Úszás: az olimpia után nőgyógyászati daganattal műtötték Burián Katalint

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2022.09.06. 10:47
null
Burián Katalinnál az olimpia előtt találtak egy miómát (Fotó: Dömötör Csaba)
A szűrővizsgálatok fontosságára hívta fel a figyelmet Instagram-oldalán a magyar válogatott úszó, Burián Katalin, akinél a tavalyi tokiói olimpia előtt két hónappal találtak egy miómát, melyet az ötkarikás játékok után távolítottak el, de az úszónő most beszélt először betegségéről.

„Járj el rendszeresen nőgyógyászati szűrővizsgálatra” – hívta fel a figyelmet Instagram-oldalán Burián Katalin, akit egy évvel ezelőtt műtöttek nőgyógyászati daganat miatt.

„Az olimpia előtt két hónappal találtak nálam egy miómát. Ez az egyik leggyakoribb nőgyógyászati daganattípus (általában jóindulatú). Nekem nagyon kevés idő alatt nőtt meg nagyon nagyra (ez ritka), ezért muszáj volt kivenni. Hetekig szorongtam a műtét miatt, mert az orvosaim azt mondták, hogy nehéz lesz kivenni, mert rossz helyen van, nehéz hozzáférni és lehet, hogy a hagyományos laparoszkópia helyett fel kell vágni az egész hasam, de attól jobban tartottam, hogy mi van, ha lesz valami komplikáció és nem lehet majd gyermekem, mégis csak ott turkálnak, de szerencsére a legjobb kezekben voltam. A Semmelweis Egyetem Nőgyógyászati Klinikáján műtöttek és minden rendben volt. A műtét után kiderült, hogy szerencsére jó indulatú volt, nem kellett vágni, csak kaptam plusz egy nagyobb lyukat a hasamra. Kiderült, a szövet fele el volt halva, ami súlyos maradandó károkat okozhatott volna, ha nem műtenek meg időben. Szerencsére azóta minden rendben van, hála a kiváló orvosaimnak! A rehabilitáció nehezebb volt, mint vártam (és túl korán is kezdtem el edzeni), két hónap volt, mire meg tudtam csinálni tíz darab felülést a konditeremben. Nyolc-kilenc hónapig nem éreztem semmit az egyik oldalon a bikinivonal környékétől a combom felső részéig (megsérült egy ideg a műtét közben), fél évig fájt a hasam az edzéseken, versenyek után (közben a covidot is benyeltem). Sok türelem kellett ehhez az időszakhoz, de a lényeg az volt, hogy a lehető legjobban regenerálódjanak a testem megbolygatott részei. Lassú folyamat volt, sok kritikát is kaptam, hogy az utóbbi éveimhez képest az idei nem volt sikeres, én meg örülök, hogy ennyit ki tudtam belőle hozni, mert rengeteg munkám volt benne. Szomorúan hangzik, de nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy végig tudtam csinálni az olimpiát és csak utána kellett ezen keresztülmennem. Nagyon fontos, hogy a korai diagnózis megállapításával megelőzhető a nagyobb baj” – mesélte el történetét Burián Katalin, aki felhívta a figyelmet rá, hogy az emberek járjanak el rendszeresen szűrővizsgálatokra.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik