Úszás: Csodálatos pillanatokat töltöttem Magyar­országon – Mark Spitz

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2022.09.11. 16:31
null
Mark Spitz elmondta, miért fordult az úszás felé az ötvenes években, felidézte a világcsúcsait és az emblematikus bajszát is (Fotó: Getty Images)
Az egyetemes sportvilág máig beérhetetlen rekordját produkálta az 1972-es müncheni olimpián Mark Spitz amerikai úszó: hét versenyszámban hét aranyérmet szerzett világcsúccsal. A fél évszázados jubileum kapcsán Spitz tehetségről, szerencséről és a mentális felkészülés fontosságáról beszélt, és kitért arra is, mit jelentenek számára édesapja magyar gyökerei – olvasható a mandiner.hu oldalán.

 

Csisztu Zsuzsa interjújából kiderült, hogy már a fiatal Mark Spitz mozdulatait is megörökítették a kamerák a versenyek alatt – az úszólegenda elárulta, a medencén kívüli felvételek és a szüleiről készült filmrészletek még őt is meglepték.

Az interjúban szó esett a korábbi, magyarországi látogatásáról – az MSÚSZ meghívására érkezett az Év Sportolója Gálára, ahol Milák Kristófnak adta át az Év férfi sportolója díjat. Szívesen emlékszik vissza a hazánkban töltött idejére, s még üzent is a fiatal magyar úszóknak.

„Csodálatos pillanatokat töltöttem Magyar­országon a feleségemmel, Suzyval. Valóban hihetetlen a gének kiszámíthatatlan és mesés játéka, hogy honnan és mit hozhat az ember a felmenőitől. Annyit mindenképpen üzennék a mai kor fiatal magyar úszóinak, hogy a tehetség mindössze egyetlen faktor. Az sohasem szerencse, hanem mindig döntés kérdése, hogy mit kezdünk a tehetségünkkel. Először is kell legyen egy álom, hogy hova akarsz eljutni. Ám az csak álom marad, ha nem ragadod meg a lehetőséget, és nem fektetsz hatalmas energiát abba, hogy valóság legyen belőle. Eszerint kell élned, lélegezned, enned, innod, és legfőképpen eszerint kell a mindennapi edzésmunkát elvégezned úgy, hogy sose félj közben a kudarctól. Mert kudarcok lesznek az úton. De nem az tesz igazi bajnokká valakit, hogy sosem hibázik, hanem hogy a bukásaiból és a kudarcaiból milyen hamar és mekkora alázattal tud újra felállni” – mondta Mark Spitz.

Amikor hazánkban járt a családfakutatás – amiben a Nemzeti Sport és Csillag Péter újságíró is részt vett – után a hivatalos születési adatok és családi ágrajz alapján kiderült, az apai felmenői nagyszülői és dédszülői ágon Magyarországról, részben Nyírkarászról vándoroltak ki az Egyesült Államokba.

„Szalánczi Krisztián családfakutató Hajnal Enikő családfaállító segítségével több magyarországi és amerikai adatbázis, levéltár anyagát vizsgálva, a Spitzcsalád múltjának dokumentumait keresve érdekes következtetésekre jutott. Mark Spitz apja, Arnold Spitz a kaliforniai Turlockban született 1925-ben. A szülei Morris Spitz és Alice Schwalb voltak. A szakemberek felkutatták, hogy a világ egyik legsikeresebb sportolójának dédanyja, Elefánt Terézia Nyírkarászról származik, az ükapa, Elefánt Móric pedig a falu szeszfőzője volt. A születési és halálozási, valamint a népszámlálási adatokból egyértelműen kiolvasható a családfakutatók elmondása szerint, hogy Morris Spitz már az USA-ban született, de a szülei Magyarországról vándoroltak ki” – mondta Mark Spitz.

A 72 esztendős ikon elmondta, miért fordult fiatalon az úszás felé, felidézte a világcsúcsait és az emblematikus bajszát, amivel nekivágott a müncheni olimpiának.

A teljes interjút IDE KATTINTVA tekinthetik meg!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik