészülést a római Eb után, úgyhogy ez az úszás, az első hely és az idő nagyon jót tesz a lelkemnek.”

Holló Balázs, 400 m gyors: „A rajtnál felcsúszott a sapkám, víz ment a szemüvegembe, ettől bepánikoltam kissé, és kicsit jobban nyomtam a tervezettnél, ráadásul egyedül kellett mennem elöl, de összességében nem volt rossz. Nagyjából ugyanennyivel nyertem tavaly, ahhoz képest, hogy nem volt zökkenőmentes a felkészülésem, elégedett lehetek ezzel.”

Fábián Bettina, 400 m gyors: „Első felnőtt rövid pályás egyéni aranyérmem, nyilván boldog vagyok. Múlt héten szombaton még tíz kilométert úsztam a Világkupán, azaz mondhatom, még nem álltam át teljesen a rövid pályára. Így az időeredménnyel elégedett vagyok, különösen, hogy ez aranyérmet ért a felnőttek között.”

Ugrai Panna, 100 m gyors: „Azért ennél jobbat akartam, legalább 54-en belülre kerülni, erről most lemaradtam két századdal, ez kicsit bosszant. Előtte úgy gondoltam, ha sikerül az 53, akkor lehet valamilyen érem, és meglátjuk, milyen színű lesz, hogy végül 54-gyel is aranyat lehetett nyerni, ennek örülök.”

Takács Tamás, 100 m mell: „Nagyon boldog, erre egyáltalán nem számítottam. Arra gondoltam, megnyomom az első ötvenet, ahogy csak tudom, és meglátjuk, az mire elég – amikor ötvennél láttam, hogy ott vagyok a többiekkel, már reménykedtem, hogy meglehet. Ez egy remek eredmény, az egész ob-re kihat, remélem, a kétszázon is sikerül valami hasonló.”

Békési Eszter, 100 m mell: „Nem rossz ez kezdésnek, egyéni csúcsot akartam úszni, amitől négy századdal elmaradtam, de számomra nem rossz ez az eredmény a rövidebb távon, mert nekem a kétszáz az igazi.”

Szabó Szebasztián, 50 m hát: „Azért a mell kivételével az ötvenek elég jól mennek, pláne rövid pályán, de azért a hátat csak itt vállalom be, a világbajnokságon marad a gyors és a pillangó. A vébé szempontjából biztató ez az idő, a sebesség, csak azt nem értem, miért lovagol mindenki a szakállamon?!:)”

Komoróczy Lora Fanni, 50 m hát: „Kicsit meglepődtem, mert a fordulónál nagyon nem jött ki, millimétereken múlt, hogy elérem-e egyáltalán, de szerencsére sikerült. Picit jobb időt reméltem, de ez a 27.0 sem rossz.”

RÖVID PÁLYÁS ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, KAPOSVÁR
Férfiak.
100 m gyors. Országos bajnok: Milák Kristóf (BHSE, edző: Virth Balázs, Kovácshegyi Ferenc) 46.72, 2. Szabó Szebasztián (Győri Úszó Sportegyesület) 47.07, 3. Márton Richárd (BHSE) 48.48. 400 m gyors. Ob: Holló Balázs (BVSC-Zugló, e: Kovács Ottó) 3:40.91, 2. Rasovszky Kristóf (Balaton ÚK Veszprém) 3:42.86, 3. Betlehem Dávid (Balaton ÚK Veszprém) 3:43.69. 50 m hát. Ob: Szabó Szebasztián (Győri Úszó Sportegyesület, e: Petrov Iván) 24.02, 2. Bohus Richárd (BVSC-Zugló) 24.03, 3. Németh Nándor (BVSC-Zugló) 24.33. 100 m mell. Ob: Takács Tamás (BVSC-Zugló, e: Plagányi Zsolt) 1:00.07, 2. Horváth Dávid (Kőbánya SC) 1:00.14, 3. Kutasi Máté (FTC) 1:00.95. 200 m vegyes. Ob: Telegdy Ádám (Kőbánya SC, e: Güttler Károly) 1:54.17, 2. Kós Hubert (UTE) 1:54.19, 3. Zombori Gábor (UTE) 1:55.70
Nők. 100 m gyors. Ob: Ugrai Panna (HÓD Úszó SE, e: Máté Hunor) 54.02, 2. Pádár Nikolett (Szegedi Úszó Egylet) 54.09, 3. Senánszky Petra (Debreceni Sportcentrum SI) 54.12. 400 m gyors. Ob: Fábián Bettina, Formaggini László) 4:04.50, 2. Pádár Nikolett 4:05.39, 3. Kapás Boglárka (UTE) 4:06.02. 50 m hát. Ob: Komoróczy Lora (Iron Swim SE, e: Takács Imre) 27.09, 2. Ugrai Panna 27.92, 3. Ilyés Laura (BVSC-Zugló) 28.10. 100 m mell. Ob: Békési Eszter (BVSC-Zugló, e: Kovács Ottó) 1:06.80, 2. Halmai Petra (Kaposvári SI) 1:07.06, 3. Sztankovics Anna (NYSC) 1:07.26. 200 m vegyes. Ob: Sebestyén Dalma (Győri Úszó Sportegyesület, e: GYÚSE edzői team) 2:09.96, 2. Ábrahám Minna (UTE) 2:10.11, 3. Jakabos Zsuzsanna (Győri Úszó Sportegyesület) 2:10.84
Vegyes csapatok. 4x100 m gyorsváltó. Ob: Győri Úszó Sportegyesület
(Andor Benedek, Szabó Szebasztián, Sebestyén Dalma, Jakabos Zsuzsanna (3:25.15, 2. BVSC-Zugló (Bóna, Németh, Elekes, Késely) 3:28.32, 3. UTE (Zombori, Kós H., Nyirádi, Ábrahám) 3:28.47. 4x100 m vegyes váltó. Ob: BVSC-Zugló (Bohus Richárd, Békési Eszter, Ilyés Laura, Kovács Benedek) 3:49.06, 2. UTE (Kós H., Zombori, Tankó, Ábrahám) 3:49.06, 3. Kőbánya SC (Telegdy, Horváth D., Veress H., Miszlai) 3:52.00

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik